Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 tratamente eficiente pentru acnee

Actualizat la data de: 19 Iunie 2014

Generalitati

Sus
10 tratamente eficiente pentru acnee

Tratamentele pentru acnee ofera numeroase alternative de eliminare a acestei probleme dermatologice frecvente in randul adolescentilor si adultilor deopotriva.

Medicamentele, serurile, cremele si alte produse destinate tratarii eruptiilor inestetice trebuie sa fie adaptate tipului de acnee cu care va confruntati, variind in functie de prezenta cosurilor, punctelor albe si negre sau chiar a leziunilor chistice.

In timp ce acneea nu poate fi vindecata definitiv, testarea mai multor tratamente moderne ajuta la prevenirea recurentei acesteia.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Variante de tratament pentru acnee
  3. Citeste pe aceeasi tema

Variante de tratament pentru acnee

Sus

Intrucat exista mai multe variante de tratament pentru acnee, este necesar sa discutati cu medicul dermatolog despre optiunile potrivite necesitatilor dumneavoastra. Mai jos aveti o lista completa cu posibile alternative eficiente.

1. Isotretinoinul

Un derivat al vitaminei A, isotretinoinul poate preveni reaparitia acneei pe termen lung si este recomandat pentru tratarea acneei severe. Medicamentul actioneaza prin micsorarea glandelor sebacee, a caror hiperactivitate favorizeaza formarea cosurilor.

Isotretinoinul poate fi eliberat exclusiv cu reteta medicala, intrucat are o serie de contraindicatii si efecte secundare periculoase in conditiile uzului necorespunzator. Substanta poate provoca leziuni hepatice sau defecte congenitale (in cazul gravidelor). Femeile care urmeaza un tratament cu isotretinoin trebuie sa fie monitorizate lunar de un specialist.

2. Pilulele contraceptive

In cazul femeilor tinere, pilulele contraceptive pot constitui un tratament eficace pentru acnee, intrucat regleaza nivelul hormonilor care predispun la secretiile cutanate excesive de sebum. Si in acest caz, doar medicul poate stabili tipul anticonceptionalelor si doza in care ele sunt administrate, intrucat pot produce complicatii in cazul pacientelor care sufera de migrene sau boli de coagulare a sangelui (mai ales in conditiile consumului de tigarete).

3. Tratamentul cu laser

Mai mult tipuri de laser pot trata acneea in moduri diferite, aceasta forma de tratament dovedindu-se tot mai promitatoare gratie progreselor tehnologice. Terapia cu laser care emite lumina alba, rosie si albastra de slaba intensitate are ca efect eliminarea bacteriilor ce cauzeaza eruptiile acneei pe piele. Lumina pulsata ataca simultan bacteriile si micsoreaza glandele sebacee, pentru a reduce productia de sebum.

Laserul cu dioda distruge glandele sebacee din derma, stratul mijlociu gros al pielii, fara sa afecteze stratul superior al tesutului cutanat. In acest caz, interventia poate produce durere, inrosirea pielii si inflamarea acesteia dupa fiecare sesiune de tratament.

4. Peelingul chimic si microdermabraziunea

Cazurile severe de acnee (leziuni chistice si noduli), care nu pot fi tinute sub control prin alte metode conventionale de tratament, necesita interventii pe masura. In prima faza, peelingul chimic si microdermabraziunea pot da rezultate, insa si daca acestea esueaza, se poate apela la tratamentul fractionar cu laser pentru refacerea suprafetei pielii cu Resurfacing.

Aceste proceduri urmaresc, in esenta, sa indeparteze stratul superior lezat al tesutului cutanat si sa expuna stratul de piele regenerat, mai fin. Printre efectele secundare se numara inrosirea pielii si inflamatiile. Vindecarea poate incepe dupa doar cateva zile de tratament (pana la 10 zile), insa poate fi necesara efectuarea mai multor interventii.

5. Peroxidul de benzoil aplicat topic

Cremele, gelurile si lotiunile aplicate topic sunt tratamente eficiente pentru acneea usoara, ce se aplica topic pe zonele afectate. Insa o alternativa accesibila la toate acestea este peroxidul de benzoil, in forma lichida sau solida (sapun), utilizat pentru curatarea fetei. Are efect antibacterian, prevenind aparitia cosurilor.

Tot peroxidul de benzoil este utilizat ca ingredient in creme, lotiuni si geluri, aplicabile pe portiunile cu acnee de doua ori pe zi. Sunt posibile si efecte secundare, precum uscarea pielii, descuamarea zonelor tratate si instalarea senzatiilor de intepatura sau furnicaturi. Rezultatele pot sa apara si dupa sase saptamani de utilizare a peroxidului de benzoil.

6. Acidul salicilic aplicat topic

Tot pentru cazurile usoare de acnee, acidul salicilic poate fi folosit ca tratament eficient. Acesta este un tip de hidroxiacid beta, care exfoliaza bland pielea si curata in profunzime porii blocati de excesul de sebum, celule moarte si impuritati.

Intrucat nu are niciun efect asupra productiei excesive de sebum, acidul salicilic trebuie sa fie aplicat regulat, pentru intretinerea porilor. Introdus in numeroase creme si lotiuni antiacneice, ingredientul poate produce uscarea pielii si cresterea sensibilitatii tesutului cutanat in fata expunerii la razele soarelui.

7. Retinoizii

Derivati ai vitaminei A, retinoizii sunt utili in tratarea si prevenirea acneei usoare, datorita actiunii lor de curatare a porilor obstructionati (ce pot cauza aparitia punctelor negre si a cosurilor).

Totodata, retinoizii au si un efect antiinflamator, insa pot provoca uscarea excesiva a pielii, descuamarea, instalarea senzatiilor de arsura si cresterea sensibilitatii cutanate la soare.

8. Acidul azelaic

Aceasta substanta omoara bacteriile care infecteaza porii si descompune cheratina, o proteina produsa de piele care poate obstructiona porii cutanati. Cremele cu acid azelaic se aplica topic de doua ori pe zi, oferind primele rezultate dupa aproximativ o luna de utilizare constanta.

Printre efectele secundare posibile ale acidului azelaic se numara uscarea si descuamarea pielii, senzatiile de arsura, iritatiile si mancarimile. In cazuri rare, substanta poate conduce la pierderea pigmentului tesutului cutanat.

9. Antibioticele topice

Formele usoare de acnee mai pot fi tratate si cu ajutorul antibioticelor topice, administrate in paralel cu retinoizii si peroxidul de benzoil, pentru un mai bun control al bacteriilor.

Clindamicina si eritromicina sunt antibioticele prescrise de obicei ca tratament pentru acnee, efectele lor secundare limitandu-se la iritatiile locale.

10. Antibioticele orale

In cazul in care acneea nu reactioneaza la tratamentele topice, medicul dermatolog poate sa prescrie antibiotice orale doxiciclina, tetraciclina, minociclina etc. Printre efectele secundare posibile se numara greata, sensibilitatea la razele soarelui, starile de ameteala si durerile de cap.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate