Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica)

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica) Vezi galerie foto

Pseudotumor cerebri mai este cunoscuta in literatura de specialitate si sub forma hipertensiunii intracraniene benigne sau idiopatice si reprezinta, de fapt, o boala neurologica ce se caracterizeaza prin presiune intracraniana crescuta in absenta unei cauze decelabile, aparent de etiologie necunoscuta (nu se poate obiectiva o afectiune a creierului sau a invelisurilor sale).

Studiile au concluzionat ca o astfel de patologie apare mai frecvent la femeile obeze aflate la varsta fertila (20-45 de ani).

Elementul principal al bolii este hipertensiunea intracraniana (presiune crescuta in lichidul cefalo-rahidian - LCR), ce determina, la randul sau, edem papilar (acesta reprezinta cea mai importanta manifestare neurologica) cu atrofie optica progresiva si in final, cecitate (orbire).

O cauza probabila de aparitie a hipertensiunii intracraniene este dezechilibrul dintre producerea si resorbtia LCR. In mod normal, aceste doua procese sunt egale din punct de vedere al intensitatii.

Cand viteza lor se modifica in mod inegal, in sensul cresterii productiei sau/si scaderii resorbtiei, cantitatea de LCR creste, ceea ce va determina cresterea presiunii in interiorul cutiei craniene (intracranian), cu efect direct pe parenchimul cerebral.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Investigatii
  4. Factori de risc
  5. Tratament
  6. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Pacientii acuza, cel mai frecvent:

- cefalee, avand diverse caracteristici, localizari, si care se acutizeaza de obicei dimineata;

- tulburari importante de vedere - vedere dubla (diplopie), neclara, distorsionata (metamorfopsie);

- tinitus pulsatil - sub forma unui zgomot ritmic pulsatil, ce poate fi prezent intr-una sau in ambele urechi.

Investigatii

Sus

In general, testele si investigatiile paraclinice care se realizeaza in cazul acestor pacienti includ:

- examinarea fundului de ochi;

- examinarea campului vizual;

- examinarea acuitatii vizuale;

- examinarea motilitatii oculare.

Hipertensiunea intracraniana se diagnosticheaza prin punctie lombara si examen CT sau RMN cerebral.

Factori de risc

Sus

Aparitia pseudotumor cerebri a fost corelata cu anumiti factori de risc (confirmati de studiile epidemiologice), printre care: sexul feminin, varsta fertila, cicluri menstruale neregulate, obezitate, castig ponderal semnificativ intr-o perioada relativ scurta de timp.

Pseudotumor cerebri sau hipertensiunea intracraniana benigna reprezinta variante de hipertensiune intracraniana. In principal, se considera ca hipertensiunea intracraniana este de 2 feluri:

- primara: apare fara cauza cunoscuta, in special la femeile tinere;

- secundara: are o cauza identificabila, in principal medicamente, cum ar fi: anticonceptionale orale, vitamina A, antibiotice (tetracicline), nitrofurantoin, tamoxifen, ciclosporina, litiu, corticosteroizi, cimetidina, hormon de crestere.

Lupusul eritematos sistemic si insuficienta renala cronica (in special in faza uremica),apneea nocturna tranzitorie, meningita, tromboza de sinus cavernos sunt afectiuni ce pot coexista cu pseudotumor cerebri.

Tratament

Sus

Principiile si scopurile tratamentului sunt reprezentate de reducerea tensiunii intracraniene si prevenirea pierderii vederii. Dupa instalarea tratamentului, presiunea poate sa scada si pseudotumor cerebri poate intra in remisiune sau boala se poate croniciza.

Tratamentul include:

- Realizarea de punctii lombare terapeutice (acestea difera de cele realizate in scop diagnostic) pentru a elimina LCR aflat in exces (este in principal o metoda de tratament suportiv)

- Administrarea de medicamente de tipul acetazolamidei (care scade productia de LCR) sau diverse diuretice care pot reduce din presiunea intracraniana. O parte a specialistilor considera ca digoxina are aceleasi efecte de scadere a presiunii si are avantajul de a avea mai putine reactii adverse.

Daca raspunsul organismului la tratament nu este cel dorit se poate trece la o schema terapeutica mai agresiva: doze mari de corticosteroid administrat pentru o perioada scurta de timp.

- Tratamentul chirurgical - procedura clasica in aceasta situatie este suntul lombo-peritoneal (in care LCR in exces este directionat spre cavitatea peritoneala, unde va fi absorbit).

- O parte importanta a terapiei o constituie tratamentul igieno-dietetic, pacientii fiind sfatuiti sa adopte o dieta care sa le permita o scadere in greutate semnificativa (daca sunt supraponderali). Exista evidente clinice care sugereaza ca pierderea kilogramelor in plus este asociata cu ameliorarea edemului papilar.

Desi exista multi factori de risc incriminati in aparitia pseudotumor cerebri, mecanismul exact nu este deocamdata pe deplin cunoscut. Tratamentul nu este deci, specific, ci este destinat doar complicatiilor si hipertensiunii intracraniene.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate