Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Muzica ajuta in recuperarea sechelelor, produse de un AVC

Publicat la data de: 29 Februarie 2008
A asculta muzica in fiecare zi, poate contribui la recuperarea mai buna dupa un accident vascular cerebral, conform unui studiu efectuat in Finlanda si pubicat in revista de specialitate Brain.
Conform cercetatorilor finlandezi, pacientii care au suferit un AVC (accident vascular cerebral) si care asculta muzica 1-2 ore pe zi, isi recupereaza mai bine atat memoria verbala, cat si capacitatea de atentie si concentrare. De asemenea cei care asculta muzica, sunt mai veseli decat cei care asculta carti (in format caseta audio) sau decat cei care nu asculta nimic.
Beneficiile muzicii asupra starii de anxietate, depresie si asupra durerii sunt bine documentate, iar alte studii sugereaza efecte benefice ale muzicii in cazurile de schizofrenie, dementa si autism. Insa pentru prima data au fost demonstrate, efecte benefice ale muzicii la persoane care au suferit un AVC.
Muzica ar putea contribui la stimularea pacientilor in timpul perioadei cruciale, in care creierul, datorita plasticitatii sale, incearca sa se adapteze pierderilor suferite in urma AVC. In deosebi pierderile sunt reprezentate de tulburari de vorbire, de atentie si de miscare.
Muzica este un instrument ieftin si usor de aplicat, in special in completarea altor tipuri de terapii, mai ales daca tinem cont ca pacientii care au suferit un AVC, raman spitalizati saptamani chiar luni.
Studiul a fost efectuat pe un numar de 54 de pacienti, care au suferit un AVC de emisfera cerebrala dreapta sau stanga.
Pacientii au fost impartiti prin tragere la sorti in 3 grupuri, primul grup a putut alege genul de muzica pe care sa il asculte (jazz, pop, clasica), al doilea grup a primit carti - audio, iar al treilea grup (grupul de control) nu a ascultat nici muzica, nici carti - audio.
Pacientii din toate cele 3 grupuri au beneficiat de tratamente si ingrijiri medicale adecvate.
Dupa 3 luni de la AVC, memoria verbala se ameliorase in proportie de 60 la suta, la pacientii care au ascultat muzica. La grupul care a ascultat carti - audio, memoria verbala s-a ameliorat cu 18 la suta, iar la grupul de control cu 29 la suta.
Este important sa incepi sa asculti muzica cat mai curand posibil dupa internarea in spital, creierul putand suferi modificari spectaculoase in timpul primelor saptamani si luni, explica unul din autorii studiului. Efectul benefic al muzicii, in recuperarea pacientilor ar putea fi pus pe seama combinatiei intre vocal si instrumental.
Desi promitator, studiul trebuie confruntat/completat si cu alte studii, pentru a intelege mai bine mecanismele neurologice care explica efectul direct, al muzicii asupra starii pacientilor care au suferit un AVC.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate