Mituri despre accidentul vascular cerebral
Generalitati
SusCa si alte boli si afectiuni grave, accidentul vascular cerebral are o reputatie care se bazeaza uneori pe ipoteze sau mituri false. Accidentul vascular cerebral este grav prin natura sa, intrucat vizeaza celulele din organism - in special pe cele din creier - care nu pot supravietui fara flux normal de sange, cel care le furnizeaza oxigen si substante nutritive.
Toate sistemele fizice si organele umane, de la sistemul nervos la inima si plamani, depind de functia creierului. De aceea, leziunile de la nivelul creierului pot produce efecte ample si potential letale.
Cuprins articol
- Generalitati
- Mit: Accidentul vascular cerebral se manifesta doar la persoanele in varsta
- Mit: Un accident vascular cerebral este insotit automat de paralizie
- Mit: Accidentul vascular cerebral afecteaza inima
- Mit: Accidentul vascular cerebral nu poate fi tratat
- Mit: Cel mai frecvent semn al unui accident vascular cerebral este durerea
- Citeste pe aceeasi tema
Mit: Accidentul vascular cerebral se manifesta doar la persoanele in varsta
SusEste adevarat ca pe masura ce imbatranim creste riscul de a avea accident vascular cerebral. Totusi, exista un numar tot mai mare de accidente vasculare cerebrale intalnite in cazul persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani.
Riscul crescut de accident vascular cerebral la persoanele mai tinere este legat de incidenta tot mai mare a obezitatii si a hipertensiunii arteriale. Ca atare, afirmatia ca accidentul vascular cerebral apare doar la persoanele in varsta este falsa.
Mit: Un accident vascular cerebral este insotit automat de paralizie
SusUn accident vascular cerebral poate provoca incetarea activitatii pe una dintre partile corpului. Ar putea sa apara si simptome mai putin vizibile, cum ar fi amorteala si furnicaturile la nivelul degetelor. Unele accidente vasculare cerebrale nu produc manifestari. Altele pot evolua lent sau rapid.
Oamenii sanatosi experimenteaza ocazional amorteala si furnicaturi in zona degetelor sau a altor extremitati, insa daca acestea reapar sau persista mai mult de un minut, contactati medicul. Acestea ar putea semnala debutul unui accident vascular cerebral sau alte probleme neurologice.
Mit: Accidentul vascular cerebral afecteaza inima
SusAccidentul vascular cerebral afecteaza creierul, nu inima. Acest lucru se intampla din cauza ca este intrerupt fluxul de sange, de cele mai multe ori din cauza unui cheag de sange care calatoreste prin circuitul sanguin la creier, unde se blocheaza o artera. Acest tip de accident vascular cerebral este adesea rezultatul unei fibrilatii atriale, o anomalie a ritmului inimii, care poate fi deseori controlata cu medicamente care au rolul de a dilua sangele, cum ar fi warfarina.
Mit: Accidentul vascular cerebral nu poate fi tratat
SusMarea majoritate a accidentelor vasculare cerebrale ischemice sunt cauzate de un cheag de sange, iar producerea acestora poate fi prevenita. Daca o persoana vine la medic, la maxim 4 ore si jumatate de la aparitia simptomelor accidentului vascular cerebral, i se poate administra un medicament care va putea impinge cheagul de sange prin vene, numit activator tisular al plasminogenului, care poate preveni ori inversa leziunile care ar putea fi provocate de un accident vascular cerebral.
Mit: Cel mai frecvent semn al unui accident vascular cerebral este durerea
SusCele mai multe dintre accidentele vasculare cerebrale provoaca dureri minore sau durerea este absenta. Unii oameni cred ca accidentul vascular cerebral determina dureri de cap accentuate, dar aceasta descriere se potriveste mai bine unei conditii cunoscute sub denumirea de hemoragie subarahnoidiana care implica sangerarea, localizata intre creier si tesuturile care il inconjoara.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Medic Primar Neurolog Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Medic Primar Neurolog Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Medic Primar Neurologie Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Medic Primar Neurologie Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Medic Specialist Neurolog Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
- Accidentul vascular cerebral si incontinenta
- Accidentul vascular cerebral si capacitatea de comunicare
- Cum putem recunoaste un accident vascular cerebral ?
- Reabilitarea post accident vascular cerebral
- Accidentul vascular cerebral (AVC)
- Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral
- Care sunt semnele accidentului vascular cerebral si ce metode de preventie p ...
- Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral
- Recunoaste semnele accidentului vascular cerebral