Cresterea aportului de potasiu scade riscul de accident vascular cerebral
Stire medicala
Cresterea aportului de postasiu din dieta precum si reducerea aportului de sare ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a riscului de accident vascular cerebral (AVC), potrivit cercetatorilor britanici.
In urma unui studiu, s-a constat ca doua - trei portii de fructe si legume, in plus, pe zi, sunt foarte benefice. De asemenea, cercetatorii declara ca reducerea aportului de sare, creste si mai mult beneficiile, concluzionand ca o dieta sanatoasa este cea mai buna cale de a preveni accidentul vascular cerebral.
In timp ce aportul crescut de potasiu s-a descoperit ca are efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, s-a descoperit de asemenea ca nu are efecte adverse asupra rinichilor sau a nivelurilor hormonale.
In urma acestor rezultate, Organizatia Mondiala a Sanatatii a reglementat recomandarile pentru dozele zilnice de potasiu, astfel ca adultii ar trebui sa consume peste 4g de potasiu zilnic (sau 90 milimoli pe litru).
Cercetatorii britanici au studiat si reevaluat datele colectate de la 22 de studii clinice controlate si alte 11 studii, care au insumat peste 128.000 de participanti sanatosi.
Rezultatele au aratat ca marirea aportului de potasiu din dieta la 3-4g pe zi, a rezultat in reducerea tensiunii arteriale la adulti. Cresterea nivelului de potasiu a insemnat de asemenea, o scadere de 24% a riscului de AVC.
Un alt studiu, asupra aportului de sare, condus de un alt grup de cercetatori britanici, a analizat rezultatele colectate in urma a 34 de alte studii realizate anterior, la care au participat peste 3.000 de oameni.
In urma acestui studiu s-a descoperit ca o reducere modesta a aportului de sare timp de 4 saptamani sau mai mult, a determinat o scadere semnificativa a tensiunii arteriale, atat la femei cat si la barbati, iar scaderea tensiunii se stie ca reduce riscul de AVC si boli cardiovasculare.
In prezent, doza zilnica maxima recomandata de sare este de 5g pe zi insa este destul de dificil de respectat in special pentru ca preparatele contin deja cantitati destul de mari de sare, fara a fi adaugata suplimentar, painea fiind unul dintre alimentele cu cel mai mare continut de sare.
Cercetatorii spun ca doza zilnica maxima recomandata de sare ar fi bine sa fie redusa la 3g pentru a avea un efect mai mare asupra tensiunii arteriale. La fel de importat este ca oamenii sa inteleaga cat este de important sa consume fructe si legume.
Sarea si potasiul functioneaza in directii diferite, asadar, combinand cresterea aportului de potasiu cu scaderea aportului de sare ofera un rezultat mult mai eficient decat schimbarea doar unuia dintre acesti factori.
Potasiul este un mineral important care controleaza echilibrul fluidelor din organism si ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Acesta se regaseste in majoritatea grupelor alimentare, dar in mod special in fructe, precum bananele, in legume, seminte si nuci, lapte, peste, carne de pui si paine.
Pentru adulti, este recomandat un aport de 4g de potasiu zilnic (aproximativ 90-100 milimoli pe litru), echivalentul a 5 portii de fructe si legume pe zi. Se estimeaza un consum mediu de potasiu sub 70-80 milimoli pe litru in majoritatea tarilor.
Articole recomandate
- Hipertensiunea si alimentatia
- Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale
- Coma diabetica
- Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala
- Afectiuni comune ale picioarelor
- Tratati hipertensiunea arteriala cu tratamente naturiste
- Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei
- 27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
- De ce sunt importanti morcovii in alimentatie si ce beneficii aduc