Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Accidentul vascular cerebral si capacitatea de comunicare

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati

Sus
Accidentul vascular cerebral si capacitatea de comunicare

Capacitatea de comunicare si limbajul unei persoane pot fi afectate de un accident vascular cerebral localizat in emisfera stanga a creierului. Intr-una din zile o persoana poate vorbi si intelege ce ii vor spune alte persoane, poate scrie un e-mail sau poate interpreta un semn, iar a doua zi toate aceste abilitati esentiale pot sa dispara.

In acest mod se manifesta afazia, o tulburare cauzata de afectarea partii creierului responsabila de controlul discursului si a limbajului scris sau vorbit. Cea mai frecventa cauza a afaziei este accidentul vascular cerebral localizat in emisfera stanga. La majoritatea oamenilor acea parte a creierului este sediul functiilor limbajului.

Limbajul este modalitatea de baza prin care se poate exprima o perosana si prin care poate comunica. Intrucat limbajul este modul prin care o persoana expune informatiile de care dispune si isi exprima personalitatea, afazia poate inseamna izolare sociala.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri de afazie
  3. Tratament
  4. Instrumente pentru facilitarea comunicarii
  5. Progresul in urma tratamentului
  6. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de afazie

Sus

Simptomele si severitatea afaziei variaza in functie de localizarea si gradul de afectare al creierului. Cu toate acestea, boala poate fi clasificata in patru tipuri de baza:

Afazia anatomica este cea mai usoara dintre forme. Persoanele care au aceasta conditie pot fi capabile sa poarte conversatii normale in majoritatea situatiilor, intampinand dificultati doar in cazul in care trebuie sa comunice cu anumiti oameni, in anumite situatii, locuri sau evenimente.

Afazia expresiva se refera la dificultatea utilizarii limbajului in exprimarea gandurilor (tulburare a limbajului expresiv) si poate implica probleme de vorbire, scris sau ambele. De exemplu, persoanele afectate de afazie expresiva vorbesc cu multe intreruperi, incoerent si reiau de multe ori acelasi subiect, pot folosi in mod gresit cuvintele, omit cuvintele de legatura sau utilizeaza cuvintele in ordinea gresita.

Aceste persoane se straduiesc sa comunice corect, desi nu au nicio problema in a intelege limbajul celorlalti.

Afazia receptiva este caracterizata prin intelegerea cu dificultate a limbajului si poate provoca probleme de vorbire, intelegere, lectura etc. Oamenii pot auzi ce se spune si sunt capabili de a citit un text insa nu pot intelege.

Afazia globala este forma cea mai severa, rezultata in urma unei leziuni grave si extinse a creierului. Persoanele cu aceasta conditie ar putea sa-si piarda total capacitatea de a comunica, ajungand sa comunice foarte putin sau deloc fara capacitatea de a intelege ce spun ceilalti, de a citi sau de a scrie.

Tratament

Sus

Din fericire, terapia de reeducare a vorbirii si stimulare a comunicarii poate fi de ajutor. Abordarile de tratament pentru afazie sunt la fel de variate ca si simptomele, cu toate acestea, pot fi impartite in doua categorii: lingvistice si sociale.

Abordarile lingvistice se concentreaza pe stimularea abilitatilor lingvistice a bolnavilor (structuri gramaticale, asocieri de cuvinte etc.). De exemplu, un pacient se poate gandi la pisica, dar nu o poate asocia imaginea cu un cuvant. Prin exercitiu, pacientul poate ajunge in punctul in care va gasi singur cuvantul potrivit pentru un obiect sau o actiune.

Abordarile sociale se axeaza pe ajutarea oamenilor implicandu-i in viata sociala si in actiuni importante pentru ei. De exemplu, o persoana care participa inainte de accidentul vascular la diverse activitati sociale ar putea dori sa se reintoarca la acele activitati. In acest caz, terapia prespune analizarea de catre pacient a ceea ce implica redobandirea anumitor competente, cum ar fi salutul unui prieten, de exemplu.

Este recomandat ca persoana afectata de afazie sa nu se izoleze si sa participe la discutii de orice natura pentru a-i fi stimulata abilitatea de comunicare, astfel sustinandu-se activ procesul de recuperare.

Instrumente pentru facilitarea comunicarii

Sus

Unele persoane care sufera de afazie pot comunica destul de bine ceea ce doresc sa transmita insa pentru alte persoane afectate de afazie, acest lucru este dificil, chiar si cu tratament. Pentru aceste persoane cu dificultati mari de comunicare exista diverse dispozitive ce ii pot asista in transmitera mesajelor:

- cartonase sau ecrane care sa contina imagini ce pot servi ca puncte de pornire intr-o conversatie. De exemplu, daca cineva doreste sa manance, cartonasul ar putea include o imagine a unui restaurant sau a unei persoane care ia masa.

- carti sau albume cu diverse detalii: fotografii, resturi de bilete, pliante si alte lucruri care pot ajuta persoanele cu afazie sa vorbeasca despre un eveniment din trecut sau activitati curente ori planuri de viitor.

- notebook-uri sau agende si carti de referinta care contin cuvinte si fraze cheie de care o persoana ar avea nevoie (contacte in cazul urgentelor, preferinte alimentare, numele echipelor favorite etc.). Printre acestea pot fi incluse chiar si harti in care poate fi localizata adresa persoanei bolnave.

- dispozitive generatoare de cuvinte sunt optiunea cea mai performanta. Aceste dispozitive electronice vorbesc in locul persoanei bolnave. Ele variaza de la sisteme simple cu cateva mesaje preinregistrate la sistem complexe cu o campacitate nelmitate de a transforma fiecare mesaj nou tastat in vorbire sintetizata.

- partener-asistat - cuvintele pot fi scrise de catre alte persone in timp ce are loc o conversatie. Deseori, persoanele cu afazie nu pot intelege un discurs atunci cand interlocutorul vorbeste mai repede, dar cand recunoaste cuvintele cheie, poate intelege si urmari contextul.

Progresul in urma tratamentului

Sus

In urma statisticilor, s-a demonstrat ca aproximativ 80% dintre pacientii care sufera de afazie in urma unui accident cerebral vascular isi pot redobandi sau imbunatati abilitatile lingvistice dupa tratament.

Exista diverse abordari pentru a lucra in aceste situatii si exista diverse moduri de a ajuta o persoana cu afazie sa comunice, chiar si atunci cand problemele de comunicare raman.


Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate