Uterul didelf (uterul dublu)
Definitie
SusLa un fetus de sex femin, uterul este compus din doua tuburi mici. Cand fatul se dezvolta, tuburile se unesc, in mod normal, pentru a forma un organ cavitar, mai mare numit uter. Uneori, totusi, acestea nu se unesc complet; in schimb fiecare dintre ele se dezvolta ca o structura independenta. In aceasta situatie este vorba despre un uter didelf sau dublu .
Uterul dublu este rar intalnit si deseori nu este diagnosticat. Procentul femeilor cu uter dublu este mai mare printre femeile cu antecedente de nastere prematura sau avort spontan. Tratamentul este necesar numai in cazul in care un uter dublu provoaca simptome sau complicatii, cum ar fi durerile pelvine sau avorturile spontane repetate.
Cuprins articol
Simptome
SusUnele femei au uter dublu si nu realizeaza acest lucru niciodata, nici macar in timpul sarcinii sau dupa nastere. Fiecare cavitate dintr-un uter dublu deseori duce catre propriul sau cervix. Unele femei cu uter dublu (didelf) au si vagin divizat sau dublu.
Posibilele semne si simptome ar putea include:
- dureri neobisnuite inainte sau in timpul perioadei menstruale;
- sangerari anormale in timpul ciclului menstrual.
Cand este cazul sa consultati un medic
SusDaca aveti simptome specifice uterului dublu, programati-va la medicul dv. Diagnosticul precoce este important mai ales daca intentionati sa ramaneti gravida sau daca ati avut avorturi spontane repetate. Medicul dvs. va poate recomanda o serie de optiuni de tratament pentru a va creste sansele de a ramane insarcinata si a duce sarcina pana la termen, fara complicatii.
In cazul in care ati fost diagnosticata cu uter dublu si doriti sa aveti un copil in viitorul apropiat, anuntati specialistul obstetrician. Impreuna puteti stabili un plan de ingrijire optima atat in timpul sarcinii cat si al nasterii.
Cauze
SusCercetatorii inca nu au putut stabili cauzele uterului dublu. Aceasta afectiune este deseori asociata cu anomalii ale rinichilor, ceea ce sugereaza ca o cauza comuna ar putea influenta dezvoltarea acestor structuri inca dinainte de nastere.
Complicatii
SusMulte femei cu uter dublu duc o viata sexuala normala, finalizeaza o sarcina si au o nastere fara probleme. Totusi, uneori, un uter dublu, dar si alte anomalii ale structurii uterine, duc la infertilitate sau avort spontan. Uterul didelf, poate provoca nasterea prematura sau pozitionarea neobisnuita a fatului in uter.
Pregatirea pentru consultatie
SusPentru inceput, ar trebui sa va programati pentru consultatie, la medicul dvs. obstetrician sau ginecolog. Iata cateva informatii care va pot ajuta si care va pot lamuri la ce anume va puteti astepta pe parcursul consultatiei:
- Ce trebuie sa faceti - intrebati inca de cand faceti programarea la medic, daca trebuie sa faceti vreo pregatirea anterioara pentru vreun test sau investigatie;
- Notati orice simptom pe care l-ati avut si care a fost durata acestuia;
- Faceti o lista cu principalele boli/afectiuni de care ati suferit, inclusiv cele pentru care urmati tratament in prezent, tipul si denumirea medicamentelor, a vitaminelor sau a suplimentelor pe care le utilizati;
- Luati cu dvs. un membru al familiei sau un prieten, daca este posibil. Insotitorul si-ar putea reaminti un lucru pe care dvs. l-ati uitat;
- Scrieti intrebarile pentru medic in avans, pentru a avea timpul necesar sa le reverificati si sa adaugati ceea ce ati omis;
Daca vi se confirma diagnosticul de uter dublu, puteti cere medicului detalii despre:
- Care este cauza cea mai probabila a semnelor si simptomelor mele?
- Mai exista si alte cauze posibile?
- Ce abordare de tratament imi recomdanti, daca este cazul?
- Este nevoie de interventie chirurgicala? De ce, da sau de ce, nu...?
- Ar trebui sa mai consult si un alt medic de o alta specializare medicala (endocrinolog, etc.)?
- Ce surse pentru informare imi recomandati?
In plus, fata de intrebarile pe care le-ati pregatit, nu ezitati sa cereti orice lamurire medicului in timpul consultatiei, daca nu intelegeti un anumit lucru la care acesta se refera.
La ce sa va asteptati pe parcursul consultatiei
SusMedicul va va pune o serie de intrebari. Fiti gata sa raspundeti exact si corect la acestea.
Ar putea sa doreasca sa stie urmatoarele lucruri:
- Care sunt semnele si simptomele si cand au debutat?
- Menstruatia este regulata?
- Cum este in mod normal menstruatia in cazul dvs.?
- Ati fost vreodata insarcinata?
- Daca ati fost insarcinata, cum a decurs perioada respectiva?
- Sperati sa aveti copii in viitorul apropiat?
- Sunteti tratata in prezent sau urmati tratament pentru orice gen de afectiuni medicale?
Teste si diagnostic
SusUn uter dublu este adesea diagnosticat in timpul unei examinari pelvine de rutina, cand medicul observa un cervix dublu sau simte o forma anormala a uterului. Daca medicul suspecteaza o anomalie, poate recomanda oricare dintre urmatoarele teste:
- IRM - imagistica prin rezonanta magnetica - acest test implica un camp magnetic si unde radio si are ca rezultat furnizarea de imagini transversale din interiorul organismului. De obicei, nu se face nici o pregatire speciala pentru un RMN, insa testul se efectueaza intr-un spatiu destul de stramt si este zgomotos. Este important sa anuntati medicul daca va deranjeaza spatiile inguste sau zgomotele puternice. Acesta va poate prescrie un sedativ usor pentru a va face sa va simtiti mai confortabil in timpul investigatiei;
- Ultrasunete - testul foloseste unde sonore de inalta frecventa care au drept rezultat formarea de imagini din interiorul corpului. Pentru captarea imaginii, este utilizat un dispozitiv numit traductor. Traductorul transmite imagini la un ecran al unui computer. In timpul testului traductorul este apasat pe pielea abdomenului sau se introduce in vagin (ecografie transvaginala). Prin ambele tipuri de teste cu ultrasunete se obtin imagini foarte bune. Pentru ca uterul sa fie mai usor investigat, cand tranductorul se utilizeaza pe pielea abdomenului, va fi necesar sa beti suficiente lichide, inainte de examinare, pentru a umple vezica. Medicul va va spune exact cate lichide trebuie sa beti si cu cat timp inainte de investigatie;
- Histerosalpingografia - in cazul acestui test, este injectata in uter o substanta colorata, prin colul uterin. Aceasta prima parte a testului va poate cauza un usor disconfort. Daca sunteti nelinistita, puteti solicita medicului sa va prescrie un sedativ usor in timpul investigatiei. Pe masura ce substanta colorata se misca prin organele reproductive, cu ajutorul razelor x se poate determina forma si dimensiunea uterului dvs. Imaginile sunt afisate instantaneu pe un monitor.
Tratament si medicatie
SusDaca aveti uter dublu, dar nu aveti semne sau simptome, tratamentul este rareori necesar. Interventia chirurgicala pentru a uni uterul dublu, se realizeaza in putine situatii, desi operatia poate fi de ajutor in sustinerea unei sarcini (mai ales daca uterul didelf este singura cauza pentru care ati pierdut o sarcina anterioara).
In cazul in care sunteti insarcinata si aveti uter dublu, riscul de complicatii asociate sarcinii poate creste datorita dimensiunilor mai mici ale colului dvs. Discutati cu medicul orice griji va faceti in legatura cu nasterea, intrucat acesta va poate ajuta sa preveniti nasterea prematura si sa suportati mai usor travaliul.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Florian Robe -
Articole recomandate
- Teste si analize in sarcina
- Sarcina ectopica - simptome, complicatii si tratament
- Cand devine durerea de ovare o urgenta medicala?
- Semne si cauze ale infertilitatii
- Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos
- Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice
- Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani
- Anatomia abdomenului
- Cauze anatomice de infertilitate - Uter
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi