Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tot ce trebuie sa stii despre droguri: de la alcool, la cele mai periculoase stupefiante

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2017

Generalitati

Sus
Tot ce trebuie sa stii despre droguri: de la alcool, la cele mai periculoase stupefiante

Drogurile sunt, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, substante psihoactive care, atunci cand sunt consumate, sunt capabile sa modifice echilibrul psiho-fizic al unui individ.

Alcoolul, cocaina, morfina/heroina si cannabisul sunt considerate substantele de baza de la care provin toate celelalte.

Drogurile sunt substante naturale sau de sinteza care au capacitatea de a crea dependenta. Toate substantele psihoactive actioneaza la nivel cerebral, servindu-se de complicatul mecanism al placerii.

Atunci cand comportamentul care provoaca placere este repetat, dorinta nu se diminueaza, ci devine obsesie si dependenta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum creeaza dependenta principalele droguri
  3. Citeste pe aceeasi tema

Cum creeaza dependenta principalele droguri

Sus

Alcoolul

Alcoolul poate fi considerat cel mai comun drog, cu atat mai mult cu cat se vinde fara restrictii in orice magazin. Persoana care face abuz de alcool devine agresiva, violenta, cade prada unor schimbari bruste ale starii de spirit si unor crize de furie.

Este considerat de specialisti un drog tocmai pentru ca are proprietatea de a crea dependenta. Chiar daca nu distruge fizic neuronii, le poate compromite iremediabil functionalitatea, mai ales in zonele legate de invatare si de coordonarea motorie.

Abuzul si obisnuinta pot duce la asa-numita dementa alcoolica. Aceasta se caracterizeaza prin fluctuatii ale dispozitiei, pierderea memoriei si a capacitatilor cognitive normale.

Etnobotanicele

Etnobotanicele sunt un amestec de prafuri sau plante psihotrope uscate, stropite cu diferite substante chimice. In componenta lor se pot gasi urme de amfetamine, methamfetamine, mefedrona, cocaina sau heroina.

Acestea se prizeaza sau se fumeaza, consumul putand dezvolta dependenta fizica si psihica inca de la primul consum, mai ales in cazul substantelor care contin metamfetamina. Acesta este un drog psihostimulent, care cauzeaza rapid stari de euforie si excitatie.

Marijuana

Marijuana, drogul cel mai utilizat in Europa si in Statele Unite ale Americii, este un amestec de frunze, seminte, radacini si flori de cannabis sativa. Atunci cand aceasta planta este fumata, THC, principiul activ al marijuanei, trece rapid din plamani in restul organismului, ajungand inclusiv la creier.

Consumul de marijuana afecteaza memoria de scurta durata si intelegerea, altereaza perceptia asupra timpului, procesarea informatiilor, produce dereglari de atentie si coordonare motorie. Creeaza somnolenta, apatie, stari de neliniste, accelereaza bataile inimii, duce la inrosirea ochilor si la halucinatii.

Abuzul de marijuana, in schimb, duce la dereglari fizice si psihice. Poate determina aparitia bolilor cronice pulmonare, scaderea concentratiei de testosteron, scaderea placerii sexuale.

Cocaina si heroina

Cocaina si heroina se numara printre drogurile considerate drept foarte puternice, din cauza rapiditatii cu care creeaza dependenta.

Cocaina este un stupefiant cu efect stimulant puternic al sistemului nervos central. Utilizarea ei produce neliniste, iritabilitate, anxietate, constrictia vaselor sanguine, cresterea temperaturii corpului, a tensiunii arteriale si a ritmului cardiac. Cand este consumata pe termen lung, poate avea ca efect ulceratii ale mucoaselor nazale, paranoia, agresivitate, depresie cronica.

Heroina este un derivat al morfinei, principalul component al opiului, folosita pentru alinarea durerilor. Pe termen scurt, heroina creeaza dificultati respiratorii, confuzie, greata si stare de voma, tolerabilitate a durerii. Heroina poate fi injectata, inhalata, aspirata sau fumata.

Efectele cele mai intense si rapide survin prin injectarea in vena: aproximativ 7-8 secunde pentru ca substanta sa ajunga la creier, unde se transforma in morfina.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate