Semnele dependentei de heroina
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusDependenta de heroina este o conditie periculoasa care poate avea consecinte mortale. Unul dintre cele mai traficate droguri din lume, heroina este usor de achizitionat in aproape orice parte a lumii si poate avea efecte devastatoare, atat asupra celui care o utilizeaza, cat si asupra celor din jur.
Cunoasterea si intelegerea unora dintre semnele folosirii heroinei ar putea ajuta membrii familiei, prietenii sau persoanele din jur sa descopere la timp un dependent de heroina, inainte ca acesta sa resimta consecintele grave ale consumului de heroina.
Cuprins articol
Cum puteti recunoaste o persoana dependenta de heroina
SusDrogul cunoscut sub numele de heroina este un drog opiaceu creat din seminte de mac. Conceputa initial ca un substitut al morfinei, heroina a fost utilizata in trecut pentru ameliorarea simptomelor de sevraj ale alcoolicilor. Din pacate, drogul sintetizat este in sine extrem de captivant, cauzand dependenta atat fizica, cat si psihica, ce se accentueaza odata cu utilizarea repetata a heroinei.
Heroina este disponibila, de obicei, sub forma de pulbere, care este topita, injectata sau fumata. Unul dintre cele mai importante indicii ale dependentei de heroina il reprezinta arsenalul de accesorii pe care persoanele care utilizeaza in mod constant heroina, il poarta cu ei oriunde. Aceste accesorii sunt folosite de consumatori pentru a-si administra drogul.
Pipa si seringile sunt cele mai folosite instrumente, dar dependentii de heroina mai pot avea asupra lor folii de aluminiu, cu ajutorul carora drogul este topit sau incalzit inainte de utilizare.
Exista mai multe semne fizice asociate cu dependenta de heroina, desi multe dintre acestea pot sa apara si in cazul utilizarii altor droguri, cum ar fi marijuana sau cocaina. Micsorarea pupilelor, vorbirea neclara, somnolenta si confuzia sunt toate indicii comune ale unei persoane care se afla sub influenta drogurilor. Simptomele mai severe, cum ar fi albastrirea pielii sau a unghiilor, pulsul slab, convulsiile si pierderea cunostintei pot indica o supradoza de heroina. In acesta caz, este necesara interventia medicala de urgenta.
Persoanele din jurul dependentilor pot observa o serie de semne vizibile in timpul si dupa consumul de heroina cum ar fi:
- scurtarea respiratiei
- uscaciunea gurii
- schimbari bruste in comportament sau actiune
- dezorientare
- cicluri de hiperactivitate, urmate brusc de letargie.
Administrarea intravenoasa a heroinei lasa, de asemenea, semne distincte caracteristice dependentei. Dependentii de heroina au mai multe intepaturi in acelasi loc sau chiar rani. Venele de pe brat sunt cele care prezinta cele mai multe intepaturi, dar acestea se deterioreaza in timp, determinand consumatorii de heroina sa schimbe zonele de injectare.
Organismul dependentilor incepe sa construiasca, treptat, toleranta la heroina, ceea ce duce la cresterea frecventei si cantitatii de heroina. Cu cat aceasta toleranta este mai mare, pot sa apara simptome fizice specifice abuzului de heroina:
- scaderea in greutate
- rinoree (fara a fi justificata de prezenta unei boli)
- semne vizibile ca rezultat al utilizarii acelor la nivelul venelor bratelor
- infectii sau abcese in zonele injectarii
- pierderea ciclului menstrual (amenoree)
- taieturi, vanatai sau cruste pe piele.
Schimbarile de comportament pot fi, de asemenea, un semn al dependentei de heroina sau alte substante interzise. Modificarea aspectului si slaba ingrijire fizica (haine murdare, barba nerasa sau neingrijita), performanta scazuta la locul de munca, precum si abandonarea activitatilor indragite pot semnala consumul de droguri.
Cu toate acestea, unele schimbari comportamentale pot fi cauzate de multe conditii, inclusiv depresie sau stres. Expertii recomanda prudenta atunci cand se incearca depistarea modificarilor comportamentale in cazul persoanelor suspectate de consum de heroina. A judeca pripit unele comportamente poate fi daunator in relatia cu dependentul, care va deveni secretos si va incerca si mai mult sa isi ascunda dependenta.
Semnele comportamentale ale abuzului de heroina includ:
- minciuna sau alte comportamente frauduloase
- somn prelungit
- accentuarea vorbirii neclare, deformate sau incoerente
- inrautatirea brusca a perfomantei scolare sau de la locul de munca, inclusiv concedierea sau exmatricularea
- scaderea interesului pentru igiena personala
- pierderea motivatiei si apatie fata de obiectivele de viitor
- furturi sau imprumuturi repetate de bani de la apropiati
- comportamente ostile fata de cei dragi
- purtarea de pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga chiar si atunci cand vremea este calduroasa
- lipsa de interes pentru activitatile preferate.
Efectele secundare ale dependentei de heroina
SusEfectele secundare ale abuzului de heroina variaza in functie de fiecare persoana in parte si durata de utilizare a drogului. Dependenta de alte substante in afara heroinei poate agrava complicatiile si efectele secundare ale consumului de heroina.
In urma utilizarii heroinei, dependentul poate experimenta mancarime a pielii care este insotita de gura uscata si o senzatie de greutate in extremitati. Aceasta conditie poate fi urmata de greata si varsaturi.
Alte efecte secundare pe termen scurt includ:
- diminuarea functiei cognitive
- senzatie scazuta de durere in cazul unor conditii fizice
- sentimentul incontrolabil de mancarime care are ca rezultat zgarierea excesiva a pielii (pana in punctul in care zgarieturile sangereaza).
Abuzul de heroina poate cauza afectiuni medicale grave care pot duce la deces (direct sau indirect):
- probleme cardiace, inclusiv infectii ale mucoasei inimii si valvelor
- boli infectioase raspandite prin utilizarea la comun a acelor (HIV si hepatita B si C)
- cheaguri de sange sau deteriorarea tesutului din jurul venelor distruse
- infectii bacteriene
- artrita si alte probleme reumatologice
- convulsii.
Dependenta de heroina este strans legata de supradozaj si moarte. In plus, dependentii de heroina ajung de cele mai multe ori in inchisoare, in urma actelor de furt. Este important ca, atunci cand suspectati un membru al familiei sau un prieten ca este consumator de heroina, sa incercati sa descoperiti adevarul. Acest lucru va permite sa ajutati cat mai repede persoana in cauza. Interventia prompta, dar cu tact, ii poate salva viata.
Concluzie
Despre o dependenta de heroina poate fi dificil de vorbit, chiar si cu o persoana draga. Oamenii care sufera de dependenta nu sunt intotdeauna sinceri cu privire la abuzul lor de substante. De fapt, s-ar putea ca ei sa nu fie constienti de cat de departe de sub control au ajuns lucrurile. Desi poate fi dificil, a avea o conversatie despre dependenta de heroina poate salva viata cuiva.
Daca tu sau cineva pe care il iubesti esti dependent de heroina, contactati medicul de familie sau altcineva in care aveti incredere. Acestia va pot ajuta sa gasiti unitati de tratament, experti in dependenta si alte surse de sprijin si informatii. Ei pot oferii, de asemenea, strategii care sa va ajute sa va curatati.
Primul pas pentru a va imbunatatii este sa recunoasteti ca aveti o problema. Renuntarea la obicei poate sa nu se intample dintr-o data. Unii oameni au nevoie de mai multe incercari inainte de a renunta definitiv la heroina. Totusi, determinarea si daruirea merg in mare masura in sprijinirea recuperarii. Recunoasterea faptului ca tu sau cineva la care iti pasa are o problema de abuz de substante este primul pas in acest proces.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Este reala dependenta de dulciuri?
- Jocurile de noroc
- Codeina
- Tot ce trebuie sa stii despre droguri: de la alcool, la cele mai periculoase ...
- Care sunt manifestarile dependentei?
- Opioide vs. opiacee: Care este diferenta?
- Combinatii periculoase de medicamente
- Pofta scazuta de mancare
- Comportamentul suicidal si autovatamarea
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top