Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ingrijirea mainilor si a unghiilor

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2011

Generalitati

Sus
Ingrijirea mainilor si a unghiilor

Ingrijirea mainilor si a unghiilor desi este un aspect important, multi oameni il neglijeaza. Mainile uscate, crapate si pielea dureroasa sunt problemele frecvente intalnite in timpul iernii. Pur si simplu, acestea limiteaza miscarile si determina disconfort. Din fericire, cu masuri de prevenire, ingrijire si tratament optim, sanatatea mainilor poate fi mentinuta pe tot parcursul anului.

Eczemele, deramatita atopica psoriazisul, dermatita de contact, alergia la latex combinate cu umiditatea, vremea rece si uscata, dar si stilul de viata (cum ar fi de exemplu un stil de viata care implica expunerea la produse chimice concentrate) pot afecta pielea mainilor si unghiile.

Deshidratarea si iritatiile care provin de la curatenia in gospodarie care presupune folosirea a diverse produse de curatat sau expunerea frecventa la detergenti duri ori dezinfectanti, afecteaza de multe ori inclusiv personalul medico-sanitar. Spalarea constanta cu sapunuri dezinfectante, de mai multe ori pe zi, determina craparea pielii mainilor, iar inconvenientul poate fi agravat de vremea rece si uscata.

Dar si in alte medii conditiile de lucru provoaca aparitia a diverse simptome neplacute ale mainilor si unghiilor: barmani, chelneri si alti lucratori din domeniul alimentar isi pot irita pielea prin contactul acesteia cu sucului de lamaie, de exemplu. Coafezele sunt expuse in mod constant la solutii si vopseluri care pot declansa dermatite. Muncitorii care lucreaza cu ciment sau alte materiale din constructii pot dezvolta aceleasi tipuri de afectiuni. Lista poate continua.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Masuri de protectie
  3. Citeste pe aceeasi tema

Masuri de protectie

Sus

Este esential pentru santatea mainilor si a unghiilor sa se limiteze, cel putin mentinerea acestora in apa sau sa se foloseasca masuri de protectie si sa se aplice unguente emoliente pentru a se impiedica riscul aparitiei a diverse simptome.

Printre masurile care pot fi luate pentru mentinerea sanatatii pielii, ar fi: impartirea treburilor casnice, utilizarea de creme cu rol de bariera, folosirea manusilor de protectie, folosirea unguentelor hidratante, spalarea mainilor cu sapun delicat si daca este nevoie, consultarea medicului dermatolog.

Produsele care au o actiune benefica pentru piele mainilor si unghii contin ingrediente care hidrateaza pielea si o inmoaie. Deoarece pielea solzoasa sau groasa este rezultatul a mai multor forme de dermatita, exfolierea este, de obcei, rezultatul final al multora dintre acesti agenti activi.

Uneori, substantele hidratante pastreaza de multe ori un nivel ridicat de apa in piele. Iar acestea nu sunt indicate in cazul in care sunt prezente rani deschise. Totusi folosirea regulata a cremelor emoliente ar reprezenta solutia ideala pentru pielea aspra, uscata sau ingrosata. Astfel, se previne craparea pielii. Este recomantat sa se alterneze utilizarea a diferite produse care pot actiona sinergic, iar rezultatul final ar putea fi mai bun.

Indiferent de ceea ce foloseste o persoana este important sa aplice o crema dupa ce isi spala mainile, gateste sau termina treburile casnice. Consecventa in rutina este deosebit de utila pentru pastrarea sanatatii mainilor si a unghiilor.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate