Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Imunoterapia: metoda de tratament a bolilor alergice

Actualizat la data de: 26 Iulie 2022

Ce este imunoterapia alergica

Sus
Imunoterapia: metoda de tratament a bolilor alergice

Imunoterapia alergica reprezinta administrarea unor injectii de medicamente antialergice, pe o perioada lunga de timp, pentru a reduce sau a opri atacurile alergice si/sau anafilactice. Fiecare doza de injectie contine o cantitate mica de substante specifice, dintre care unele sunt substante alergene. Acest lucru inseamna ca injectiile contin alergenul propriu-zis, fiind utilizate pentru a stimula sistemul imun al pacientului.

Pe parcursul timpului, medicul va creste progresiv doza de alergeni din fiecare injectie. Astfel, organismul se poate obisnui cu substanta la care este alergic, proces numit desensibilizare. Sistemul imun va dobandi o toleranta la alergenul respectiv, ducand la reducerea sau chiar incetarea reactiilor alergice, in timp.

Cuprins articol

  1. Ce este imunoterapia alergica
  2. Cand se recomanda?
  3. Riscuri
  4. Durata tratamentului
  5. Contraindicatii
  6. Pregatirea pacientului
  7. Tehnica imunoterapiei
  8. Rezultate
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Cand se recomanda?

Sus

Imunoterapia alergica poate fi o optiune buna de tratament pentru dumneavoastra, daca:
• Medicatia obisnuita nu reuseste sa controleze simptomele bine, si nu puteti evita mereu substantele la care sunteti alergic
• Medicatia antialergica interfereaza cu alte medicamente de care aveti nevoie, sau cauzeaza efecte advserse grave
• Doriti sa reduceti administrarea cronica de medicamente antialergice
• Sunteti alergic la intepaturi de insecte

Imunoterapia alergica este eficienta in controlul simptomelor induse de:
Alergii sezoniere.  Alergia la polen este cea mai comuna alergie sezoniera
Alergeni de interior.  Daca aveti simptomatologie pe tot parcursul anului, este posibil sa fiti alergic la lucruri ce se gasesc in interior: praf, gandaci, parul de animale
Intepaturi de insecte. Alergiile pot fi declansate de intepaturi de albine, viespi sau alte specii
Astm alergic si eczema. Fiind afectiuni cronice, imunoterapia poate imbunatati simptomatologia, precum si severitatea reactiilor alergice

Imunoterapia nu este disponibila pentru alergiile alimentare sau pentru urticarie, o alergie cronica.

Riscuri

Sus

Majoritatea pacientilor nu intampina probleme in timpul imunoterapiei. Totusi, deoarece injectiile contin cantitati variabile de alergeni, exista intotdeauna riscuri ce tin de acestia.

Riscurile si reactiile posibile includ:
• Reactii locale: roseata, tumefiere sau iritatie la locul injectiei. Aceste reactii sunt normale, incep de regula la cateva ore de la injectare si dispar curand dupa.
• Reactii sistemice, mai putin comune, dar mult mai grave. Pacientii pot dezvolta congestie nazala, stranut, urticarie. Reactiile mai severe includ inflamarea gatului, disconfort la nivel toracic, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare.
Anafilaxia este o reactie rara, amenintatoare de viata, dar care poate aparea in urma injectiilor, la unii pacienti. Anafilaxia poate incepe in primele 30 de minute de la injectie.

Riscul de aparitie a acestor efecte se reduce daca administrarea injectiilor este regulata, conform unui orar bine stabilit, saptamanal sau lunar, fara ratarea dozelor.

De asemenea, administrarea concomitenta a medicatiei antihistaminice, cu putin timp inainte de injectie, poate reduce riscurile. Medicul va decide daca acest lucru este o optiune buna pentru dumneavoastra.

Posibilitatea unor reactii severe poate fi infricosatoare pentru pacient, dar trebuie sa stiti ca nu veti fi singur. Dupa fiecare injectie, veti fi supravegheat in cabinetul medicului pentru cel putin 30 de minute. Astfel, reactiile severe ce apar in acest interval vor fi gestionate de catre specialisti. Medicul va va incuraja sa reveniti ori de cate ori aveti o reactie alergica dupa imunoterapie.

Durata tratamentului

Sus

Trebuie sa stiti ca imunoterapia nu este un tratament rapid, de scurta durata. Intrucat cuprinde mai multe faze, tratamentul se poate desfasura pe o perioada de cativa ani, de regula 3 pana la 5 ani. Unii pacienti vor observa imbunatatiri din prima faza a imunoterapiei, in timp ce altii vor beneficia de injectii mai tardiv, dupa o perioada de cel putin un an de la inceperea tratamentului.

Contraindicatii

Sus

Majoritatea adultilor, precum si copiii cu varsta de peste 5 ani, pot beneficia de imunoterapie. Totusi, exista anumite situatii in care medicul va contraindica acest tratament.

Una dintre situatii o reprezinta copiii cu astm sever, greu de controlat. Imunoterapia este amanata pentru atunci cand copilul va fi mai compensat, se va simti mai bine, iar astmul va fi mai bine controlat.

Femeile ce raman insarcinate in fazele tardive ale tratamentului, isi pot continua terapia. Pe de alta parte, femeile nu ar trebui sa inceapa imunoterapia in timpul sarcinii, si nici sa isi creasca dozele progresiv pe perioada sarcinii. Astfel, imunoterapia este contraindicata pacientelor gravide, care se afla la inceputul tratamentului.

Anumite medicamente, precum beta-blocantele, pot reduce eficienta epinefrinei. Epinefrina este un medicament de electie in tratamentul anafilaxiei. Astfel, in cazul unei reactii anafilactice severe la un pacient sub tratament cu beta-blocante, epinefrina nu va functiona, iar riscul de deces creste.

Pregatirea pacientului

Sus

Inainte de a incepe procesul de imunoterapie, medicul va face numeroase analize si teste, pentru a afla exact ce alergeni va produc reactiile alergice. Astfel, se vor efectua teste alergice cutanate si analize de sange. Testele alergice cutanate constau in mici injectii intradermice cu alergeni, iar apoi pielea este examinata timp de 15 minute. Daca portiunea de piele injectata a devenit rosie sau tumefiata, substanta respectiva este alergen pentru dumneavoastra.

In timpul imunoterapiei, asigurati-va ca medicii si asistentele medicale afla daca va simtiti rau in orice fel. De asemenea, notati orice reactie adversa ce apare dupa fiecare injectie, si comunicati-o medicului.

Tehnica imunoterapiei

Sus

Injectiile cu alergeni se vor face pe cale intramusculara, la nivelul bratului, precum un vaccin. Tratamentul are doua faze principale, ce trebuie respectate pentru fiecare pacient. Acestea sunt:

• Faza de atac.  Aceasta dureaza de la 3 saptamani la 6 luni, iar injectiile sunt administrate de la o data la 3 ori pe saptamana. In timpul acestei faze, cantitatea de alergen este crescuta la fiecare sedinta

• Faza de mentinere. Aceasta continua pentru 3 pana la 5 ani, sau chiar mai mult. Injectiile, in aceasta perioada, se fac o data pe luna.

In unele cazuri, faza de atac se desfasoara mai repede, in ceea ce se numeste imunoterapie rapida. Perioada de timp a tratamentului va fi redusa, dar riscul de reactii alergice adverse creste semnificativ.

Dupa fiecare injectie, veti ramane la cabinetul medical timp de 30 de minute, pentru supravegherea reactiilor adverse imediate.

Rezultate

Sus

Simptomele date de alergie nu se vor opri peste noapte. Ele se pot ameliora dupa primul an de tratament, dar cele mai semnificative imbunatatiri au lor in timpul celui de al doilea an. In cel de al treilea an, majoritatea pacientilor sunt deja desensibilizati la alergenii din injectii, si nu mai au reactii alergice importante la acele substante.

Dupa cativa ani de tratament eficient, unii pacienti nu mai au reactii alergice, nici dupa incetarea imunoterapiei. Alti pacienti au nevoie de injectii periodice, la intervale mai rare, pentru a mentine simptomatologia sub control.

Concluzie

Sus

Imunoterapia este o metoda inovativa de tratament, adresata pacientilor alergici. Aceasta consta in administrarea de injectii cu alergeni, iar astfel organismul se ,,obisnuieste’’ si dezvolta toleranta la substanta respectiva. Sansele de succes pentru imunoterapie sunt mari, pentru majoritatea pacientilor.

Bibliografie:
https://www.health.com/condition/allergy/allergy-shots
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/allergy-shots/about/pac-20392876


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate