Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Iata cum iti pot afecta sanatatea sloturile online– tu stiai?

Actualizat la data de: 24 Mai 2023
Iata cum iti pot afecta sanatatea sloturile online– tu stiai?

Jocurile de noroc sunt o activitate recreativa, dar uneori se transforma intr-un obicei prost din cauza ca oamenii pierd controlul asupra jocului si asupra propriilor decizii. Fie din cauza ca petrec prea mult timp jucand, fie ca incep sa cheltuiasca mai mult decat isi permit, unii jucatori devin vulnerabili si pot dezvolta diverse probleme, de la simple insomnii pana la jocul patologic.

Atunci cand joaca pentru prima data, prea putine persoane se intreaba daca jocurile de noroc pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra sanatatii lor fizice si psihice si a vietii, in general. Principala lor preocupare este sa se simta bine asa ca oamenii pur si simplu privesc jocurile de cazinou ca pe o distractie. Din pacate, uneori sunt privite gresit, mai exact ca o sursa de venit, aspect care duce la cheltuirea exagerata de bani si timp.

Cele mai simple jocuri de noroc si cel mai des jucate sunt jocurile de pacanele gratis. Au reguli simple, sunt colorate, dinamice si amuzante, asa ca de ce sa nu le incerci ca sa te distrezi si daca ai noroc sa si castigi ceva bani? Dincolo de aspectul lor “inocent”, sloturile pot avea efecte negative asupra vietii jucatorilor. Se estimeaza ca in SUA, 5 milioane de persoane au probleme cu gamblingul compulsiv.

Din fericire, sloturile au si efecte pozitive, iar efectele negative pot fi prevenite sau eliminate daca s-au instalat deja.

Tocmai despre modul in care sloturile online iti pot afecta viata (atat in bine cat si in rau) este vorba in acest articol.

Efectele pozitive asupra creierului

Atunci cand o persoana joaca la sloturi, se declanseaza un efect de placere datorita eliberarii de dopamina in creier. Un posibil castig si ideea de a fi inclus intr-o activitate sociala genereaza dopamina, care da acea stare de placere. Acesta este un efect pozitiv doar cu conditia sa fii capabil sa te opresti atunci cand vezi ca jocul aluneca pe o panta periculoasa: apar pierderi constante, vrei sa pariezi tot mai multi bani, vrei sa petreci tot mai mult timp in joc, ai tendinta sa imprumuti bani pentru a juca si multe altele.

Unele studii au aratat ca invartirea rolelor la sloturi ar putea ajuta la dezvoltarea cognitiva, creierul fiind provocat astfel sa gaseasca si sa creeze noi cai neuronale. Bineinteles ca trebuie sa fii realist si sa constientizezi ca jucatul la sloturi nu te va face nici mai destept, nici un geniu si nici mai fericit, chiar daca aceste jocuri au un efect pozitiv pe moment.

Efectele negative asupra ochilor si riscul de dependenta

Jocul prelungit la pacanele vine si cu consecinte negative, unele dintre ele chiar grave.

Daca petreci mult timp jucand sloturi pe un ecran mic, cum este cel al telefonului mobil, risti sa iti deteriorezi vederea. Acest lucru a fost dovedit de unele cercetari medicale. Poti evita acest lucru luand pauze frecvente, sau jucand intr-un mediu bine luminat si chiar reducand luminozitatea ecranului. De asemenea, incearca sa joci mai mult de pe PC sau laptop.

Un alt efect negativ, mult mai serios de aceasta data, este riscul de dependenta. Din cauza ca sunt foarte accesibile, usor de jucat si din cauza ca pierzi mai des decat la alte tipuri de jocuri de noroc, sloturile pot crea dependenta.

Cu cat o persoana joaca mai mult, cu atat creierul sau incepe sa dezvolte o toleranta la dopamina eliberata de jocurile de noroc. Astfel, sistemul de recompensare al creierului devine suprafolosit, nu se mai elibereaza dopamina suficienta pentru a da acea stare de fericire si jucatorul trebuie sa joace din ce in ce mai mult, sa parieze tot mai mult pentru a simti din nou placere. Este un cerc vicios din care se poate iesi foarte greu odata ce ai intrat.

Dependenta de sloturi si jocuri de noroc, in general, modifica chimia creierului si din aceasta cauza este foarte dificil sa renunti. Cea mai buna solutie este insa prevenirea printr-un autocontrol major.

Daca din nefericire s-a ajuns la un joc patologic, este neaparat nevoie sa apelezi la un specialist. Cazinourile online ofera consultanta jucatorilor care au probleme si ii indruma spre specialisti care sa ii ajute, nu inainte de a le restrictiona accesul, pentru o perioada, in cazinou.
Jocul frecvent cauzeaza insomnie

Sunetele puternice si antrenante si culorile stralucitoare si vii ale jocurilor de sloturi creeaza o stare de euforie si agitatie. Din acest motiv, nu este deloc recomandat sa joci sloturi seara, cu putin timp inainte de culcare. Sau daca faci acest lucru, trebuie sa te astepti la o noapte de insomnie sau, in cel mai bun caz, la o noapte de somn prost.

De asemenea, daca vei juca frecvent seara, pe termen lung se poate declansa o stare de insomnie prelungita. Acest lucru se datoreaza faptului ca se intrerupe modelul necesar al creierului pe care trebuie sa-l urmezi inainte de a merge la culcare.

Insomnia este totusi o reactie extrema la jocul de sloturi inainte de culcare, dar apare la unele persoane si trebuie sa fii constient si de existenta acestui risc.

Concluzie

Asadar, sloturile pot avea atat efecte pozitive asupra vietii jucatorilor, cat si efecte negative, unele dintre ele fiind foarte serioase.

La fel ca in orice alta activitate, este foarte important sa iti pastrezi echilibrul atunci cand joci la pacanele. Linia dintre distractie si dependenta este extrem de subtire si poti ajunge la dependenta fara sa-ti dai seama. Sloturile sunt jocuri foarte atractive si usor de jucat astfel ca este simplu sa uiti sa te opresti desi inainte de a intra in joc ti-ai propus sa te opresti cand termini banii alocati pentru pariuri sau cand simti ca ai petrecut prea mult timp in joc.

Daca observi semne ale efectelor negative ale jocului, impune-ti un autocontrol mai strict si daca nu reusesti singur, este nevoie sa ceri ajutor de la specialisti.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.