Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cele 4 faze ale ciclului abuzului

Actualizat la data de: 03 Ianuarie 2023
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Despre abuz

Sus
Cele 4 faze ale ciclului abuzului

Ciclul abuzului trece adesea prin patru etape principale: tensiune, incident, reconciliere si calm. Comportamentele abuzive pot escalada de la un ciclu la altul, ceea ce le poate face dureroase si confuze.

Abuzul nu este la fel pentru toata lumea sau in orice situatie. Chiar si in cadrul aceleiasi relatii, comportamentele abuzive se pot schimba si pot parea sa inceteze inainte de a aparea din nou. Acest lucru este adesea denumit ciclul abuzului.

Cuprins articol

  1. Despre abuz
  2. Definitia abuzului
  3. Ciclul abuzului intr-o relatie
  4. Cresterea tensiunii
  5. Incidentul
  6. Impacarea
  7. Calmul
  8. Tipuri de abuz
  9. Cum se poate pune capat ciclului abuzului
  10. Cautati indrumare profesionala
  11. Redobandirea increderii in sine
  12. Citeste pe aceeasi tema

Definitia abuzului

Sus

Abuzul este orice actiune care are intentia de a exercita control sau de a rani o alta fiinta avand ca scop stabilirea si demonstrarea puterii si a controlului asupra altei persoane.
Abuzul poate fi fizic, sexual, verbal, financiar sau psihologic.

Ciclul abuzului intr-o relatie

Sus

Etapele ciclului abuzului sunt: etapa 1- acumularea de tensiune; etapa 2- incident de violenta; etapa 3- reconciliere; etapa 4- calm.

Etapele abuzului nu arata la fel pentru toata lumea si nu implica faptul ca comportamentele abuzive iau o "pauza" din cand in cand. Comportamentele abuzive in relatii se pot schimba si repeta in timp.

Este posibil ca etapele ciclului abuzului sa nu se intample intotdeauna in aceeasi ordine sau ca unele dintre ele sa nu se intample in anumite cazuri. Abuzul poate fi fara ragaz, iar ciclul implica tranzitia intre diferite tipuri de abuz. De exemplu, abuzul emotional ar putea domina etapele de crestere a tensiunii, de reconciliere si de calmare, in timp ce abuzul sexual sau fizic poate creste in timpul etapei de incident.

Cresterea tensiunii

Sus

In timpul etapei de crestere a tensiunii, partenerul abuziv poate incepe sa manifeste comportamente abuzive care cresc incet in intensitate si frecventa.
Acest lucru este poate fi legat de factori de stres externi, cum ar fi dificultatile financiare, provocarile interpersonale la locul de munca sau in alte medii, sau provocarile legate de sanatate.

Comportamentele din ce in ce mai tensionate pot include: izbucniri emotionale, iritabilitate, nerabdare, lipsa de control.
Pe masura ce situatia incepe sa se simta din ce in ce mai scapata de sub control, persoana abuziva poate incepe sa apeleze la relatie ca o modalitate de a se simti din nou in control.

Pe masura ce tensiunea incepe sa devina evidenta, partenerul non-abuziv se poate simti, de asemenea, din ce in ce mai anxios. Acest lucru il poate determina sa actioneze in moduri specifice ("mersul pe coji de oua"), pentru a usura si linisti tensiunea partenerului abuziv si pentru a preveni un incident abuziv.

Incidentul

Sus

La un moment dat, tensiunea din prima etapa a ciclului abuzului incepe sa se rupa culminand cu unul sau mai multe incidente abuzive.
Aceasta etapa reprezinta incercarea partenerului abuziv de a recastiga in mod deschis un sentiment de putere si control.

Un incident abuziv poate arata diferit de fiecare data si ar putea include: intimidare, amenintari cu acte de violenta, spargerea de lucruri in casa, insulte, injurii si alte violente verbale, violenta fizica, violenta sexuala, rusinarea si blamarea, tactici de manipulare, cum ar fi tratamentul tacerii sau manipularea adevarului, umilire, izolare sociala, abuz financiar, abandonul emotional.

Este posibil ca stadiul de incident sa se agraveze cu fiecare ciclu. De exemplu, intimidarea si insultele pot fi prezente in primele cateva cicluri, trecand la violenta fizica mai tarziu in cadrul relatiei.

Impacarea

Sus

Dupa incidentul de abuz, partenerul abuziv poate simti ca tensiunea incepe sa se disipeze. Aceasta poate fi o experienta cu totul opusa pentru persoana care se afla la capatul acelui abuz.

Odata ce acea tensiune s-a diminuat, s-ar putea sa se simta indemnat sa se impace, vazand schimbarea in comportamentul lor. Isi pot cere scuze, va pot coplesi cu afectiune sau pot promite ca nu vor mai face niciodata acest lucru.

In timpul acestei faze, partenerul abuziv poate parea cu adevarat rusinat de comportamentul sau si angajat sa se reformeze. Pentru ca tineti la el, s-ar putea sa va simtiti inclinat sa credeti ceea ce spune si sa ii mai acordati o sansa.

Este posibil ca partenerul abuziv sa inceapa sa faca lucruri care pot parea romantice, de sustinere si iubire in timpul etapei de reconciliere.

Calmul

Sus

In timpul fazei de calm, este posibil ca partenerul dvs. sa continue sa fie atent; cu toate acestea, este posibil sa observati o schimbare de la faptul ca isi cere scuze la faptul ca acum isi scuza actiunile.

In timpul fazei de calm, comportamentele abuzive pot fi minimizate. Este posibil sa observati ca partenerul isi schimba responsabilitatea pentru abuz, isi justifica comportamentul sau va minimiza consecintele.
Aceasta etapa poate parea confuza. Partenerul tau parea sa vrea sa indrepte lucrurile, dar acum incepeti sa simtiti din nou tensiune, deoarece ciclul abuzului incepe din nou.

Tipuri de abuz

Sus

Abuzul poate fi atat subtil, cat si evident. Vanataile, de exemplu, de la o altercatie de abuz fizic sunt evidente. Semnele emotionale pot fi mult mai dificil de observat si pot trece neobservate pana la ani de zile.

Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente tipuri de abuz:
Fizic: Lovituri, lovituri cu piciorul, muscaturi, arsuri sau orice alta sursa de vatamare fizica.
Emotional. Utilizarea tacticilor de manipulare, cum ar fi blamarea si frica, pentru a controla si a provoca suferinta.
Sexual. Impunerea de activitati sau experiente sexuale nedorite.
Verbal. Insulte, critici, sarcasm jignitor sau alte atacuri verbale.
Neglijenta. Lipsa sprijinului la nevoile umane de baza pentru bunastarea fizica si emotionala.
Tehnologic. Folosirea tehnologiei, cum ar fi monitorizarea utilizarii calculatorului, pentru a controla un partener.
Financiar. Folosirea controlului financiar pentru a mentine un partener in imposibilitatea de a actiona independent.
Imigratie. Utilizarea statutului de imigrant pentru a influenta un partener.
Hartuirea. Monitorizarea constanta a locului in care se afla o persoana si a ceea ce face aceasta.

Cum se poate pune capat ciclului abuzului

Sus

A pune capat abuzului nu este la fel de usor ca si cum "pur si simplu pleci". Este firesc daca va temeti pentru siguranta dumneavoastra sau a copiilor dumneavoastra.
Este, de asemenea, valabil daca simtiti ca nu aveti resursele necesare pentru a iesi din situatie. Toate acestea sunt situatii obisnuite de care multi parteneri abuzivi pot profita pentru a va pastra langa ei.

In cazul abuzului emotional, este posibil sa nu realizati inca faptul ca va aflati intr-un ciclu abuziv. Dar este posibil sa parasesti o relatie abuziva si poate incepe cu identificarea acelor comportamente toxice pe care nu le vei tolera.

Aceste sfaturi va pot ajuta sa lucrati la modul in care sa puneti capat ciclului de abuz:
- Sa aveti intotdeauna o persoana in care va puteti increde
- A vorbi cu un prieten de incredere sau cu un membru al familiei va poate ajuta sa vedeti - si sa verificati - tiparele de comportament care pot indica abuzul. De asemenea, va poate ajuta sa gasiti un spatiu sigur unde sa va adresati atunci cand va aflati in stadiile de tensiune si de incident.

Cautati indrumare profesionala

Sus

Un psihoterapeut va poate ajuta sa navigati prin provocarile relationale si sa identificati semnele de abuz si va poate oferi, resurse si planuri de siguranta pentru a iesi dintr-o situatie nesigura. De asemenea, va poate sprijini in cultivarea de noi ganduri si modele comportamentale care pot duce la abilitati de adaptare.

Redobandirea increderii in sine

Sus

Aveti tot dreptul sa va aflati intr-o relatie sigura si respectuoasa. S-ar putea sa nu simtiti acest lucru in acest moment sau sa credeti ca nu veti "gasi pe nimeni sau ceva mai bun". Asta este ceea ce un partener abuziv poate dori sa credeti, pentru a-si putea exercita puterea asupra dumneavoastra.

Incercati sa va intoarceti la lucrurile care va dau bucurie si incredere. Luati in considerare posibilitatea de a va conecta cu cei dragi pe care nu i-ati mai vazut de ceva vreme. Investitia in educatie, va ajuta sa va simtiti mai puternica. Daca traiti cu anxietate sau depresie, obtinerea de sprijin poate fi esentiala. Incercati sa petreceti ceva timp angajandu-va in tehnici de relaxare care va pot proteja bunastarea mentala.

Bibliografie:
1. ncadv.org/signs-of-abuse
2. apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/77432/WHO_RHR_12.36_eng.pdf
3. thehotline.org/resources/narcissism-and-abuse/
4. The 4 Stages of the Cycle of Abuse: From Tension to Calm and Back – PsychCentral (2022).


Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate