Hameiul (humulus lupulus)
Tulpina hameiului este acoperita de peri aspri. Florile sunt de doua tipuri: flori femele de culoare galbena-verzuie si flori mascule care au forma de ciorchine de culoare brun deschis. fructele sunt conuri sau achene.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza florile femele si conurile de culoare galben-verzuie (fructele femela). Planta infloreste din luna iunie pana in luna august. Recoltarea se face in timpul infloririi. Hameiul contine ulei volatil, ester valerianic, lupulina, humulona, rezint, substante minerale, tanin, derivati flavonici, substante estrogene. Planta are actiune bacteriostatica, antispastica, diuretica, antiseptica, sedativa.
Uz intern:
- blenoragie, rahitism, convalescenta, anemie, inapetenta, dispepsii nervoase, anorexie, insomnie, nevroze, anxietate, guta, litiaze, eczeme, herpes, dermatite, scorbut, enurezis, scrofuloza, paraziti intestinali, boli hepatobiliare, tuse, dismenoree, nevralgii, eretism genital, migrene, priapism, uretrita gonococica, hiperexcitabilitate sexuala, nimfomanie, leucoree, hiperaciditate gastrica, tuberculoza, stimularea lactatiei - sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- guta, acnee, seboree, alopecii, tricomoniaza vaginala, dureri reumatice - sub forma de bai locale, cataplasma, comprese.
Contraindicatii:
- Nu se recomanda utilizarea hameiului fara recomandarea medicului intrucat acesta ar putea determina puterea scaderii de concentrare. Recoltarea hameiului poate determina intoxicatii manifestate prin iritatii cutanate, respiratie sacadata.
Citeste si
Arhiva-
Mielopatia - deteriorarea maduvei spinarii
Mielopatia reprezinta un sindrom neurologic caracterizat prin afectarea maduvei spinarii, determinand o varietate de simptome motorii, senzitive si autonome. Termenul „mielopatie” este generic si se refera la afectarea medulara de orice cauza, incluzand procese...citeste mai mult
-
Colonoscopia: ghid complet pentru pregatire si prevenirea cancerului colorectal
Colonoscopia este o investigatie de baza in Gastroenterologie, cu scop diagnostic si in multe cazuri si terapeutic, ce utilizeaza un tub flexibil dotat cu o camera in varf pentru a explora intreg traiectul colonic si portiunea terminala din ileon. citeste mai mult
-
Lucruri pe care trebuie sa le stii despre depistarea precoce a cancerului colorectal
Cancerul colo-rectal ramane unul dintre cancerele cu incidenta crescuta la nivel mondial si mai ales cu supravietuire redusa, prin prisma unei lipse de informare cu privire la posibilitatile de screening ale bolii.citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter