Bozul (sambucus ebulus)
Bozul este o planta perena, fratele “vitreg” al socului. Creste in salbaticie, pe pajisti, la marginea padurilor si drumurilor, atat la munte cat si la campie. Este inalt de pana la 1.5 m, florile prezinta petale albe si stamine rosii, fructele sunt negre. Radacina este adanca si foarte puternica si este partea care prezinta interes terapeutic la aceasta planta.
Bozul contine: acizi grasi, fitosteroli, acid ursolic, glicozide, compusi iridoizi. Se distinge printr-un miros respingator al frunzelor, al tulpinilor si radacinilor.
Bozul are calitati deosebit de apreciate in curele de slabire, fiind un inhibitor puternic al apetitutului alimentar. Este un foarte bun diuretic, analgezic, antiinflamator, antispastic, vomitiv, expectorant. Se mai foloseste si in curele de slabire, constipatie si apetit alimentar excesiv.
Uz intern:
- obezitate, ingrasare in exces, stari febrile, periartrita scapulo-humerala, raceala, reumatism, constipatie, tulburari de mictiune, edeme, afectiuni ale rinichilor, apetit alimentar, afectiuni renale, cistita, ascita, constipatie, tuse – sub forma de macerat, plamadeala, decoct, felii foarte mici (ca stimulent gastric)
Uz extern:
- rani, contuzii, dureri musculare si articulare, furuncule, intepaturi de insecte, dureri de dinti, contuzii – sub forma de gargara, plamadeala, macerat, decoct
Contraindicatii:
Efectul bozului este foarte puternic de aceea nu trebuie sa se depaseasca dozele recomandate. Este contraindicat persoanelor slabite, suferinde de diaree, colon iritabil, gastrita hiperacida; persoanelor cu senzatie de voma accentuata.
Efecte adverse:
- Consumat in exces poate duce la scaderea brusca a greutatii corporale, deranjament stomacal sever; deshidratare, stari de iritare a tubului digestiv, colici abdominale.
Citeste si
Arhiva-
Manifestarile neurologice in infectia cu Neisseria meningitidis
Neisseria meningitidis este o bacterie Gram-negativa, diplococ, cunoscuta drept una dintre cele mai importante cauze ale meningitei bacteriene acute, in special la copii, adolescenti si adultii tineri. citeste mai mult
-
Helicobacter pylori si sanatatea stomacului
Helicobacter pylori este o bacterie care se cantoneaza la nivelul mucoasei stomacului determinand leziuni de gravitate variabila, de la gastrita, ulcer si pana la cancer gastric.citeste mai mult
-
Neurosifilisul, o complicatie a infectiei cu Treponema pallidum
Neurosifilisul reprezinta o forma severa de manifestare a infectiei cu Treponema pallidum, agentul etiologic al sifilisului. Aceasta complicatie apare atunci cand spirochetele invadeaza sistemul nervos central, proces ce poate avea loc in orice stadiu al bolii. citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter