Salvia (salvia officinalis)
Planta medicinala de cultura, subarbust stufos, ramificat, care poate atinge aproximativ un metru inaltime, exclusiv de cultura la noi in tara. Frunzele sunt acoperite cu peri fini si au culoare argintie sau verde cenusie. Florile sunt mari ca dimensiune, grupate in forma de spic, de culoare violet-albastra, rareori alba. Fructul este o tetraachena. Planta infloreste din luna mai pana in luna iulie. Salvia are un miros placut, puternic si gust usor amarui.
In scop medicinal se recolteaza frunzele inainte de perioada de inflorire.
Planta contine ulei volatil, tuiona, alfa si beta pinen, camfor, borneol, cineol dar si tanin, acid oleaonic, sitosteroli, substante estrogene, azotat de potasiu, principiu amar (picrosalvina), acid nicotinic, acid cafeic, acid fumaric, rezine, substante estrogene, vitamina B1 si C, saruri de potasiu.
Salvia are proprietati coleretice, antimicrobiene, sedative, depurative, antitermice, expectorante, tonice, antiinflamatoare, antispastice, carminative, antiseptice, estrogene, astringente.
Planta se utilizeaza si in gastronomie pentru aromatizarea preparatelor culinare.
Uz intern:
- hipovitaminoze, boli de ficat, inflamatii gastrointestinale, laringita, faringita, amigdalita, constipatie, nervozitate, paralizii, dereglari hormonale, menstruatii neregulate, hiperhidroza palmo-plantara, flatulenta, ulceratii, depresie, frigiditate, impotenta, convalescenta, afrodisiac, astenie, afectiuni ale cailor biliare, galactoree, sialoree, astm – sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- intepaturi de insecte, gingivite, stomatite, afte bucale, micoze bucale, abcese dentare, ulcere venoase, contuzii, eczeme, seboree, ten ridat, acnee, alopecie difuza, leucoree, degeraturi, entorse, luxatii – sub forma de compresa, bai locale, cataplasma.
Contraindicatii:
- Consumul de salvie este interzis in timpul sarcii intrucat determina contractii uterine. Este interzis si in timpul lactatiei (reduce secretia lactata).
Efecte adverse:
- Supradozajul poate duce la iritatii gastrointestinale si convulsii.
Citeste si
Arhiva-
Lucruri pe care trebuie sa le stii despre depistarea precoce a cancerului colorectal
Cancerul colo-rectal ramane unul dintre cancerele cu incidenta crescuta la nivel mondial si mai ales cu supravietuire redusa, prin prisma unei lipse de informare cu privire la posibilitatile de screening ale bolii.citeste mai mult
-
Importanta igienei orale in prevenirea infectiilor dentare
Igiena orala este o componenta de o importanta marcata a ansamblului de practici pe care trebuie sa ni le insusim in vederea obtinerii unei stari de sanatate cat mai bune a organismului nostru. citeste mai mult
-
MedLife continua maratonul operatiilor pro-bono, printr-o noua interventie chirurgicala de endometrioza extinsa
MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania, continua seria operatiilor pro bono realizate in cadrul MedLife Bucharest Endometriosis Center. citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter