Maslin (olea europea)
Maslinul este un arbore originar din Siria si zonele de litoral din Asia Mica, foarte raspandit in Grecia. In Romania s-a incercat cultivarea lui in sere. Maslinul este un pom mic, care area trunchiu; si ramurile noduroase la maturitate, frunzele au o culoare speciala specifica de gri-verde (oliv).
Florile sunt albe, asezate in grupuri de 15- 30 pe un racem si apar vara. fructele (maslinele) sunt drupe verzicare si cad din copac toamna tarziu, au in interior un sambure dur. Dintre elementele chimice constitutive ale maslinei enumeram: apa, vitaminele a, B, C, E, F, saruri minerale, materii azotate, grase, ulei, substante extractive, sulf, fosfor, cupru, mangan, calciu, fier, magneziu, protide, celuloza, etc.
Principalele calitati: asigura o buna digestie, laxativ, asigura drenajul biliar, purgativ, emolient, antidot al otravilor, colagoga, stimuleaza functionarea ficatului, scade colesterolul, ajuta la inmuierea keratozelor, vindeca leziuni si diferite rani.
In fitoterapie este folosit fructul (maslina) din care se extrage uleiul la rece. Mai este utilizat la prepararea salatelor, in industria cosmetica intra in componenta numeroaselor produse dedicate ingrijirii tenului si parului.
Uz intern:
- afectiuni hepatice, afectiuni digestive, anemii, colici, colesterol ridicat, constipatie, diabet zaharat, dischinezie biliara, guta,hipertensiune, litiaze renala sau biliara, nevrite, viermi intestinali - sub forma de ulei presat la rece.
Uz extern:
- abcese, alopecie, arsuri, dureri diverse, entorse, furuncule, panaritiu, paradontoza, pecingine, pioree, reumatism, unghii deteriorate - sub forma de ulei aplicat ca atare, masaj local pe locul dureros cu ulei incalzit, amestecat cu apa de var inmoaie keratozele.
Citeste si
Arhiva-
Manifestari neurologice in Leptospiroza
Leptospiroza este o zoonoza cauzata de bacterii spirochete din genul Leptospira, transmisa la om prin contact direct sau indirect cu urina animalelor infectate. Are o gama larga de manifestari clinice, de la forme usoare, asemanatoare gripei, pana la forme severe, care...citeste mai mult
-
Carcinogenii din produsele de beauty – un pericol invizibil al rutinei zilnice
Pielea, organul de protectie esential al corpului uman, actioneaza ca o bariera fizica impotriva agentilor patogeni, radiatiilor UV si substantelor chimice din mediul inconjurator.citeste mai mult
-
Rolul vitaminei B12 in sanatatea neurologica si cardiovasculara
Vitamina B12 sau cobalamina este un compus organic hidrosolubil esential pentru dezvoltarea normala. Organismul uman nu poate sintetiza cantitatea de care are nevoie pentru crestere si dezvoltare, motiv pentru care trebuie suplimentat prin dieta.citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter