Maslin (olea europea)
Maslinul este un arbore originar din Siria si zonele de litoral din Asia Mica, foarte raspandit in Grecia. In Romania s-a incercat cultivarea lui in sere. Maslinul este un pom mic, care area trunchiu; si ramurile noduroase la maturitate, frunzele au o culoare speciala specifica de gri-verde (oliv).
Florile sunt albe, asezate in grupuri de 15- 30 pe un racem si apar vara. fructele (maslinele) sunt drupe verzicare si cad din copac toamna tarziu, au in interior un sambure dur. Dintre elementele chimice constitutive ale maslinei enumeram: apa, vitaminele a, B, C, E, F, saruri minerale, materii azotate, grase, ulei, substante extractive, sulf, fosfor, cupru, mangan, calciu, fier, magneziu, protide, celuloza, etc.
Principalele calitati: asigura o buna digestie, laxativ, asigura drenajul biliar, purgativ, emolient, antidot al otravilor, colagoga, stimuleaza functionarea ficatului, scade colesterolul, ajuta la inmuierea keratozelor, vindeca leziuni si diferite rani.
In fitoterapie este folosit fructul (maslina) din care se extrage uleiul la rece. Mai este utilizat la prepararea salatelor, in industria cosmetica intra in componenta numeroaselor produse dedicate ingrijirii tenului si parului.
Uz intern:
- afectiuni hepatice, afectiuni digestive, anemii, colici, colesterol ridicat, constipatie, diabet zaharat, dischinezie biliara, guta,hipertensiune, litiaze renala sau biliara, nevrite, viermi intestinali - sub forma de ulei presat la rece.
Uz extern:
- abcese, alopecie, arsuri, dureri diverse, entorse, furuncule, panaritiu, paradontoza, pecingine, pioree, reumatism, unghii deteriorate - sub forma de ulei aplicat ca atare, masaj local pe locul dureros cu ulei incalzit, amestecat cu apa de var inmoaie keratozele.
Citeste si
Arhiva-
Premiera nationala: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterala robotica cu sistemul daVinci
Grupul MedLife anunta o premiera medicala nationala, prin realizarea primei interventii din Romania de mastectomie bilaterala asistata robotic, efectuata cu succes la Spitalul MedLife Polisano Sibiu. Procedura inovatoare deschide noi perspective in chirurgia mamara din...citeste mai mult
-
Lordoza lombara: cauze, simptome si optiuni de tratament
Lordoza lombara reprezinta curbura naturala a coloanei vertebrale in zona lombara (partea inferioara a spatelui). Aceasta curbura permite absorbtia socurilor si mentine o postura corecta.citeste mai mult
-
Sindromul de disparitie a cailor biliare
Ductele biliare reprezinta mici organe tubulare ce au rol esential in transportul secretiei biliare, conectand ficatul cu intestinul subtire. Ductele biliare incep de la tubuli foarte mici, ce pornesc din hepatocit (celula hepatica) si cresc progresiv in dimensiuni pe...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter