Iarba mare (nula helenium)
Iarba mare este o planta ierboasa, din flora spontana, face parte din familia Compositae, dar poate fi cultivata foarte usor. In tara noastra apare in preajma apelor, in fanete umede, pe langa paraie si la marginea padurilor, in zona de deal si munte si infloreste din iunie pana in septembrie.
Creste inalta pana la 150 cm inaltime, are tulpina puternica, dreapta, acoperita cu perisori si este ramificata in partea superioara. Frunzele sunt mari, lanceolate, cu margini dintate, cu nervuri bine evidentiate, de culoare verde intens pe partea superioara si albicioase pe verso datorita perilor si sunt asezate altern pe tulpina.
Florile sunt mari, de culoare galben intens, depasesc 5 cm in diametru, au petale subtiri, aciforme- tubuloase. Rizomii (radacina) sunt lungi (30-50 cm), foarte puternice, ramificate si au un miros placut, balsamic. In fitoterapie sunt utilizati rizomii, ce trebuiesc colectati in lunile septembrie-octombrie sau primavara devreme - martie, aprilie.
Aceasta planta este foarte bogata in inulina, helenina, polimeri ai levulozei, ulei volatil, alantolactone, substante fitoncide, fridelina, stigmasterina, acetat de damaradienil, alantopicrina (principu amar).
Proprietatile acestei plante sunt multiple: antibiotic natural, calmant al tusei, bacteriostatic, antiviral, antiinflamator, expectorant, colagog, coleretic, antiseptic bronhic, diuretic, antihelmintic, usor sedativ, tonic. Alte utilizari: cosmetica - combate caderea parului, intareste radacina acestuia si da un aspect stralucitor.
Uz intern:
- afectiuni ale aparatului urinar, hepatice, respiratorii, alergii, alopecii, anemie, ascaridoza, astm, atonie digestiva, bronsite acute, colecistite, congestie hepatica, dischinezie biliara, dismenoree, erizipel, guta, litiaza biliara si renala, nefrita, oboseala cronica, oxiuraza, tuse, traheita – sub forma de infuzie, decoct, tinctura obtinute din radacina.
Uz extern:
- boli cutanate insotite de prurit, erizipel, urticarie, hemoroizi, intertrigo, prurit, rani purulente, leucoree, eczeme, spondiloza, ulcere varicoase – sub forma de cataplasme, spalaturi cu infuzie obtinute din radacina, suc proaspat obtinut din mladitele tinere.
Contraindicatii:
- Consumul plantei nu se recomanda sub nici o forma femeilor care alapteaza sau celor insarcinate!
Citeste si
Arhiva-
Lucruri pe care trebuie sa le stii despre depistarea precoce a cancerului colorectal
Cancerul colo-rectal ramane unul dintre cancerele cu incidenta crescuta la nivel mondial si mai ales cu supravietuire redusa, prin prisma unei lipse de informare cu privire la posibilitatile de screening ale bolii.citeste mai mult
-
Importanta igienei orale in prevenirea infectiilor dentare
Igiena orala este o componenta de o importanta marcata a ansamblului de practici pe care trebuie sa ni le insusim in vederea obtinerii unei stari de sanatate cat mai bune a organismului nostru. citeste mai mult
-
MedLife continua maratonul operatiilor pro-bono, printr-o noua interventie chirurgicala de endometrioza extinsa
MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania, continua seria operatiilor pro bono realizate in cadrul MedLife Bucharest Endometriosis Center. citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter