Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Ana Medical Center

Ana Medical Center
Aproape de tine, aproape de cei dragi!

Vaccinarea – un moment important pentru sanatatea copilului, dar incarcat de emotie si teama

PR Red Spot

A
A
Vaccinarea – un moment important pentru sanatatea copilului,  dar incarcat de emotie si teama

Nu este mama care sa nu se fi speriat, dupa ce si-a vaccinat micutul, de efectele adverse. Fie ca vorbim de febra care cedeaza mai greu, de starea de iritabilitate a copilului sau de mici reactii alergice, vaccinarea este un moment destul de dificil, care presupune atentie si grija. Despre ingrijirea copiilor in astfel de momente, am discutat cu dr. Ioana Panait, medic pediatru la Ana Medical Center.



“Vaccinarea este foarte importanta si trebuie facuta in momentele cheie, indicate de medicul pediatru. In acest fel, ne asiguram ca micutul va creste sanatos si ca va fi ferit de boli care ii pot pune viata in pericol. Pentru ca orice boala, oricat de simpla ar fi ea, devine un pericol atunci cand copilul nu este imunizat corespunzator. Ce-i drept, aceste momente vin si cu reactii mai putin placute, dar sunt normale, pentru ca organismul lupta sa creeze anticorpi, iar starea de febra este un semn ca procesul are succes”, explica dr. Ioana Panait, medic pediatru.



Febra este elementul comun al fiecarei vaccinari. Chiar daca, teoretic, nu ar trebui sa puna probleme serioase, e nevoie ca temperatura copilului sa fie monitorizata in primele zile, pentru a o tine sub control.



“De obicei, febra este usoara si cedeaza la medicamentele pe baza de paracetamol sau ibuprofen. Dozele se stabilesc in functie de varsta si greutatea copilului. Ajuta si compresele reci puse pe frunte si pe locul intepaturii, care tinde sa se inroseasca si sa se umfle, precum si aportul crescut de lichide, intrucat acesta pierde multa apa prin transpiratie. Odihna joaca si ea un rol important in ecuatie, asa ca somnul este recomandat in reprize cat mai lungi, dar si hrana, pentru a permite organismului sa se reface si sa prinda puteri”, adauga dr. Ioana Panait, medic pediatru. Exceptand febra, care este un element comun, fiecare vaccin are efecte secundare proprii, adica reactiile de la un anumit vaccin nu apar si la imunizari ulterioare. De aceea, e bine sa afli de la medicul pediatru la ce sa fii atent in fiecare caz in parte, ca sa stii cum sa reactionezi.



“De regula, reactiile locale nu sunt deloc severe, insa sunt si cazuri de hipersensibilitate, in special la vaccinurile cu toxina tetanica si difterica. Mult mai rare, dar si cele mai temute, sunt reactiile alergice. Ca simptome, trebuie urmarit daca micutul are dificultati in respiratie, daca fata si gatul sunt umflate, daca pulsul este prea mare sau daca pe piele apar eruptii. Daca niciuna din aceste situatii nu este prezenta, totul e bine. Daca apare insa vreun simptom, trebuie intervenit cat mai repede, pentru a evita un posibil soc anafilactic. Totusi, statisticile arata ca astfel de situatii apar o data la un million de doze, deci parintii nu ar trebui sa se teama atat de tare de acest lucru”, conchide dr. Ioana Panait, medic pediatru.



Pe langa respectarea recomandarilor date de medici, nu uita si ca afectiunea este cel mai bun medicament. Multi copii simt nevoia sa fie rasfatati de cei dragi atunci cand nu se simt bine, asa ca acesta poate fi un foarte bun medicament.



 


Ana Medical Center

PRAHOVA

Ploiesti

Adresa: Strada Valeni 20

Tel: 0733550055

E-mail: contact@anamc.ro

Web: http://anamc.ro/

L
8:00-20:00
V
8:00-20:00
M
8:00-20:00
S
Inchis
M
8:00-20:00
D
Inchis
J
8:00-20:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!