Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer dezvoltat de femei si, din pacate, o importanta cauza de deces. Unul dintre motive este depistarea lui in stadii avansate, cand medicatia disponibila si tratamentele dezvoltate in acest moment pot cel mult sa prelungeasca viata, nu sa ofere o sansa reala. Avand in vedere rata mare de cancere descoperite in stadii avansate, am fi tentati sa credem ca diagnosticarea este ceva dificil ori costisitor. NU e deloc asa. Cu un control riguros, adaptat varstei fiecarei doamne, preventia este o chestiune de cateva minute pe an. Despre investigatiile necesare pentru a descoperi aceasta afectiune cat mai din timp, am discutat cu dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica la Ana Medical Center.
Adoptarea unui stil de viata sanatos le poate ajuta pe femei sa evite o astfel de boala, insa nu reprezinta o asigurare. Potrivit unor statistici, 3 din 4 cancere de san nu au avut la baza un factor de risc cunoscut, deci gena ar putea juca un rol mult mai important. Alte studii vorbesc despre o incidenta genetica de nici 15%. Oricum ar fi, ceea ce au doamnele de facut respecta aceeasi reteta: autopalpare, ecografii mamare si mamografii, spune dr. Catalin Ignat.
Primul pas pentru depistarea unei posibile maladii la san este autopalparea, dar care este eficienta doar atunci cand este corect facuta.
In fiecare luna, dupa terminarea menstruatiei, atunci cand sanii nu mai sunt tensionati, e indicata autoexaminarea sanilor, timp de 5-7 minute. In prima faza, ar trebui urmariti in fata oglinzii, pentru a observa orice mica umflatura, modificare la nivelul pielii sau scurgere de lichid din sfarcuri. Apoi, palparea e bine sa fie facuta in pat, la orizontala. Femeia trebuie sa isi puna sub cap mana de pe partea sanului pe care urmeaza sa il verifice, iar cu cealalta mana sa faca miscari circulare, destul de ferme, pentru a simti cat mai bine sanul, de la clavicula pana in partea de sus a abdomenului si de la axila la decolteu. Nu trebuie ratata nicio parte din san, pentru a sti daca exista vreo formatiune in neregula sau nu. De ce e important? Pentru ca 4 din 10 cancere la san au fost depistate de femei, acasa, in urma autoexaminarii, potrivit statisticilor, explica dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica.
Cand vine vorba despre regimul e ecografiilor si al mamografiilor, sunt cateva variabile in functie de varsta si de istoricul medical personal, precum si cel al familiei. Pentru femeile care nu au in familie cazuri de cancer, o ecografie mamara o data la 2 ani, pana in varsta de 40 de ani, este suficienta pentru a ne asigura ca lucrurile sunt in regula. Dupa aceasta varsta, insa, investigatiile imagistice sunt indicate anual, tinand cont de faptul ca este o boala mai frecventa in randul femeilor care se apropie si trec de 50 de ani. Ecografia poate evidentia tumori foarte mici, nepalpabile, si poate diferentia tumorile solide de cele chistice, care au lichid, ceea ce creste semnificativ rata de vindecare, completeaza dr. Catalin Ignat.
Atunci cand sunt depistate formatiuni tumorale, ecografia mamara nu este suficienta pentru a pune un diagnostic. Mamografia este, in prezent, cea mai buna metoda radiologica de detectare precoce a cancerului mamar. Fiind mai invaziva decat ecografia, se apeleaza la ea, de regula, atunci cand au fost depistate deja anumite tumori si se doreste caracterizarea lor, sau in cazul femeilor care au un istoric familial de cancer, dupa ce trec de 40 de ani. Aceasta investigatie poate fi insotita si de un examen histopatologic a biopsiei mamare, singura metoda care poate spune cu certitudine daca leziunea este canceroasa sau nu, completeaza dr. Catalin Ignat.
E bine de stiut ca aparitia unui nodul nu este totdeauna un semn de cancer. 8 din 10 noduli care apar in zona sanului sunt, de regula, benigni. Ei trebuie insa investigati. Sansele de vindecare ajung la 90% daca boala a fost descoperita in stadiu incipient, iar recidivele sunt mult mai rare. Odata ce apar simptome, e semn ca boala se afla intr-un stadiu mai avansat.