Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Celulita

Actualizat la data de: 09 August 2022
Consultant medical:

Dr. Karina Ilonca
Medic specialist dermatolog

Clinica: DERMAESTETICS

Generalitati

Sus
Celulita Vezi galerie foto

Celulita reprezinta acumularea de tesut adipos (grasime) subcutanat la nivelul coapselor, soldurilor si feselor. Aceasta conditie este prezenta la majoritatea femeilor. Desi nu esta o conditie medicala serioasa, celulita poate fi inestetica si poate deranja femeia cand poarta pantaloni scurti sau costum de baie.

Celulita poate afecta atat barbatii, cat si femeile, dar este mai frecventa la femei, din cauza distributiei diferite a grasimii, muschilor si tesutului conjunctiv.

Intre 80 si 90 la suta dintre femei se pot confrunta cu celulita la un moment dat in viata lor.

Multe dintre tratamentele pentru celulita, incluzand masajele si cremele anticelulita, sunt prezentate ca avand rezultate remarcabile. Dar, din pacate, majoritatea acestor tratamente nu sunt atat de eficiente pe cat se prezinta. Deci, ce se poate face?

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Semne si simptome
  3. Cauze
  4. Factorii hormonali si varsta
  5. Factori genetici
  6. Factori legati de alimentatie si de stilul de viata
  7. Consult de specialitate
  8. Tratament
  9. Profilaxie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Celulita apare ca o piele cu gropite. Deseori este descrisa "coaja de portocala". Celulita variaza in severitate. Cazurile usoare pot fi observate doar cand pielea este ciupita - gropitele apar cand pielea este prinsa intre degete. In cazurile mai severe pielea arata denivelata, cu "varfuri si vai".

O scala de severitate a celulitei, publicata in 2009, clasifica aceasta afectiune folosind trei grade:

Gradul 1, sau usoara: Exista un aspect de "coaja de portocala", cu intre 1 si 4 depresiuni superficiale si un aspect usor "drapat" sau cazut al pielii.

Gradul 2, sau moderat: Exista intre cinci si noua depresiuni de profunzime medie, un aspect de "branza de vaci", iar pielea pare moderat de curbata.

Gradul 3, sau sever: Exista un aspect de "saltea", cu 10 sau mai multe depresiuni profunde, iar pielea este sever drapata.

Celulita se intalneste mai frecvent in jurul soldurilor si al feselor, dar poate fi gasita si la nivelul sanilor, abdomenului inferior si partea superioara a bratelor.

Cauze

Sus

Celulita este cauzata de striurile de tesut conjunctiv care leaga pielea de aponevroza musculara. Aceste striuri strabat hipodermul format din celule adipoase (celule in care se acumuleaza grasimea). Odata cu acumularea adipocitelor, acestea tractioneaza striurile conjunctive si imping pielea. Astfel se creeaza o suprafata neuniforma, denivelata.

Celulita este mult mai frecventa la femei decat la barbati. De fapt, majoritatea femeilor - cel putin opt din zece femei - au un oarecare grad de celulita. Acest lucru se intampla deoarece la femei grasimea se distribuie pe talie, solduri si fese - zonele predilecte pentru celulita. In plus celulita este mai frecventa cu cat se inainteaza in varsta, cand pielea isi mai pierde din elasticitate.

Cresterea in greutate poate face celulita mai evidenta, dar aceasta poate fi prezenta si la persoanele slabe. Are tendinta de a aparea la mai multi membri din aceeasi familie, deci factorul genetic este cel mai important.

Cauza exacta a celulitei este necunoscuta, dar se pare ca este rezultatul unei interactiuni intre tesutul conjunctiv din stratul dermatologic care se afla sub suprafata pielii si stratul de grasime care se afla chiar sub acesta.

La femei, celulele adipoase si tesutul conjunctiv din acest strat sunt dispuse pe verticala.

Daca celulele adipoase ies in stratul de piele, acest lucru da aspectul de celulita.

La barbati, tesutul are o structura incrucisata, ceea ce poate explica de ce sunt mai putin predispusi la celulita decat femeile.

Alti factori par sa fie legati de riscul de a avea celulita.

Factorii hormonali si varsta

Sus

Hormonii joaca probabil un rol important in dezvoltarea celulitei. Estrogenul, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni si prolactina fac parte din procesul de producere a celulitei.

O teorie este ca, pe masura ce estrogenul la femei scade in apropierea menopauzei, fluxul sanguin catre tesutul conjunctiv de sub piele scade si el.

O circulatie mai scazuta inseamna mai putin oxigen in zona, ceea ce duce la o productie mai mica de colagen. De asemenea, celulele adipoase se maresc pe masura ce nivelul de estrogen scade.

Acesti factori se combina pentru ca depozitele de grasime sa fie mai vizibile. Pe masura ce grasimea de sub piele iese in evidenta prin slabirea tesutului conjunctiv, rezulta cunoscutul efect de gropita.

De asemenea, varsta face ca pielea sa devina mai putin elastica, mai subtire si mai predispusa la cadere. Acest lucru creste sansele de aparitie a celulitei.

Factori genetici

Sus

Anumite gene sunt necesare pentru dezvoltarea celulitei. Factorii genetici pot fi legati de viteza metabolismului unei persoane, de distributia grasimii sub piele, de apartenenta etnica si de nivelurile circulatorii. Acestia pot influenta sansa de aparitie a celulitei.

Factori legati de alimentatie si de stilul de viata

Sus

Celulita nu este cauzata de "toxine", desi un stil de viata sanatos poate contribui la reducerea riscului.

Exercitiile fizice si dieta pot ajuta la reducerea aparitiei celulitei.
Persoanele care mananca prea multe grasimi, carbohidrati si sare si prea putine fibre sunt susceptibile de a avea cantitati mai mari de celulita.

De asemenea, aceasta poate fi mai raspandita la fumatori, la cei care nu fac exercitii fizice si la cei care stau in picioare sau in aceeasi pozitie pentru perioade lungi de timp.

Purtarea lenjeriei de corp cu elastic strans pe fese poate limita fluxul sanguin, iar acest lucru poate contribui la formarea celulitei.

Celulita este mai raspandita la persoanele care au exces de grasime, dar si persoanele slabe si in forma o pot avea. Este mai probabil sa apara dupa varsta de 25 de ani, dar poate afecta si persoanele mai tinere, inclusiv adolescentii.

Alti factori care pot creste riscul de aparitie al celulitei:
- stresul
- stilul de viata inactiv
- utilizarea contraceptivelor hormonale.

Consult de specialitate

Sus

Celulita nu este o afectiune medicala serioasa si nu necesita tratament. De fapt, multi medici considera celulita o conditie normala. Totusi, daca pacienta este ingrijorata de aspectul pielii, se recomanda consult dermatologic.

Tratament

Sus

Scaderea in greutate - prin dieta sanatoasa si exercitiu fizic - este probabil cel mai benefic tratament pentru celulita. Pierderea unor kilograme si intarirea musculaturii picioarelor, coapselor si feselor poate imbunatatii aspectul denivelat al pielii. Beneficiile scaderii ponderale fara alte interventii sunt totusi limitate. Desi celulita va fi mai putin observabila, nu va disparea definitiv.

Probabil cele mai promitatoare terapii medicale sunt laserul si sistemele de radiofrecventa. Sunt disponibile pe piata doua tipuri de aparate de laser sau lumina, pentru tratamentul sigur si eficient al celulitei. Unul dintre sisteme foloseste o combinatie de masaj tisular, radiofrecventa si lumina infrarosie pentru tratarea celulitei. Al doilea sistem combina masajul tisular cu energia unei diode laser. Ambele sisteme ofera imbunatatiri ale aspectului celulitei dupa mai multe saptamani de tratament (2 sedinte pe saptamana). Rezultatele sunt temporare, efectul benefic dureaza pana la 6 luni.

Despre multe dispozitive, produse si creme se spune ca trateaza celulita. Dar aceste afirmatii fie nu sunt sustinute stiintific, fie sunt sustinute cu putine date stiintifice. Daca un tratament pare sa fie eficient si imbunatateste aspectul pielii, cel mai probabil acest efect nu este de lunga durata.

Iata o lista cu produse carora li se face publicitate. De retinut ca acestea nu au fost stiintific dovedite ca fiind eficiente in tratarea celulitei:
- Liposuctie. In timpul acestei interventii, chirurgul introduce un tub subtire sub piele, printr-o incizie foarte mica si apoi aspira adipocitele. Desi prin liposuctie se poate modela corpul, aceasta nu va indeparta celulita si poate face ca celulita sa reapara intr-o forma mai grava.
- Masajul viguros. Unele tratamente anticelulita au la baza conceptul ca masajul viguros va creste fluxul sanguin, va indeparta toxinele si va reduce excesul de lichid in zonele mai frecvent afectate de celulita. O metoda in particular, endermologia, foloseste un aparat de mana care trece pielea printre niste role. Se poate observa o usoare imbunatatire a aspectului pielii dupa acest tratament, dar efectele sunt pe termen scurt.
- Cremele anticelulita. Aceste creme contin o serie de ingrediente, cum ar fi vitamine, minerale, extracte vegetale si antioxidanti si sunt introduse pe piata ca tratamente pentru vindecarea celulitei. Dar nici un studiu nu arata ca aceste creme ar fi eficiente. In unele cazuri, ingredientele acestor creme pot determina reactii alergice sau eruptii cutanate.

Profilaxie

Sus

Nu exista nici o metoda de prevenire a aparitiei celulitei. Mentinerea unei greutati corporale normale si intarirea musculaturii prin exercitii fizice regulate, pot totusi sa mentina pe termen lung tonusul si aspectul pielii.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate