Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Afectiuni ale cavitatii bucale

Actualizat la data de: 29 Iulie 2009

Generalitati

Sus
Afectiuni ale cavitatii bucale

Gura si buzele sunt portile catre toate placerile lumii: bautul, mancatul, degustarea sau sarutul.
Probabil acesta este motivul pentru care oamenii sunt obsedati de buzele lor inca din antichitate. Inca de acum 5000 ani oamenii cunosteau remedii pentru tratarea afectiunilor bucale, de la mirosul neplacut al gurii pana la durerile de dantura. Unele din aceste preparate contineau vin sau urina de copil, ambele detinand proprietati antiseptice.

Cu toate ca dantura nu are aceeasi senzualitate ca buzele sau gura, cu siguranta aceasta este cea mai folositoare, deoarece este necesara in masticarea alimentelor, dar si in formarea unei bariere pentru ca limba sa nu iasa din cavitatea bucala.
Vorbind despre limba, aceasta nu ajuta doar la identificarea gustului si in vorbire, ci ajuta la plimbarea alimentelor peste tot in gura pentru fi mai bine mestecate si pentru a fi apoi inghitite; sa nu uitam si faptul ca fara limba comunicarea nu ar fi fost posibila. In timp ce limba ne ofera o serie de placeri, tot ea ne poate aduce si unele probleme.

Astfel, de la culoare si textura buzelor si a limbii pana la mirosul respiratiei, gura noastra vorbeste despre ceea ce se intampla in interiorul organismului nostru. Deci, nu este de mirare ca primul lucru pe care medicul il spune cand examineaza un pacient este: Deschide gura si scoate limba.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Buzele si gura
  3. Limba
  4. Afectiuni ale papilelor gustative
  5. Respiratia urat mirositoare
  6. Dantura
  7. Citeste pe aceeasi tema

Buzele si gura

Sus

Buze carnoase/umflate

Buzele carnoase au fost dintotdeauna un semn al frumusetii si al senzualitatii. Astazi, chiar daca femeia nu s-a nascut cu buze pline si dragute, aceasta poate corecta forma buzelor cu ajutorul injectiilor de colagen.

Pe langa partea estetica a buzelor, acestea pot indica reactii alergice la anumite alimente si/sau bauturi. Astfel, daca buza din partea de jos este mai umflata si este acoperita de o crusta rosiatica sau alba, exista posibilitatea ca pacientul sa sufere de cheilita actinica – inflamatie eroziva progresiva, permanenta cauzata de expunerea excesiva la soare. Aceasta afectiune de regula apare dupa vasta de 50 ani si este mai frecventa in randul barbatilor decat la femei. Ca mai toate afectiunile pielii cauzate de expunerea la soare, persoanele cu pigmentul pielii mai deschis prezinta un risc mai mare.
Cheilita actinita este o afectiune precanceroasa, iar uneori constituie un prim semn ca pacientul sufera de cancer de piele la nivelul buzei inferioare.

Inflamatia cronica a buzelor este unul din simptomele sindromului Miescher-Melkersson-Rosenthal - afectiune neurologica care adesea este mostenita, iar adultii prezinta un risc mai ridicat de imbolnavire. Alte simptome ale acestui sindrom: umflarea fetei, paralizia faciala periferica sau fisuri linguale, iar in timp buze scuamoase. Aceste semne sunt intalnite si in caz de sarcoidoza - afectiune inflamatorie ce afecteaza mai multe zone ale corpului, cum ar fi: ochii, urechile, nasul dar si pe unele organe interne.


Buze tuguiate

Buzele tuguiate pot indica o grava afectiune imunologica numita sclerodermia, care provoaca intarirea pielii si cicatrizarea organelor interne. Deoarece pielea din jurului buzelor se strange, facand dificila deschiderea gurii, buzele se incretesc, devenind tuguiate.

Buze uscate si fisurate

Vremea rece si buzele crapate merg mana in mana. In timp ce fisurarea buzelor este cauzata de factori externi, uscarea cronica a buzelor poate semnala deshidratarea organismului, o deficienta nutritionala sau sindromul Sjogren - afectiune autoimuna caracterizata prin deficienta glandelor care ajuta la hidratare.

Buze cianotice (vinetii)

Pacientul cu buze “albastre”/vinetii fie incearca sa introduca o noua moda, fie sufera de o boala cronica, respiratorie sau cardiaca. Cand buzele capata o asemenea nuanta exista posibilitatea ca pacientul sa sufere de afectiunea Raynaud - potrivit careia arterele mici, mai ales cele de la nivelul degetelor de la picioare si de la maini dar si din alte parti ale corpului, se contracta, in conditii de expunere la frig sau stres emotional. Din cauza vasospasmului arterelor si capilarelor, tegumentele nu mai sunt oxigenate corespunzator, motiv pentru care incep sa se cianozeze (sa se albastreasca).

Cunoscute medical sub denumirea de buze cianotice, buzele albastrui poate sublinia faptul ca organismul nu primeste suficient oxigen din cauza uneia sau a mai multor afectiuni respiratorii, printre care se afla: pneumonia, astmul, bronsita cronica si edemul pulmonar. De asemenea afectiuni cardiace precum unele malformatii congenitale sau stenoza mitrala se pot manifesta in acest fel.
Oxigenarea deficitara poate aparea in randul fumatorilor, datorita dioxidului de carbon din tigara, care determina o oxigenare necorespunzatoare a plamanilor si a altor organe.

De asemenea, buzele cianotice pot indica un deficit de fier in organism (anemie).

Furnicaturi la nivelul buzelor

La nivelul buzelor si limbii o persoana poate simti furnicaturi, arsuri iar aceste simptome indica prezenta unei infectii, cunoscuta medical sub denumirea de herpes bucal – afectiune extrem de contagioasa.
Daca ai ciudata senzatie ca buzele tale sunt intepate de mii de ace, atunci nu mai vorbim de herpes, ci de un deficit de calciu si vitamina D.
Furnicaturile sau amortirea buzelor, cunoscute medical sub termenul de parestezii, pot reprezenta si primele simptome ale unor afectiuni renale sau ale diabetului. Daca aceste senzatii nu dispar dupa o perioada de timp, acestea pot fi semne de iritatii cauzate de o dantura cariata, alergie alimentara, deficiente nutritionale sau chiar ca o reactie dupa ce pacientul si-a facut igiena orala.

De asemenea, exista posibilitatea ca parestezia ca fie unul din simptomele candidozei – infectie determinata de o ciuperca, Candida albicans, prezenta in organism inca de la nastere. Infectia cu aceasta ciuperca apare in cazul persoanelor care au urmat tratamente indelungate cu antibiotice sau steroizi topici, sau in cazul celor cu gura uscata. De asemenea, candidoza este comuna in randul pacientilor cu sistemul imunitar slabit sau care sufera de diabet, SIDA sau cancer.

Pistrui pe limba sau buze

Pistruii pot fi draguti daca apar pe nas, dar cei care apar pe buze, numite medical macule melanotice, sunt lipsite de gratie si expresie.
De asemenea, pistruii pot aparea in partea interioara a gurii, afectiunea fiind cunoscuta medical sub denumirea de melanoza mucoasei orale. Aceste schimbari sunt adesea simptome ale bolii Addison – caracterizata printr-un dezechilibru hormonal al glandelor suprarenale.

Ca orice alta pata aparuta pe piele, daca pistruii isi schimba culoarea, forma sau textura pot fi un semn al cancerului de piele.

Pete de culoare alba sau gri in cavitatea bucala

Descoperirea unor pete de culoare alba sau gri in cavitatea bucala constituie semne suficiente pentru ca pacientul sa isi piarda pofta de mancare. Aceste pete, cunoscute medical sub denumirea de leucoplachie, se dezvolta in timp si oriunde in cavitatea bucala, chiar si pe limba sau gingii. Aceasta leziune este cauzata de cresterea exagerata a celulelor din cavitatea bucala, sau ca o reactie la pasta de dinti care contine sanguinar (o substanta antiseptica).

Leucoplachia poate indica faptul ca pacientul nu are o igiena bucala corespunzatoare, sufera de anumite iritatii, de candidoza orala sau este un mare consumator de tutun sau alcool.

Din pacate, leucoplachia aparuta la fumatori si la dependentii de alcool, de regula, este o leziune precanceroasa. De fapt, toate schimbarile de culoare care apar la nivelul gurii in cazul fumatorilor sau fostilor fumatori pot reprezenta semne de avertizare ale cancerului de piele.

Striatii albe in cavitatea bucala


Striatiile albe are apar in partea interioara a obrazului sau pe gingie si limba sunt semne obisnuite ale afectiunii numite lichen plan bucal – afectiune dermatologica cronica.
Desi nu exista suficiente studii, unii cercetatori sunt de parere ca in unele cazuri, aceasta afectiune este unul din semnele hepatitei C – infectie virala grava.

Gingii rosii sau tumefiate

Cand nuanta gingiilor este rosiatica pacientul poate fi diagnosticat cu gingivita – afectiune caracterizata prin inflamarea gingiilor. In cazul in care gingiile sunt si tumefiate (umflate) si foarte sensibile pacientul poate suferi de periodontita.
Vestea proasta este ca aceasta afectiune, care cauzeaza pierderea osului si a tesuturilor conjunctive care ajuta la mentinerea danturii in pozitia normala, poate conduce la pierderea danturii. Partea cea buna este ca printr-un tratament corespunzator si la timp afectiunile gingivale poate fi tratate in intregime.

Gingiile tumefiate (umflate) pot spune despre pacient ca fumeaza foarte mult sau ca isi scrasneste dintii. De asemenea, trebuie stiut ca aceste caracteristici ale gingiilor apar si in urma tratamentului cu anticonceptionale, antidepresive sau diferite medicamente utile in cazul afectiunilor cardiovasculare.
De asemenea, poate fi unul din simptomele diabetului zaharat. Potrivit studiilor, 1 din 3 diabetici prezinta severe afectiuni ale gingiilor. Surprinzator este faptul ca tratarea afectiunilor gingivale poate ajuta si la echilibrarea nivelului de glucoza din sange.

Gingiile inflamate mai pot indica si infectia bacteriana numita stomatita Vincent sau gingivita ulcerativa necrozata. In unele cazuri aceasta poate afecta oasele cavitatii bucale si tesuturile gingivale.

Proeminenta sau fisura in cerul gurii


Cand pacientul prezinta o proeminenta in cerul gurii, acesta poate fi diagnosticat cu torus palatin – proeminenta osoasa aflata pe linia mediana a boltii palatine. Adesea, aceasta protuberanta este cauzata de consumul ridicat de alimente dure care irita bolta palatina.
Daca aceasta proeminenta se mareste foarte mult, oricat ar fi de benigna, poate cauza tulburari de vorbire sau pot afecta dantura.

In cazul in care pacientul prezinta o mica fisura dureroasa la nivelul boltii palatine (in cerul gurii), acesta poate fi diagnosticat cu sialometaplazie necrozanta. Aceste fisuri, de regula, sunt cauzate de diverse raniri ale mucoasei cavitatii bucale si trec de la sine in cateva luni. Din nefericire unele din aceste rani recidiveaza si pot degenera in cancer.

Senzatia de gura uscata

Xerostomia este denumirea medicala a senzatiei de gura uscata, care apare ca un semnal ca organismul se deshidrateaza din cauza consumului ridicat de sare, alcool sau din cauza caldurii. De asemenea, senzatia de gura uscata poate fi un semn prin care organismul te avertizeaza ca s-a acumulat prea mult stres, motiv pentru care trebuie sa faci o pauza.

In cazul in care pacientul se simte bine dar senzatia de gura uscata nu a disparut, poate fi vroba de o reactie cauzata de cele peste 400 de medicamente recomandate fara prescriptie medicala, cele mai periculoase fiind: antihistaminele, diureticele, astringentele, antidepresivele si unele medicamente recomandate in caz de hipertensiune arteriala.
De asemenea, senzatia de gura uscata apare si in cazul persoanelor dependente de droguri si diferite alte substante.

In cazuri exceptionale, senzatia de gura uscata apare ca urmare a unei leziuni a glandei salivare, a unui traumatism la nivelul gatului, sau ca reactie la chimioterapie sau tratament radioactiv. Senzatia de gura uscata cauzata de tratamentul radioactiv este permanenta, in timp ce senzatia cauzata de chimioterapie este temporara.

De asemenea, exista situatii cand senzatia de gura uscata avertizeaza asupra existentei unei afectiuni autoimune, printre care se enumera artrita reumatoida si sindromul Sjogren. Alte semne particulare ale sindromului Sjogren: senzatia de ochi uscati, uscaciune nazala si inflamarea articulatiilor.

In cele din urma, senzatia de gura uscata poate semnala afectiuni mai grave: Parkinson, diabet zaharat, HIV/SIDA, fibroza chistica, hipertiroidism etc.


Salivatia excesiva

Salivatia excesiva sau sialoreea poate aparea ca reactie la anumite medicamente, mai ales cele folosite pentru tratarea senzatiei de gura uscata sau glaucom. De asemenea, sialoreea poate fi unul din simptomele bolii de reflux gastrointestinal.
Afectiuni grave ce pot fi semnalate prin sialoree sunt si: ulcerul gastric, afectiunile hepatice, pancreatita, afectiuni neorologice, obstructia esofagiana sau cancerul. Ca o nota pozitiva trebuie mentionat ca salivatia excesiva este si unul din simptomele ce apare in sarcina.

Limba

Sus

Limba este acoperita de papile, iar unele dintre acestea constituie papilele gustative ale omului. Ca si parul, acestea cresc in permanenta.
Papilele din partea din spate a limbii sunt mult mai apropiate intre ele decat cele din fata. De asemenea, acestea au tendinta de a fi mai lungi, ceea ce le face mai vulnerabile in fata bacteriilor si a infectiilor cu ciuperci. Intr-un cuvant, multe afectiuni pot aparea la nivelul limbii.

Limba de culoare brun-verzuie

Starea patologica a limbii care prezinta un aspect brun-verzui, poarta denumirea de limba neagra sau lingua villosa nigra. Limba dobandeste acest aspect deoarece pe suprafata ei se acuzmuleaza bacterii si resturi alimentare iar pacientul nu are o igiena corespunzatoare.
De asemenea, si pacientii care fumeaza excesiv pot avea o nuanta brun-verzuie a limbii. Paradoxal, aceasta situatie se naste si in urma folosirii excesiva a apei de gura. Pacientii cu aceasta problema sufera si de halena.
Cauzele acestei afectiuni pot fi si tratamentele cu unele antibiotice sau cu medicamentele care contin bismut - substanta intalnita mai ales in medicamentele indicate in tratarea afectiunilor gastrice.

Limba alba

Daca pe alocuri limba incepe sa aiba o nuanta mai deschisa pur si simplu pot fi resturi de pasta de dinti, sau aceasta decolorare poate aparea ca reactie la apa de gura care contine peroxid. Limba alba poate indica si faptul ca pacientul a avut de curand febra, ca fumeaza mult sau ca urmeaza un regim alimentar sarac in fibre. In candidoza bucala limba este acoperita cu un depozit albicios.


Limba umflata si rosie

Daca limba pare sa semene cu o friptura iar alimentele picante iti provoaca arsuri, sunt semnele clasice a unei afectiuni numite glosita atrofica - afectiune caracterizata prin pierderea papilelor protectoare ale limbii. Aceasta afectiune apare preponderent in randul varstnicilor si indica faptul ca dantura lor nu este sanatoasa si este mereu lezata din cauza frecarii cu limba.
Totodata, limba rosie si umflata poate indica un deficit de vitamina B sau prezenta candidozei bucale.

Fisuri ale limbii

Micile fisuri de pe suprafata limbii, sunt cunoscute sub denumirea medicala de limba scrotala - afectiune ereditara intalnita la mai mult de 5 % din populatia SUA si la peste 20% din populatia lumii si care apare mai ales in randul barbatilor.
Aceasta afectiune are tendinta sa evolueze odata cu inaintarea in varsta. Cu toate ca pare a fi o afectiune grava, limba scrotala este benigna, iar cand bacteriile se acumuleaza la nivelul fisurilor poate aparea halena.
In unele cazuri micile fisuri pe de limba sunt unul din simptomele Sindromului Miescher-Melkersson-Rosenthal – afectiune caracterizata prin umflarea buzelor.


Limba neteda

Daca limba este neteda si fara culoare poate semnala diferite deficiente nutritionale, cum ar fi lipsa de acid folic, vitamina B sau fier. Drept consecinta, limba isi pierde stratul protector, devenind foarte sensibila.

Limba rosie si neteda indica afectiunea numita anemie pernicioasa, caracterizata printr-un deficit de vitamina B12 sau sindromul de malabsorbtie - afectiune intestinala in care intestinul nu absoarbe eficient substantele nutritionale.

Daca pe limba neteda apare o singura pata de culoare rosie sau alba pacientul poate fi diagnosticat cu glosita mediana romboidala – anomalie congenitala care se prezinta sub forma unei mici proeminente rotunde situate in partea dorsala a limbii.

Pete care se deplaseaza pe suprafata limbii

Afectiunea caracterizata prin prezenta petelor migratoare pe suprafata limbii se numeste limba geografica sau glosita migratoare benigna. Suprafata unei limbi geografice prezinta pete iregulare cauzate de lipsa papilelor, dandu-i aspectul de harta.
Petele apar pe o anumita portiune dupa care dispar, pentru a reaparea in alta parte a limbii. Petele pot fi albe si neregulate sau rosii si netede.

Limba geografica este o afectiune benigna, si cu toate ca nu-i sunt cunoscute cauzele, aceasta afectiune pare a fi mostenita din familie. Totodata, trebuie mentionat ca afectiunea nu este dureroasa, insa in cazuri exceptionale pacientii prezinta o sensibilitate la alimentele picante.


Miscari involuntare ale limbii

Incearca sa iti mentii limba nemiscata in timp ce te uiti in oglinda cu gura deschisa. Vei observa ca este aproape imposibil deoarece o limba normala se va smuci, parand ca are un tic motor.
Miscarile involuntare ale limbii pot conduce la diagnosticul de tremor esential - afectiune care se intalneste la peste 10 milioane de persoane din USA, care evolueaza lent si de regula, nu afecteaza activitatea locomotorie. De asemenea, miscarile involuntare ale limbii pot aparea si in cazul pacientilor cu Parkinson sau scleroza multipla.

Cauza acestei afectiuni poate fi si o reactie la unele medicamente recomandate in tratarea anxietatii si a unor afectiuni psihice; de asemenea poate sa apara si in randul pacientilor cu hipertiroidism.

Afectiuni ale papilelor gustative

Sus

Abilitatea omului de a avea simtul gustativ depinde nu numai de papilele gustative ci si de miscarile limbii, deoarece prin plimbarea alimentelor prin toata gura, limba intra in contact cu toate alimentele captandu-le gustul prin intermediul papilelor gustative.

Gustul se afla in stransa legatura cu mirosul; de fapt, aceste doua simturi sunt atat de dependente unul fata de celalalt, incat daca pierzi unul dintre ele, la scurt timp il vei pierde si pe celalalt.
Tulburarile mirosului sunt mai des intalnite decat tulburarile gustative; de exemplu, in USA 3 milioane au tulburari ale simtului olfactiv si numai 2 milioane ale simtului gustativ.

Diminuarea sau confundarea gusturilor

Senzatia ca ti-ai pierdut simtul gustativ, mai exact abilitatea de a detecta aromele, este cunoscuta medical sub denumirea de hipogeuzie. In cazul in care pacientul nu diferentiaza gusturile, atunci acesta sufera de disgeuzie.
Ca si in cazul altor simturi, diminuarea simtului gustativ poate aparea odata cu inaintarea in varsta, dar din fericite pierderea totala a simtului gustativ (ageuzia) se intampla in cazuri foarte rare.

Atat diminuarea simtului gustativ, cat si confundarea gusturilor pot indica infectii bucale sau iritatii gingivale. Pacientii cu afectarea nervilor faciali, care au suferit traumatisme craniene sau care au urmat un tratament radioactiv la nivelul gatului sau cavitatii bucale, pot prezenta tulburari ale simtului gustativ.

Deoarece alimentele trebuie amestecate cu saliva pentru ca senzatia sa fie mai puternica, simtul gustativ poate fi diminuat, distorsionat sau poate disparea cu desavarsire daca pacientul sufera xerostomie (de senzatia de gura uscata).
Cauzele aparitiei unor tulburari la nivelul papilelor gustative pot fi: deficienta de vitamina A si B3, diabetul, scleroza multipla, diferite afectiuni ale ficatului, SIDA sau cancerul.

De regula, pacientii cu simtul gustativ alterat au tendinta de a adauga foarte multa sare sau zahar in mancare, fapt extrem de periculos deoarece excesul acestor alimente poate conduce la aparitia diabetului sau hipertensiunii. De asemenea, pacientii cu aceasta tulburare devin depresivi in scurt timp.


Gust metalic

Ocazional, fiecare dintre noi se trezeste cu un gust ciudat in gura chiar daca avem sau nu o igiena orala corespunzatoare. In cazul in care igiena pacientului este impecabila si totusi simte un gust ciudat poate fi vorba de o “halucinatie gustativa”, adica simte anumite gusturi care de fapt nu exista.

Halucinatia gustativa poate fi un semn al paraliziei Bell sau a sindromului “burning mouth” - o afectiune rara care apare mai ales la femei dupa menopauza, si despre care se crede ca este cauzata de leziuni nervoase.

Majoritatea persoanelor care sufera de halucinatii gustative sustin ca simt un gust metalic in gura. Aceasta senzatie poate aparea si ca o reactie la anumite medicamente, cum ar fi: antibiotice, antidepresive, antihipertensive, medicamente recomandate in tratamentul litiazei renale sau artritei reumatoide, dar si unele vitamine. De asemenea, senzatia de gust metalic poate aparea in urma unui tratament cu chimioterapice sau in urma radioterapiei.

In cazul epilepticilor, prezenta gustului metalic poate aparea inainte unei crize.

De asemenea, gustul metalic poate semnala ca vechile plombe metalice au inceput sa se deterioreze si trebuie consultat de urgenta medicul stomatolog.

Sensibilitatea gustativa crescuta

Hipergeuzia se caracterizeaza prin hipersensibilitatea papilelor gustative, adica tot timpul pacientul crede ca desertul este prea dulce, cafeaua este prea tare, ardeiul prea iute etc.
Oamenii de stiinta sustin ca aproximativ 25% din populatia globala prezinta simptomele acestei afectiuni. Aceasta poate fi trasatura ereditara, pacientul fiind inzestrat cu un numar mai mare de papile gustative.
Un lucru interesat descoperit de cercetatori este ca pacientii cu hipergeuzie prezinta si o sensibilitate crescuta la durere.

Hipergeuzia poate fi unul din semnele sindromului “burning mouth”, cauzat de deteriorari ale nervilor din cauza unor infectii, tulburari hormonale sau ambele.
Partea pozitiva este ca acesti pacienti e regula nu fumeaza si nu sunt mari consumatori de alcool.

Respiratia urat mirositoare

Sus

Din nefericire, pacientul cu respiratie urat mirositoare nu constientizeaza acest fapt pana in clipa umilitoare cand un prieten il va informa. Respiratia urat mirositoare cronica poarta numele halena si apare adesea in randul fumatorilor sau a persoanelor care nu au o igiena orala corespunzatoare. Prezenta halenei poate indica si alte afectiuni ale cavitatii bucale, cum ar fi: abcese, carii sau alte afectiuni ale gingiilor sau ale limbii.

Aproximativ 85% din cauzele respiratiei urat mirositoare isi au originea la nivelul cavitatii bucale, iar restul de 15% sunt provocate de afectiuni ale tractului respirator sau gastrointestinal.

Daca halena se manifesta numai dimineata, inseamna ca pacientul sufera de senzatia de gura uscata, care poate aparea daca pacientul respira pe gura in timpul somnului sau din cauza unor medicamente sau a unor afectiuni.

Helena poate fi simptomul unor afectiuni precum: amigdalita, sinuzita, faringita dar si alte afectiuni al tractului respirator, precum si afectiuni renale sau hepatice. Ocazional, halena apare din cauza unor afectiuni gastrointestinale, cum ar fi: constipatia, indigestia, ulcerul gastric. De asemenea, orice afectiune care provoaca stari de voma, de exemplu bulimia, poate conduce la aparitia respiratiei urat mirositoare.

Anumite obiceiuri alimentare, in cazuri exceptionale, pot provoca halena; este cazul pacientului care are o dieta saraca in carbohidrati, dar bogata in grasimi si proteine. Potrivit, cercetarilor 2 din 3 persoane care au un asemenea regim alimentar pot suferi de halena.


Respiratia dulce

Daca respiratia pacientilor este usor dulceaga poate insemna ca are un continut ridicat de acetona sau alte chimicale, ceea ce avertizeaza pacientul ca poate suferi de diabet zaharat si ca nivelul de glucoza (zahar) din sange nu este sub control. Medical aceasta afectiune este cunoscuta sub denumirea de acidoza diabetica si reprezinta o urgenta medicala. Daca in cel mai scurt timp nivelul de glucoza din sange nu este echilibrat se poate ajunge la coma diabetica sau chiar moarte.


Respiratia cu miros de usturoi

Daca gura iti miroase a usturoi, chiar daca nu ai consumat aceasta leguma in ultimele 24 de ore, inseamna ca poti suferi de o intoxicatie cu seleniu, motiv pentru care acest antioxidant nu trebuie administrat in doze mari. Pe langa suplimentele alimentare, seleniul se gaseste in: alune, carne, fructe de mare si usturoi.

Alte simptome ale intoxicatiei cu seleniu: carierea danturii, decolorarea pielii, caderea parului, afectiuni ale unghiilor sau oftalmologice.

Intoxicatia cu seleniu poate conduce la afectiuni neurologice iar in cazuri extreme poate cauza afectiuni pulmonare, ciroza sau chiar moarte.

Respiratia cu miros de amoniac


Respiratia cu miros de amoniac poate fi un simptom al afectiunilor renale. Deoarece persoanele cu diabet si hipertensiune prezinta un risc crescut de a suferi de afectiuni renale, acestea ar trebui sa acorde o mare atentie acestui semn de avertizare.


Respiratie cu miros de peste

Respiratia cu miros de peste poate fi un semn evident ca pacientul a urmat o dieta cu suplimente alimentare pe baza de peste pentru a beneficia de proprietatile acizilor grasi omega-3. Dar aparitia respiratiei cu miros de peste poate indica si o afectiune renala.

Respiratia cu miros de fecale

Respiratia cu miros de fecale poate semnala existenta unor afectiuni gastrointestinale, cum ar fi de exemplu: refluxul gastroesofagian - afectiune caracterizata prin refluarea acidului gastric in esofag.

Respiratia cu aceste caracteristici poate indica si o afectiune destul de controversata despre care nu se stiu multe lucruri, numita hiperpermeabilitate intestinala – se caracterizeaza printr-o mucoasa intestinala poroasa. Asa cum arata si studiile, toxinele si unele componente alimentare nedigerate trec in sistemul sangvin, conducand la aparitia alergiilor alimentare si a afectiunilor autoimune.
Dar respiratia cu miros de fecale poate indica si afectiuni precum: ocluzia intestinala, bulimia sau afectiuni respiratorii.

Dantura

Sus

Multe persoane cred ca dantura trebuie sa fie de un alb imaculat, dar in realitate aceasta are diferite nuante, fapt care nu este influentat de pasta de dinti sau apa de gura folosita.

Smaltul dintilor este translucent, deci dintii iau culoarea dentinei, o substanta de un galben inchis ca si culoare, care se afla imediat sub smalt.

Dantura galben-maronie

Dantura incepe sa capete o nuanta galben-maronie odata cu inaintarea in varsta. La orice alta varsta, ingalbenirea dintilor indica faptul ca pacientul fumeaza foarte mult, consuma multa cafea, ceai sau bauturi carbogazoase.

Dantura de o culoarea metalica sau verde-albastrui

Dantura tinde sa capete o nuanta verzuie, verde-albastruie sau chiar maronie in urma expunerii consecutive la unele metale. Expunerea poate aparea la locul de munca sau in timpul unei proceduri stomatologice. Nuanta culorii depinde de metalul sau de reactiile chimice care apar la contactul cu germenii din cavitatea bucala.
De exemplu, in urma expunerii danturii la fier, magneziu sau argint, nuanta danturii se inchide la culoare. Mercurul conduce la o nuanta verde-albastruie, in timp ce cuprul si nichelul poate da danturii nuante de albastru-verzui. Inhalarea anumitor substante, cum ar fi acidul cromic, ii va da danturii o nuanta de portocaliu. Expunerea excesiva la o solutie cu iod sau petrecerea unui timp indelungat in piscine unde a fost pusa clorura poate conduce la o nuanta maronie a danturii.

Dantura gri-albastruie

Majoritatea pacientelor stiu ca administrarea tetraciclinei in timpul sarcinii conduce la decolorarea danturii copilului. Decolorarea danturii copilului poate avea loc si cand micutul urmeaza un tratament cu tetraciclina in perioada de dezvoltare a danturii.
In cazul adultilor, dantura cu nuanta de gri-albastrui poate aparea in urma unui tratament indelungat cu minociclina - un tip de tetraciclina prescris in tratamentul acneei sau artritei reumatoide.

Dantura patata

Prezenta petelor pe dantura de datoreaza fluorizarii smaltului, adica expunerea la fluoruri prin consumul de apa puternic fluorizata, pasta de dinti sau apa de gura. De regula, aceste pete sunt mici, opace si in nuante de alb, dar problema se agraveaza cand petele devin maronii iar dantura pare cariata. In timp ce aceasta afectiune apare inca din copilarie, cand dantura incepe sa fie expusa fluorului, petele maronii apar mai tarziu.
Trebuie mentionat ca aceste pete sunt doar inestetice si nu prezinta semne ale unor afectiuni stomatologice.

Dungi pe dantura

Daca observi mici linii pe suprafata dintilor, poate fi semnul unui consum exagerat de portocale si lamai; acidul citric din acestea si din alte alimente poate conduce la aparitia eroziunilor dentare.
In cazul in care la baza dintelui, langa gingie, apare o leziune in forma de “V”, poate fi un semn ca pacientul se spala pe dinti cu mult zel, sau ca periuta de dinti este dura si lezeaza atat smaltul cat si gingiile. Aceste leziuni apar si daca pacientul obisnuieste sa scrasneasca din dinti intentionat sau involuntar in timpul noptii - afectiune cunoscuta medical sub denumirea de bruxism.


Dantuta cu aspect sticlos

Mai ales dantura din partea inferioara a cavitatii bucale poate avea un aspect sticlos, semn ce avertizeaza ca pacientul poate suferi de osteoporoza. De asemenea, poate fi un semn ca pacientul sufera de bulimie. Starile de voma repetate conduc la “scaldarea” danturii in acid gastric, care are capacitatea de a eroda smaltul. Potrivit studiilor peste 99% din persoanele care sufera de bulimie prezinta eroziuni ale smaltului danturii.

Dantura sparta

Daca te afli printre cei 20% de adulti din lume care isi scrasnesc dantura in timpul zilei, si din cei 8% care fac aceste lucru in timp ce dorm, poti observa fracturi in partea din spate a dintilor - semn ca suferi de bruxism. In momentul de fata se crede ca bruxismul este mult mai distructiv decat cariile, deoarece prin scrasnire smaltul protector al danturii este deteriorat, conducand la aparitia sensibilitatii dentare, a cariilor, a gingivitei si in cele din urma la pierderea danturii.


Medici specialisti Stomatologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate