Vasectomia - Sterilizarea definitiva
Ce este vasectomia
SusAcesta este un procedeu de sterilizare permanenta a barbatului. Interventia consta in intreruperea canalelor deferente. In mod normal acestea au rolul de a transporta spermatozoizii de la nivelul testiculelor unde sunt produsi, la nivelul prostatei unde se vor amesteca cu lichidul produs de aceasta si cu lichidul seminal din compozitia spermei sintetizat de catre glandele seminale.
Ca urmare spermatozoizii vor intra in compozitia spermei ce prin ejaculare va ajunge in tractul genital feminin in timpul actului sexual ducand la fertilizarea pe cale naturala sau putand fi folositi pentru fertilizare "in vitro".
In urma intreruperii canalelor deferente, spermatozoizii nu vor mai intra in compozitia lichidului spermatic prin urmare nu se va mai produce fecundarea ovulului ceea ce echivaleaza cu sterilitatea.
Se evalueaza ca aproximativ 50 de milioane de barbati din intreaga lume au acceptat aceasta interventie de sterilizare si ca circa 500.000 de barbati isi practica vasectomia in fiecare an.
Cuprins articol
Avantaje si dezavantaje
SusTot mai multe cupluri aleg aceasta metoda de sterilizare ca si contraceptie renuntand la metode de sterilizare a femeii prin ligatura trompelor sau la metode de contraceptie cu pilule anticonceptionale, etc.
Deoarece vasectomia nu este un procedeu reversibil, trebuie cantarite cu mare atentie toate avantajele, dar si dezavantajele acestei interventii cu toate implicatiile ce decurg din aceasta.
Cei mai multi barbati care decid sa isi practice vasectomie sunt in general casatoriti de mai mult de 10 ani si aleg aceasta varianta de comun acord cu partenera (sotia) ca forma de contraceptie.
Vasectomia este optima in urmatoarele situatii:
- cand cuplul decide ca are deja numarul de copii doriti
- cand nu se doreste utilizarea altor mijloace de contraceptie
- cand datorita unor probleme de sanatate ale partenerei nu este dorita o sarcina.
Nu este indicata vasectomia in urmatoarele conditii:
- nu exista siguranta in decizia de a nu mai avea copii
- in cazul relatiilor instabile, cupluri neconsolidate
- motivatie explicata doar de dorinta partenerului
- barbati tineri cu multe schimbari in viata personala
- barbati necasatoriti sau divortati.
In cazul in care exista posibilitatea ca dupa efectuarea vasectomiei sa mai fie doriti copii in viata cuplului se poate conserva o mostra de sperma prin congelare in laboratoare specializate.
Inainte de a se decide recurgerea la vasectomie ambii parteneri vor calcula cu mare seriozitate implicatiile pe termen lung ale acesteia.
Trebuie gasite raspunsuri la niste intrebari dificile precum:
- daca dupa ce va faceti vasectomia, unul sau chiar unicul dumneavoastra copil din nefericire decedeaza
- daca din cauza unor motive imprevizibile la momentul actual veti decide sa divortati de partenera si in urma recasatoririi noua dumneavoastra partenera doreste copii.
De asemenea mai trebuie luat in calcul si situatia fericita in care situatia financiara se imbunatateste semnificativ si veti mai dori si alti copii.
Pregatire pentru vasectomie
SusDupa ce ati ales doctorul si cabinetul in care va veti face interventia, acesta va va explica in amanunt procedura, riscurile si eventualele complicatii. Este bine ca la aceste explicatii si consultari sa participe si partenera.
Daca aveti elemente de ingrijorare legate de actul in sine si va faceti griji legate de viata sexuala ulterioara medicul dumneavoastra va va explica, ca vasectomia implica doar sterilitate si nu afecteaza deloc virilitatea si erectia. Testiculul isi va continua secretia de hormon sexual masculin - testosteron - si nu vor fi afectate nici caracterele sexuale secundare masculine. Vasectomia nu va afecta nici macar cantitatea sau aspectul lichidului ejaculat, din acesta lipsind doar celulele sexuale.
Se va face o pregatire locala a scrotului inainte de operatia in sine prin indepartarea firelor de par si dezinfectare.
Tehnica
SusPrincipiul consta in intreruperea ductului deferent si impiedicarea spermatozoizilor de a ajunge de la testicul in uretra pentru a fi ejaculati impreuna cu lichidul seminal. Intreaga interventie nu ar trebui sa dureze mai mult de 30 de minute cu tot cu pregatirea locala.
Se va injecta anestezic la nivelul pielii scrotului.
Se vor face doua incizii mici la nivelul ambelor hemiscroturi.
Se vor evidentia canalele deferente drept si stang prin ferestrele create.
Se vor monta doua "clampuri" pe canalele deferente la circa 1 centimetru distanta intre ele. Intre acestea se va sectiona canalul deferent renuntandu-se la segmentul respectiv.
Se vor practica ligaturi la ambele capete ale canalelor deferente sau se vor cauteriza cu electrocauterul capetele acestora.
Ulterior se va renunta la clampuri, se vor introduce inapoi in scrot capetele canalelor deferente si se va sutura tegumentul scrotal.
Rezultate
SusVasectomia are o rata de succes de peste 99% fiind cea mai sigura forma de contraceptie. Dar aceste rezultate nu sunt imediate. Nu dupa mult timp dupa ce ati suferit aceasta interventie veti putea relua activitatea sexuala - aproximativ 3 zile - dar trebuie pentru inceput sa aveti in vedere ca in interiorul ductelor ce transporta spermatozoizii si lichidul spermatic inca se mai afla un numar de astfel de celule sexuale. Prezenta spermatozoizilor in sperma se mai poate intalni pana la 20 de ejaculari dupa efectuarea vasectomiei. In consecinta sterilitatea completa se va instala abia dupa ce toate celulele sexuale restante se vor elimina din ducte.
In aceasta perioada pentru a nu se produce fecundarea ovulului si pentru a nu ramane insarcinata partenera, trebuie folosite metode de contraceptie clasice. Dupa circa 6 saptamani se va face un test al lichidului seminal si se vor evalua primele rezultate ale interventiei, iar un al doilea test la aproximativ 8 saptamani va certifica definitiv sterilitatea masculina.
Riscuri
SusVasectomia este o metoda foarte eficienta de contraceptie prin care se sterilizeaza barbatul, ea neoferind nici o protectie legata de bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi HIV, gonoreea, herpesul genital, sifilisul, etc. Pentru acestea va trebui utilizat prezervativul, nici o alta metoda neavand eficienta.
Teoretic ar exista riscul de cel mult 1/1000 ca dupa perioada de 8 saptamani in care se fac cele 2 testari si la ambele in lichidul spermatic nu se mai evidentiaza spermatozoizi, sa se reinstaleze fertilitatea si barbatul sa poata din nou sa aiba copii. Acest fenomen rar se explica prin repermeabilizarea canalelor deferente prin contactul celor doua capete si restabilirea continuitatii spontane.
Complicatii
SusExista si o serie de complicatii, dar acestea sunt rare.
Una dintre ele este sangerarea postoperatorie de la nivelul scrotului. In acest caz se va produce un hematom scrotal de dimensiuni medii sau mari si va produce jena locala si chiar dureri. Pentru aceasta va veti adresa medicului ce va efectua manevrele necesare de evacuare sau tratament medicamentos.
Suprainfectarea plagii. Semnele unei infectari locale apar la cel putin 2 zile si se manifesta prin inflamatie locala, durere, chiar colectie purulenta. Se vor institui manevrele necesare si se va administra un tratament antibiotic.
Reactie inflamatorie la nivelul scrotului. Acesta s-ar putea datora firelor de ligatura aplicate. Este posibila chiar formarea de granuloame de fir. In majoritatea cazurilor cu reactie inflamatorie este suficient un tratament antiinflamator. Rar este necesara reinterventia pentru eliminarea granulomului.
Durerea scrotala. Este considerata ca o complicatie a vasectomiei si nu un semn normal postinterventional daca persista mai mult de o luna dupa aceasta. Uzual tratamentul acesteia este medicamentos prin prescrierea de analgetice.
Va trebui sa luati urgent legatura cu medicul chirurg care v-a practicat vasectomia in una dintre situatiile urmatoare:
- febra
- semne de inflamatie si disconfort local
- dificultati in a urina - disurie
- o colorare anormala a scrotului
- sangerare abundenta de la nivelul inciziilor ce imbiba pansamentul.
Unii experti si-au aratat ingrijorarea afirmand ca vasectomia ar putea creste riscul unor afectiuni grave precum:
- cancerul de prostata
- cancerul testicular
- boli cardiovasculare
- osteoporoza, etc.
Aceste afirmatii nu au putut fi dovedite nici chiar in urma unor studii extensive efectuate pe un numar mare de barbati vasectomizati.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Urologie
- Dr. Daniel Liviu Badescu - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Cristian Calin - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Florentin Bengus - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Bogdan Braticevici - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
Articole recomandate
- Tot ce trebuie stiut despre vasectomie
- Cauze generale ale infertilitatii masculine
- Pilula masculina
- Alegerea metodei contraceptive potrivite
- Cauze imunologice de infertilitate
- Oligospermia
- Analiza materialului seminal (spermograma)
- Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate
- Infertilitatea masculina - metode terapeutice