Scolioza - cauze, simptome, tratament
Ce este scolioza
SusScolioza este afectiunea in care coloana vertebrala este deviata in plan frontal (intr-o parte), coloana vertebrala fiind in conditii normale dreapta. In acelasi timp coloana vertebrala poate fi si rasucita (rotata in jurul axului). In mod obisnuit, scolioza apare la mijlocul spatelui (coloana toracica) sau in partea de jos a spatelui (coloana lombara).
Multi oameni au un anumit grad de deviere a coloanei. De fapt, curburile coloanei vertebrale mai mici de 10 grade sunt considerate deviatii normale ale coloanei. Scolioza apare atunci cand deviatia coloanei este mai mare de 10 grade. Coloana vertebrala se curbeaza de obicei in foma literei S sau C.
Cuprins articol
- Ce este scolioza
- Cauza aparitiei scoliozei
- Mecanism fiziopatogenetic
- Factori de risc
- Consultul de specialitate
- Expectativa vigilenta
- Medici specialisti recomandati
- Investigatii
- Diagnostic precoce
- Tratament - generalitati
- Prevenire
- Tratament ambulatoriu
- Tratament medicamentos
- Tratament chirurgical
- Alte tratamente
- Citeste pe aceeasi tema
Cauza aparitiei scoliozei
SusIn 80% din situatii, cauza aparitiei scoliozei nu este cunoscuta. Aceasta este numita scolioza idiopatica. Scolioza apare de obicei in copilarie sau adolescenta si este asociata factorilor genetici, adesea fiind o afectiune familiala.
Sunt doua tipuri de scolioza: structurata si nestructurata.
Scolioza nestructurata implica curburi ale coloanei, fara rotatie si este reversibila, pentru ca este cauzata de conditii precum:
- durere sau spasm muscular;
- o cauza inflamatorie precum apendicita acuta;
- inegalitatea membrelor inferioare.
Scolioza structurata implica curburi ale coloanei cu rotatie si este ireversibila fiind de obicei cauzata de factori necunoscuti (idiopatici) ori boli sau alte conditii precum:
- anomalii prezente la nastere (congenitale), cum ar fi spina bifida, situatie in care canalul spinal nu se inchide normal sau situatii care afecteaza formarea normala a osului.
Intre 5-7% dintre cazurile de scolioza sunt determinate de anomalii congenitale ale coloanei, care determina curburi ale coloanei, curburi care sunt mult mai rigide decat cele determinate de scolioza idiopatica. Aceste curburi se agraveaza pe masura ce copilul creste, in special in perioada adolescentei;
- afectiuni musculare sau nervoase, precum paralizia cerebrala, sindromul Marfan sau distrofia musculara;
- traumatisme;
- infectii;
- tumori.
La adulti, scolioza poate aparea ca urmare a modificarilor coloanei determinate de imbatranire (procese degenerative). Aceste procese degenerative pot fi cauzate de catre osteoartrite sau osteoporoza.
In copilarie si adolescenta, scolioza nu cauzeaza simptome si nu este evidenta pana cand deformarea coloanei vertebrale nu devine severa.
Ea poate fi prima data perceputa de catre parinti, care observa ca imbracamintea copilului nu sta drept sau tivurile sunt inegale. Coloana copilului poate arata cocosata, iar coastele pot fi proeminente in afara.
Copilul cu scolioza:
- un umar poate parea mai inalt decat celalalt;
- un sold poate parea mai inalt decat celalalt;
- capul copilului nu este centrat pe corpul sau;
- un omoplat poate fi mai proeminent decat celalalt;
- coastele sunt mai ridicate pe o parte cand copilul se apleaca in fata din talie;
- linia taliei poate fi mai plata pe o parte.
De cele mai multe ori, scolioza nu cauzeaza dureri in copilarie sau adolescenta. Durerea in adolescenta la cei care au scolioza este data de alte cauze, precum tumori ale oaselor sau tumori ale maduvei. Daca copilul are dureri asociate scoliozei, este foarte important sa fie examinat de catre doctor, pentru a stabili cauza durerii.
Adultii care au scolioza pot sau nu sa aiba dureri de spate. In majoritatea cazurilor, unde sunt prezente durerile de spate, este greu de stabilit daca ele sunt cauzate de catre scolioza.
Daca scolioza la adulti se agraveaza, aceasta poate determina aparitia durerilor de spate si a dificultatilor la respiratie. Alte afectiuni, cum ar fi cifoza, cauzeaza simptome similare scoliozei.
Mecanism fiziopatogenetic
SusScolioza idiopatica, cea mai frecventa forma nu are o cauza cunoscuta. La copiii care au acest tip de scolioza, in mod obisnuit, primele simptome apar la varsta de 8-10 ani.
Majoritatea cazurilor de scolioza au grade de severitate medie, determinand curburi mici ale coloanei, care nu se agraveaza in timp. Curburile mici, in general, nu cauzeaza dureri sau alte probleme. In mod normal, medicul reexamineaza copilul la 4-6 luni, pentru a urmari orice schimbare in evolutie.
In cazurile de scolioza medie sau severa, curburile coloanei continua sa se accentueze in timp. In perioada de crestere, cum ar fi cresterea rapida din timpul adolescentei, curburile se pot agrava.
Curburile mai mici de 30 de grade adesea se opresc din evolutie odata cu stoparea cresterii scheletului, in timp ce curburile mai mari se pot agrava pe toata perioada adolescentei, iar evolutia poate continua si la maturitate, daca nu sunt tratate.
Aproximativ 10% dintre copiii diagnosticati cu scolioza necesita tratament (fie corset sau interventie chirurgicala).
Factorii ce pot sugera un potential de crestere al curburii coloanei includ:
- varsta copilului si stadiul de dezvoltare sau maturitate al scheletului cand a fost diagnosticata scolioza - cu cat este mai putin maturizat scheletul in momentul diagnosticarii, cu atat mai mare este riscul ca scolioza sa se agraveze in timp. Varsta scheletului, determinata prin testul Risser, este utilizata pentru a determina riscul agravarii curburii;
- marimea curburii - cu cat este mai mare curbura, cu atat mai mare este si riscul de a se agrava in timp;
- localizarea si forma curburii - curburile situate in partea superioara a coloanei vertebrale se agraveaza adesea mai mult decat cele situate in partea inferioara a coloanei.
Fetele prezinta un risc mai crescut de a dezvolta scolioza cu curburi mai mari si mai severe decat baietii.
Pe masura ce scolioza se agraveaza, vertebrele se rotesc spre interiorul inelului de curbura. Daca este afectata partea superioara a coloanei vertebrale, coastele se aglomereaza pe o parte a corpului si se departeaza pe partea opusa.
Curbura poate determina ingustarea spatiului dintre vertebre. Vertebrele pot sa se subtieze pe partea externa a curburii.
In cazul curburilor severe, defomarea coastelor (gibozitatea) poate reduce cantitatea de aer din plaman, determinand inima sa faca un efort suplimentar pentru a pompa sange in tesutul pulmonar comprimat. In timp, aceasta poate duce la aparitia insuficientei cardiace.
Desi este neobisnuit, copiii se pot naste cu scolioza (scolioza congenitala) sau aceasta poate sa apara in primele luni de viata (scolioza infantila). Scolioza prezenta de la nastere sau cea care apare imediat dupa nastere se poate agrava mai mult in timp decat scolioza aparuta mai tarziu in viata.
Oricum, in unele cazuri, curburile congenitale nu se agraveaza in timp, iar unele curburi ce apar dupa nastere au o evolutie mai buna si fara tratament.
Factori de risc
SusFactorii care cresc riscul unei persoane de a dezvolta scolioza, includ:
- istoricul familial - se cunoaste faptul ca scolioza este o afectiune cu caracter familial. Copiii, in special fetele ale caror mame au avut scolioza, prezinta un risc crescut de a dezvolta scolioza
- sexul feminin - fetele cu varsta cuprinsa intre 10 si 16 ani sunt de 7 ori mai predispuse decat baietii sa faca scolioza cu curbura severa care sa necesite tratament.
Scolioza este mai frecventa la persoanele care au:
- vertebre impinse spre inainte (deplasare anterioara), mai obisnuita in partea inferioara a coloanei vertebrale (spondilolistezis);
- lipsa sau scurtarea membrelor superioare sau inferioare;
- alte tulburari legate de dezvoltarea tisulara in viata intrauterina.
Consultul de specialitate
SusSe va apela la medic pentru a examina copilul daca:
- se observa o curbura a coloanei vertebrale a copilului;
- se constata ceva neobisnuit in postura copilului, precum proeminenta coastelor in afara, un umar mai inalt decat altul, un sold mai inalt decat altul sau dezechilibrul taliei;
- imbracamintea nu se potriveste pe copil sau tivurile hainelor cad asimetric;
- in urma programelor de screening efectuate in scoala se recomanda examinarea copilului de catre un medic specialist.
Expectativa vigilenta
SusDaca parintii suspicioneaza prezenta unei curburi a coloanei vertebrale la copil atunci acesta trebuie examinat de catre medicul specialist, fie prin programul de screening scolar, fie cu ocazia unei vizite la cabinetul medical. O diagnosticare precoce determina inceperea rapida a tratamentului, prevenind astfel agravarea curburii.
Daca rezultatul screeningului prin programul scolar sugereaza o deformare a coloanei vertebrale, urmatoarea etapa este un consult medical de specialitate. Majoritatea deformarilor detectate prin programul de screening scolar sunt deviatii in limite normale ale coloanei vertebrale sau scolioze medii, care in mod obisnuit necesita numai urmarire atenta.
Medici specialisti recomandati
SusUrmatoarele cadre medicale pot identifica si monitoriza scolioza:
- medicul de familie;
- pediatrul;
- asistenta medicala;
- medicul rezident.
Medicul specialist in chirurgia osoasa (ortopedul) poate fi consultat in cazul unei scolioze cu curbura mare. Medicul ortoped va evalua curbura si va recomanda ca tratament corsetul sau interventia chirurgicala.
Specialistul adecvat pentru a proiecta corsetul necesar pacientului este tehnicianul ortoped, care va confectiona si regla corsetul potrivit pentru fiecare pacient.
Investigatii
SusInvestigatiile pentru scolioza incep in mod normal cu istoricul medical si examinarea fizica. Dintre acestea face parte si testul de inclinare in fata, un test simplu care consta in inclinarea copilului in fata din talie, bratele atarnand pe langa corp cu palmele atinse una de cealalta, examinatorul urmarind inegalitatile spatelui sau coastelor. Poate fi folosit un scoliometru pentru a masura si estima rotatia curburii coloanei.
Daca rezultatele istoricului medical si ale examenului fizic arata o curbura semnificativa a coloanei, trebuie efectuata o radiografie a coloanei, pentru o masurare precisa a gradului de curbura.
Varsta scheletului osos, calculata prin testul Risser, este de mare ajutor in determinarea potentialului de agravare a curburii. In familiile care au scolioza, copiii trebuie examinati periodic.
Testele neurologice vor fi efectuate la copilul cu scolioza, pentru a determina daca prezinta afectiuni asociate adesea scoliozei, cum ar fi paralizia cerebrala sau distrofia musculara.
Diagnostic precoce
SusCopiii femeilor care au scolioza trebuie supusi screeningului pentru scolioza in mod periodic, mai ales in timpul pubertatii si pe toata perioada adolescentei.
Programul de screening pentru scolioza in scoli este recomandat de catre majoritatea organizatiilor sanitare.
Cu toate acestea, unele organizatii medicale sunt impotriva efectuarii de rutina a screeningului pentru scolioza idiopatica la copiii mai mari si la adolescentii care nu prezinta simpatologie.
Scolioza idiopatica inseamna deformarea coloanei vertebrale, fara insa a se cunoaste cauza. Scolioza idiopatica este cel mai frecvent tip de scolioza observata in perioada pubertatii.
Expertii medicali care sustin screeningul cred ca un diagnostic precoce va conduce si la un tratament precoce, care sa opreasca evolutia curburii spre agravare. In unele state, screeningul pentru scolioza este reglementat prin lege. In primele etape, screenigul poate fi efectuat la scoala.
Screeningul ulterior poate fi realizat dupa o anumita perioada de timp de catre medicii specialisti sau de catre medicul de familie.
Multi copii la care se recomanda urmarirea ulterioara nu au nevoie de aceasta. Multi cercetatori sugereaza adaugarea testelor suplimentare la testul de inclinare in fata pentru a face screeningul scolar mai eficace.
Tratament - generalitati
SusScopul tratamentului pentru scolioza este de a preveni accentuarea curburii coloanei vertebrale, de a corecta si stabiliza curbura severa. Din fericire, mai putin de 10% dintre persoanele cu deformare a coloanei mai mare de 10 grade necesita tratament.
Tipul de tratament este initiat in functie de cauza scoliozei.
Scolioza de cauza subiacenta (scolioza nestructurata,) in mod obisnuit, se imbunatateste cand conditiile care au cauzat deformarea, cum ar fi contractura musculara sau inegalitatea membrelor sunt tratate.
Scoliozele cauzate de catre boli sau factori necunoscuti (scolioze structurate) in mod normal necesita tratament.
- tratament nechirurgical - include fie observatie periodica la fiecare 4-6 luni pentru a verifica orice progresie a curburii, fie utilizarea corsetelor, pentru a stopa accentuarea curburii;
- tratamentul chirurgical - poate fi folosit la insertia de implante, care vor mentine deformarea pe loc sau la fuzionarea corpilor vertebrali, astfel incat curbura sa nu se agraveze.
Tratamentul se va initia in functie de varsta persoanei, de marimea curburii coloanei vertebrale si de riscul accentuarii acesteia. Riscul progresiei este legat de varsta la care este stabilit diagnosticul, de marimea curburii (masurat pe imaginea radiografica a coloanei), de varsta scheletului (determinat prin testul Risser).
Tratamentul la un copil la care scheletul nu este pe deplin dezvoltat poate sa includa:
- cand curbura este mai mica de 25 de grade se va efectua o evaluare periodica de catre medic pentru a urmari progresia curburii. Adesea nu mai este necesar alt tratament;
- cand curbura este intre 25 si 40 de grade, corsetul poate fi utilizat rentru a preveni accentuarea curburii pe perioada cresterii. Unii medici folosesc corsetul la curburi de pana la 45 de grade. In mod normal, tratamentul cu corset se va utiliza pana la stoparea cresterii scheletale;
- cand curbura este mai mare de 40 de grade corsetele nu mai sunt eficiente
- interventia chirurgicala poate fi luata in considerare la curburile mai mari de 50 de grade. Fara interventie chirurgicala, aceste curburi se vor agrava.
La persoanele adulte la care cresterea scheletului a fost terminata, tratamentul poate include urmatoarele:
- ameliorarea durerii, folosind aspirina sau droguri similare si exercitii fizice. Acestea pot fi suficiente pentru ameliorarea durerii de spate;
- cand curbura este mai mica de 50 de grade se va efectua o urmarire periodica, pentru a observa orice progresie a curburii;
- cand curbura este mai mare de 50 de grade si tinde sa se agraveze se va apela la interventia chirurgicala.
De retinut!
Majoritatea scoliozelor au curburi medii si nu necesita tratament. Momentul cand se practica interventia chirurgicala la copil este controversat.
Unii considera ca interventia chirurgicala trebuie amanata pana la varsta de cel putin 10 ani si preferabil la 12 ani, deoarece fuziunea spinala stopeaza cresterea coloanei vertebrale in zona unde a fost efectuata. Restul coloanei va continua sa se dezvolte normal.
Prevenire
SusScolioza nu poate fi prevenita. Scopul tratamentului este de a preveni accentuarea curburii.
Tratament ambulatoriu
SusDaca copilul sau adolescentul care a fost diagnosticat cu scolioza are o curbura a coloanei mai mica de 25 de grade este important ca medicul sa examineze coloana la fiecare 4-6 luni pentru a constata evolutia curburii.
Chiar daca majoritatea curburilor nu se agraveaza, momentul instituirii tratamentului este important de cunoscut pentru a fi inceput din timp, acesta adesea stopand evolutia.
Impactul scoliozei la copil si la adolescent
Tratamentul scoliozei cu curbura coloanei medie sau grava poate avea un impact dramatic asupra vietii copilului. Atunci cand copilul are scolioza, este important ca familia sa fie avertizata asupra dificultatilor legate de purtarea corsetului.
In clinicile specializate in tratarea scoliozei, unde sunt tratati si alti copii cu aceasta afectiune, se ofera suportul adecvat pentru copil.
Scolioza adultului
Adultii care au scolioza pot avea dureri de spate. Asociate medicatiei, alte metode care ajuta la mentinerea si promovarea unei stari bune de sanatate, cum ar fi exercitiile fizice regulate si ingrijirea specifica a spatelui, pot ajuta la usurarea durerilor de spate la unii adulti.
Tratament medicamentos
SusCand durerile de spate sunt asociate cu scolioza, durerile pot fi cauzate de probleme musculare, discale, ale fatetelor articulare, ale radacinilor nervoase sau de afectiunile tumorale. In mod normal, durerile nu sunt cauzate de curbura coloanei prin ea insasi.
Unele persoane pot folosi medicamente eliberate fara prescriptie medicala cum ar fi aspirina sau ibuprofenul pentru usurarea durerilor de spate. In timp ce aceste medicamente pot usura temporar durerile spatelui, ele nu pot vindeca scolioza si nu previn reaparitia durerilor.
Tratament chirurgical
SusTratamentul chirurgical poate fi utilizat in tratamentul scoliozelor severe. Scopul interventiei chirurgicale este de a imbunatati o deformare severa a coloanei vertebrale.
Rezultatul nu va fi o coloana vertebrala perfect dreapta, ci de a echilibra coloana vertebrala si de a impiedica agravarea curburii. Chirurgia, in mod normal, implica stabilizarea coloanei si impiedicarea agravarii prin unirea permanenta a vertebrelor intre ele.
Factorii ce trebuie luati in considerare inainte de operatie sunt:
- varsta persoanei;
- marimea, directia, localizarea curburii sau curburilor coloanei;
- daca alt tratament, precum purtarea corsetului nu a fost eficienta.
Tratamentul chirurgical poate fi luat in considerare daca:
- copilul are o curbura coloanei vertebrale mai mare de 45 pana la 50 de grade;
- se prevede o agravare a curburii. In copilarie, curbura poate progresa din cauza cresterii, care nu este terminata. La adulti, o curbura mai mare de 50 de grade poate sa se agraveze;
- nu pot fi folosite corsetele sau nu sunt eficace.
Optiuni chirurgicale
Principalul tip de interventie chirurgicala consta in atasarea unor tije metalice la coloana vertebrala si realizarea fuziunii vertebrelor, ceea ce determina reducerea si stabilizarea curburii vertebrale stopand agravarea curburii prin unirea definitiva a vertebrelor intr-o masa osoasa solida.
Uneori se folosesc si alte tehnici chirurgicale, precum instrumentatia vertebrala fara fuziune, tehnica ce foloseste diverse dispozitive cum ar fi tijele metalice care vor stabiliza curbura vertebrala, fara fuziune vertebrala.
Aceasta metoda este folosita la copiii foarte mici la care fuziunea vertebrala stopeaza cresterea osoasa in zona respectiva, situatie de nedorit. Copilul cu o astfel de interventie va purta corset tot timpul dupa operatie.
De retinut!
Momentul interventiei chirurgicale este controversat. Unii medici specialisti considera ca interventia poate fi intarziata pana la varsta de cel putin 10 ani si este preferabil sa fie realizata dupa varsta de 12 ani, cand din cauza fuziunii vertebrale are loc stoparea cresterii in zona respectiva.
Cu toate acestea, in afara zonei de fuziune vertebrala, coloana va continua sa creasca normal la copilul aflat in dezvoltare. Tratamentul chirurgical in copilarie si adolescenta, in mod normal, necesita cateva zile de spitalizare si limitarea activitatii aproximativ un an de zile. La adulti, perioada de spitalizare este mai lunga.
Adultii care au fost operati pentru scolioza, ca urmare a deformarii coloanei prin degenerare (scolioza degenerativa), au adesea complicatii semnificative. Chiar daca prin chirurgie, in mod obisnuit se reduc durerile, alte complicatii pot aparea, precum pseudartroza sau osteoartrita.
Alte tratamente
SusAlte tratamente pentru scolioza includ:
- observatia - la copilul aflat in crestere si cu o curbura mai mica de 25 de grade este necesara numai o verificare periodica la 4-6 luni pentru a vedea daca aceasta curbura se agraveaza
- purtarea corsetului - tratamentul cu corset (ortotic) poate fi folosit la copiii care au curburi coloanei vertebrale intre 25-45 de grade. Purtarea corsetului poate preveni agravarea curburii, pe perioada cresterii copilului. Tratamentul cu corset va fi continuat pe toata perioada cresterii.
Nu exista dovezi ca tratamentele prin exercitii corective, stimulare electrica, manipulare chiropractica, sunt eficiente in tratarea scoliozei.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ortopedie
- Asist. univ. dr. Vlad Predescu - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Ioan Bogdan Andrei - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Horia Orban - Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS
- Dr. Radu Fundulea - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Nicolae Mihailide - Spitalul clinic de ortopedie-traumatologie si TBC osteoarticular - FOISOR
Articole recomandate
- Scolioza la copii si adolescenti
- Stenoza spinala: cauze, simptome, tratament
- Respiratie greoaie si dificila? Care sunt cauzele aparitiei acestor simptome
- Sindromul Marfan: simptome, cauze, tratament
- Boala Werdnig Hoffmann: cauze, simptome, tratament
- Sindromul Marfan
- Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale
- Prolapsul de valva mitrala
- Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii