Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Trigliceridele

Actualizat la data de: 24 Iulie 2019
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce sunt trigliceridele

Sus
Trigliceridele

Orice persoana care si-a verificat vreodata nivelul colesterolului, probabil a fost testat si pentru trigliceride.

Noi cercetari arata ca trigliceridele pot fi factor de risc potent, dar controlabil, pentru accidentul vascular cerebral si afectiunile cardiace. Trigliceridele sunt substante grase sintetizate de organismul uman din grasimile din alimente (si uneori din zahar).

Trigliceridele sunt extrase apoi din sange si sunt stocate in organism sub forma tesuturilor adipoase. Unele trigliceride sunt sintetizate la nivelul ficatului.

Trigliceridele din plasma sunt obtinute din grasimile alimentare sau sintetizate in organism din alte surse energetice cum ar fi carbohidratii.

Caloriile ingerate in timpul mesei si care nu sunt folosite imediat de tesuturi sunt convertite in trigliceride si sunt transportate in adipocite pentru a fi stocate. Anumiti hormoni regleaza eliberarea trigliceridelor din tesuturile grasoase, pentru a implini nevoile energetice ale organismului intre mese.

Cuprins articol

  1. Ce sunt trigliceridele
  2. Ce poate determina cresterea nivelului de trigliceride?
  3. Care este nivelul normal de trigliceride?
  4. Ce trebuie sa facem?
  5. Citeste pe aceeasi tema

Ce poate determina cresterea nivelului de trigliceride?

Sus

Daca in dieta nu exista suficiente grasimi, organismul va transforma carbohidratii in trigliceride pentru stocare pe termen lung la nivelul musculaturii si al arterelor coronare.

Trigliceridele in exces la nivelul plasmei poarta numele de hipertrigliceridemie. Nivelul crescut al acestora poate fi consecinta unor boli, cum ar fi diabetul zaharat netratat. Cardiologii stiu acum ca nivelele crescute de trigliceride pot declansa un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral – chiar daca nivelul de colesterol este normal.

Nivelul crescut al trigliceridelor pare sa fie mai riscant la femei decat la barbati. La un nivel normal, trigliceridele intretin activitatea musculaturii. Dar trigliceridele in plus – cele pe care musculatura nu le-a ars din lipsa exercitiului fizic – sunt stocate ca grasime. Majoritatea trigliceridelor ajung in sange la 3-6 ore dupa masa si sunt arse sau socate in urmatoarele 10-12 ore.

Problema o reprezinta excesul de trigliceride care poate face ca peretele interior al vaselor de sange sa fie imbracat cu grasime. Daca aceasta grasime se desprinde si ajunge in sange poate determina obstructii care omoara portiuni ale muschiului inimii si poate opri fluxul sanguin in anumite zone ale creierului.

In plus, nivelul crescut al trigliceridelor face parte dintr-o clasa de probleme de sanatate, numit sindromul metabolic sau sindromul X. Acesta include hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, diabet zaharat instalat precoce si obezitate abdominala. Studiile arata ca aproape una din patru femei adulte prezinta sindromul X, dar nu stie acest lucru.

- Cresterea ponderala.
Greutatea in exces este prima cauza a nivelului crescut al trigliceridelor. Organismul persoanelor supraponderale produce prea multe trigliceride, iar arderea si stocarea acestora se produce prea incet. Organismul transforma grasimea si o parte din carbohidrati in trigliceride, care reprezinta cea mai importanta sursa de energie pentru activitatea musculara.

Fructele, legumele si cerealele integrale (carbohidrati nerafinati) nu determina cresterea rapida a nivelului de trigliceride in timp ce painea alba, pastele fainoase, si dulciurile pot face acest lucru. Nu se stie cu certitudine de ce carbohidratii rafinati determina cresterea brusca a trigliceridelor, dar par sa ajunga in ficat cu viteza mare, transformandu-se foarte rapid in trigliceride.

- Factorii genetici.
In timp ce marea majoritate a cauzelor nivelelor crescute de trigliceride si colesterol nu sunt genetice, unele cazuri se datoreaza unor boli genetice care afecteaza functionarea ficatului. Pacientii care sunt diagnosticati cu aceste afectiuni ar trebui sa-si indemne membrii familiei sa-si faca investigatii pentru a identifica disfunctii hepatice. Dintre pacientii cu nivele crescute de colesterol sau trigliceride, se estimeaza ca 1 la 500 au o cauza genetica a bolii.

- Varsta.
Dupa varsta de 40 de ani, organismul uman produce mai putine enzime care scindeaza trigliceridele. Femeile au risc mai mare de a face hipertrigliceridemie dupa menopauza, cand incep sa aiba crestere ponderala cu depunerea grasimii la nivelul abdomenului. In acelasi timp, pe masura ce femeia imbatraneste, nivelul de estrogeni care protejeaza inima incep sa scada, in timp ce nivelele de LDL cholesterol si trigliceride cresc.

- Medicamentele.
Estrogenii orali, unele medicamente antihipertensive cum ar fi beta-blocantele si diureticele, unele medicamente impotriva acneei, corticosteroizii si antiinflamatoarele pot duce la cresterea trigliceridelor.

Care este nivelul normal de trigliceride?

Sus

Nivelul optim trebuie sa fie sub 150mg/dL.

Nivelul de limita este de 150 mg/dL si trebuie avertizat pacientul ca are valori crecute pentru a putea lua masuri in ceea ce priveste stilul de viata,ca sa nu se ajuga la tratament medicamentos,plus sa repete periodic analizele pentru profilul sau lipidic.

Bordeline crescut cu valori cuprinse intre 150-199mg/dl

Un nivel crescut al trigliceridelor se incadreaza intre valorile de 200-499mg/dl,iar valorile mai mari sau egale cu 500mg/dl sunt considerate valori foarte crescute,de alerga chiar si trebuie luate masuri terapeutice urgent.

Ce trebuie sa facem?

Sus

Modificarea obiceiurilor de viata sunt principala terapie pentru hipertrigliceridemie. Iata modificarile care trebuie facute:

- Persoanele supraponderale, ar trebui sa reduca numarul de calorii pentru a ajunge la greutatea ideala. Aceasta include toate sursele de calorii: grasimi, proteine, carbohidrati si alcool.

- Reducerea continutului de grasimi saturate si colesterol din dieta

- Reducerea consumului de alcool. Chiar si o cantitate mica de alcool poate determina modificari majore ale nivelului plasmatic de trigliceride.

- Activitate fizica pentru cel putin 30 de minute in majoritatea zilelor saptamanii.

- Persoanele cu nivel crescut de trigliceride vor trebui sa inlocuiasca grasimile saturate cu cele mono sau polinesaturate – cum ar fi cele din uleiul de canola sau uleiul de masline. Inlocuirea grasimilor cu carbohidrati poate duce la cresterea nivelului de trigliceride si la scaderea nivelului de HDL colesterol (colesterol “bun”) la unele persoane.

- Inlocuirea din alimentatie a carnii, care este bogata in grasimi saturate, cu peste oceanic bogat in acizi grasi nesaturati omega 3. Pestele gras cum ar fi macroul, unele specii de pastrav, heringul, sardinele, tonul si somonul au continut mare de acizi grasi omega 3.

Daca in 2-3 luni de dieta si exercitii fizice nivelul de trigliceride nu scade semnificativ, medicul poate recomanda unul din urmatoarele medicamente:

- Statine.
Acestea sunt prescrise atat pentru nivele crescute de trigliceride cat si de LDL colesterol; statinele pot determina scaderea nivelului de trigliceride pana la 32%. Ele pot avea si efecte secundare foarte importante (miopatie, toxicitate hepatica).

- Fibratii.
Sunt deseori prescrisi pentru tratatrea nivelelor crescute de trigliceride: gemfibrozil, clofibrat si fenofibrat.

- Niacina (se elibereaza doar cu reteta).
Acidul nicotinic poate duce la scaderea trigliceridelor si la cresterea HDL colesterolului.

Intrucat alti factori de risc pentru afectiunile cardiovasculare multiplica riscul dat de hiperlipidemie se recomanda controlarea hipertensiunii arteriale si evitarea fumatului. Chiar daca sunt folosite medicamente pentru tratarea hipertrigliceridemiei, modificarea dietei si exercitiul fizic raman foarte importante.


Medici specialisti Medicina interna

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate