dieta indicelui glicemic
Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Carbohidrati buni, carbohidrati mai putin buni. Index glicemic scazut, index glicemic ridicat. Am auzit de el, dar poate tot nu este clar. Ce este indexul glicemic? La ce serveste el? Este oare doar un element de ajutor in managementul diabetului sau ne poate fi de folos si daca dorim sa pierdem in greutate? Nu toti carbohidratii pe care ii consumam zilnic sunt produsi la fel, nu au o structura si nici o provenienta identica. Pe cat sunt de diferiti, pe atat influenteaza, la randul lor, in moduri variate organismul. Indexul glicemic reprezinta de fapt o metoda de evaluare a impactului pe care carbohidratii il au asupra starii generale de sanatate, prin prisma influentei exercitate asupra glicemiei. Carbohidratii care sunt metabolizati rapid in procesul digestiei si care elibereaza rapid glucoza in sange au un index glicemic ridicat. Carbohidratii care se degradeaza lent, eliberarea glucozei in sange fiind si ea inceata si tardiva dupa masa, au un index... [continuare]
Obezitatea si hipertensiunea arteriala pediatrica
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Copiii isi doresc sa devina cat mai repede adulti, iar adultii ar da orice sa mai fie copii macar putin. Din nefericire, in ultimii ani, copiii ajung sa dezvolte din ce in ce mai de timpuriu afectiuni care in trecut erau considerate a fi specifice adultilor, din cauza schimbarilor aparute in special in stilul de viata. Din punct de vedere istoric, hipertensiunea arteriala la copii a fost considerata o afectiune rara, secundara unei patologii renale, cardiace sau unei tulburari endocrine. Cu toate acestea, in ultimele decenii, prevalenta hipertensiunii arteriale primare la copii si adolescenti a crescut, in paralel cu prevalenta in crestere a excesului de greutate si a obezitatii in copilarie. Obezitatea a devenit o problema de sanatate globala si atrage din ce in ce mai multa atentie. Obezitatea - date generale Obezitatea este cea mai frecventa problema de nutritie in tarile dezvoltate din intreaga lume, cu risc de complicatii in copilarie si cresterea morbiditatii... [continuare]
Masa corporala ideala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]
Obezitatea
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Obezitatea nu este numai o problema estetica ci este o boala caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii, tulburari psihice (depresie, anxietate, stima de sine scazuta, izolare sociala), afectiuni digestive si pulmonare. Indicele de masa corporala Pentru a diagnostica aceasta boala se foloseste indicele de masa corporala (IMC). IMC este un instrument de evaluare a greutatii raportata la inaltime. Pentru ca foloseste inaltimea si greutatea, doi parametri usor de masurat de catre oricine, este foarte simplu si rapid sa afli daca ai probleme de greutate. Formula lui de calcul este urmatoarea: greutatea (masurata in kilograme) se... [continuare]
Ce modificari ale stilului de viata pot preveni si trata sindromul metabolic?
Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog
Ce este sindromul metabolic Sindromul metabolic nu reprezinta prin defintitie o boala, ci o asociere de trasaturi ce confera persoanei in cauza un risc mai mare de a dezvolta afectiuni din sfera cardiovasculara, diabet de tip 2, accident vascular cerebral si nu numai. Sindromul metabolic apare in literatura medicala si sub alte denumiri, fiind regasit si ca sindromul X, sindromul de rezistenta la insulina sau sindromul dismetabolic. Numarul persoanelor cu sindrom metabolic creste direct proportional cu avanasarea in varsta. Cum se manifesta? Din cauza ca majoritatea bolilor asociate cu sindromul metabolic apar dupa o perioada de timp indelungata, semnele si simptomele sunt rareori prezente si in general se manifesta atunci cand pacientul prezinta deja complicatii. Gradul de suspiciune este extrem de important si trebuie sa determine pacientul sa se adreseze unui medic specialist, pentru a evalua profilul lipidic, valorile glicemice si valorile tensionale precum si alte... [continuare]
Generalitati Cunoscuta in Europa inca din anii '90, dieta Montignac a fost creata de Michel Montignac si propune utilizarea indicelui glicemic pentru prevenirea si reducerea obezitatii. Dieta presupune impartirea alimentelor in 4 categorii: carbohidrati, lipide - incluzand grasimile si carnea, carbo-lipide - incluzand alunele si carnea organica si fibrele - incluzand toate tipurile de cereale si vegetale. Conform dietei, carbohidratii cu un indice glicemic crescut sunt catalogati drept "carbohidrati rai" si se recomanda evitarea consumarii lor in combinatie cu lipidele, acest compus favorizand stocarea excesului de grasimi din alimente si transformarea in grasime corporala in exces. Dieta urmareste pierderea eficienta in greutate si tinerea sub control a anumitor afectiuni, precum diabetul si problemele cardiovasculare. Regulile Dietei Montignac Consumul de carbohidrati si grasimi - "Carbohidratii buni" (cu un indice glicemic scazut) se consuma individual; -... [continuare]
Definitie Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate. Multe dintre dietele cunoscute presupun diminuarea valorilor de zahar din sange: Nutrisystem, dieta Zone si Busters Sugar. Dieta cu indice glicemic scazut ia in calcul valorile indicelui glicemic pentru constituirea unui plan de nutritie care sa contribuie la eliminarea surplusului de greutate, desi a fost initial dezvoltata in scopul mentinerii echilibrului glicemiei in diabetul zaharat. Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange. Planul de dieta presupune o clasificare a alimentelor care... [continuare]
Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este si ea importanta, intrucat trebuie sa detina si o valoare nutritionala crescuta, pentru a fi cu adevarat benefica. De pilda, dulciurile si alimentele din faina procesata contin si ele amidon, insa nu au alti nutrienti esentiali de oferit. Alegeti cu atentie produsele bogate in amidon, printr-o buna cunoastere a proprietatilor acestora. Amidonul si rolul sau in alimentatie Amidonul este constituit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus in categoria carbohidratilor complecsi, despre care se credea in trecut ca nu cresc semnificativ nivelul glicemiei in sange. Recent, cercetatorii au descoperit ca unele alimente bogate in amidon pot creste indicele glicemic chiar mai mult decat unele... [continuare]
Alimente care trebuie evitate de bolnavii cu diabet zaharat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bolnavii de diabet nu pot consuma, spre deosebire de ceilalti, orice tip de aliment. Pentru a intelege ce produse alimentare ar trebui evitate de o persoana care sufera de diabet, trebuie mai intai sa se inteleaga termenul de indice glicemic. Indicele glicemic masoara efectul pe care il are consumul de carbohidrati asupra nivelului de glucide din sange. Unele glucide se descompun rapid in sistemul digestiv, determinand o eliberare brusca a zaharului in sange. Alti carbohidrati se vor dezintegra incet si astfel zaharul va fi eliberat lent in sange. Atunci cand zaharul intra in fluxul de sange, organismul produce insulina care are rolul de a reduce si echilibra nivelul de glucoza din sange. La persoanele cu diabet nu se produce suficienta insulina si astfel se acumuleaza prea multe glucide in sange. Cand zaharul patrunde mai lent in fluxul sanguin, organismul trebuie sa utilizeze o cantitate mai mica de insulina, care sa mentina stabilitatea nivelului de glucide din... [continuare]
Cei mai buni inlocuitori ai zaharului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata si sanatoasa, propice longevitatii, permite consumul zaharului in cantitati mici, preferabil sub forma de inlocuitori care nu aduc multe deservicii sanatatii. Substituentii zaharului satisfac nevoia perceperii gustului dulce, controland totodata aportul de carbohidrati si nivelul glucozei din sange. Exista o gama larga de inlocuiri ai zaharului, insa nu toti sunt lipsiti de calorii. Mai mult decat atat, diferenta dintre acesti indulcitori o face impactul lor asupra nivelului de glicemie, precum si natura lor nutritiva sau lipsita de valoarea nutritionala. Indulcitorii non-nutritivi nu furnizeaza calorii si nu produc schimbari la nivelul indicelui glicemic. Ce sunt inlocuitorii zaharului Inlocuitorii zaharului sunt aditivi alimentari care multiplica efectul zaharului asupra gustului, furnizand o cantitate mai mica de energie decat acesta. Unii indulcitori sunt naturali, pe cand altii sunt de natura sintetica, de aceea poarta numele de indulcitori... [continuare]
Diferentele dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 sunt doua boli diferite, desi impartasesc aceeasi cauza nivelul ridicat al glicemiei in sange. Astfel, incapacitatea organismului de a controla glucoza conduce la aparitia simptomelor ambelor tipuri de diabet. Diferentele intre cele doua afectiuni sunt numeroase si semnificative, iar una dintre cele mai importante este ca diabetul de tip 1 are o rata a incidentei cu mult inferioara diabetului de tip 2. Diferentele intre cauze Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna, in care sistemul imunitar ataca celulele pancreatice care produc insulina. Cauzele exacte ale acestuia nu sunt cunoscute, insa de vina poate fi o combinatie de gene cu care pacientul se naste si actiunea unui factor de mediu care activeaza genele responsabile cu declansarea afectiunii. Pe de alta parte, diabetul de tip 2 apare pe fondul mai multor factori. Bolnavii mostenesc o predispozitie genetica, insa factorii legati de stilul de viata (precum... [continuare]
Alimentele care va pot provoca migrene
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumati si recurenta migrenelor. De altfel, regimul alimentar s-a dovedit a fi responsabil, in 30% dintre cazuri, de instalarea durerilor de cap intense, insotite de stari de ameteala, greata si slabiciune corporala. Din fericire, identificarea alimentelor care pot stimula declansarea simptomelor migrenei ajuta la reducerea frecventei acestor episoade neplacute, odata ce sursele alimentare periculoase sunt excluse din dieta zilnica. Legatura dintre migrene si alimentatie Migrenele sunt o afectiune dureroasa, deseori debilitanta, care afecteaza un procent seminificativ din populatia Pamantului. Cu toate ca oamenii de stiinta nu au putut stabili cu exactitate cauzele migrenelor si ce se intampla concret in timpul acestor crize, expertii medicali cred ca durerile sunt cauzate de un flux prea mare de sange care invadeaza vasele sanguine de la nivel cerebral. Acestea din urma ajung sa exercite o presiune... [continuare]
Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]
Caloriile lichide versus caloriile solide
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Caloriile lichide, cele provenite din bauturi, sunt deseori ignorate in favoarea caloriilor solide de catre persoanele care vor sa slabeasca sau sa isi mentina greutatea corporala. Aportul de calorii lichide este trecut cu vederea de regula, desi el completeaza semnificativ numarul caloriilor ingerate in fiecare zi. Medicii nutritionisti fac o distinctie intre cele doua tipuri de calorii si spun ca amandoua pot favoriza ingrasarea cand sunt consumate in numar mare, insa caloriile lichide ridica propriile riscuri importante pentru sanatate. Caloriile lichide si greutatea corporala Consumul de baturi indulcite a fost asociat cu riscul crescut de obezitate in numeroase studii de specialitate. Caloriile lichide din aceste surse alimentare sunt mai putin satioase decat caloriile solide din hrana si au o valoare nutritionala scazuta, provenind in cea mai mare parte din zahar. In cautarea unor mecanisme biologice plauzibile pentru confirmarea teoriei riscului... [continuare]
Cum puteti sa preveniti boala cronica de rinichi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala cronica de rinichi sau insuficienta renala cronica se refera la degradarea progresiva si ireversibila a functiei renale, in care preventia si diagnosticarea timpurie sunt esentiale pentru supravietuire. Statisticile medicale autohtone arata ca aproximativ doua milioane de romani sufera de o boala cronica de rinichi si ca, anual, numarul cazurilor creste cu pana la 10%. Ingrijirea medicala de specialitate si interventia in timp util previn necesitatea dializei si a transplantului de rinichi. Cauze si factori de risc Rinichii indeplinesc functia importanta de a filtra reziduurile si fluidele in exces din sange, care sunt apoi excretate prin urina. Atunci cand functia renala ajunge sa fie deficitara, cantitati importante de fluide, electroliti si deseuri se acumuleaza in organism. In primele stadii ale bolii cronice de rinichi, semnele si simptomele sunt insesizabile. Insuficienta renala prezinta manifestari clinice cand functia renala este aproape pierduta,... [continuare]
Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor. Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism. Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar. Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Informatii nutritionale Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele Calorii 89 kcal; Apa 75 grame; Proteine 1 gram; Grasimi totale 0,3 grame; Carbohidrati 23 grame; Fibre alimentare 3 grame; Zaharuri 12 grame; Calciu 5 miligrame; Fier 0,3 miligrame; Magneziu 27 miligrame; Fosfor 22 miligrame; Potasiu 350 miligrame; Sodiu 1 miligram; Zinc 0,2... [continuare]
Fructele care contin mult zahar, nerecomandate in curele de slabire
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fructele sunt sanatoase pentru organism si este indicat sa fie consumate oricat de des este posibil. Fructele contin fibre si alte substante nutritive, dar si zahar, unele mai mult decat altele. De exemplu, mango contine mult zahar, asa ca daca doriti sa va mentineti greutatea, nu este recomandat sa le consumati in exces. Cantitatea de zahar din fructe Strugurii . Reprezinta o sursa de energie, datorita zaharurilor. 100 g struguri contin 16 g de zaharuri, dintre care 8 g glucoza si 8 g fructoza. Cu toate acestea, indicele glicemic al strugurilor nu este foarte mare, ceea ce inseamna ca zaharul din struguri se asimileaza, insa persoanele care sufera de diabet zaharat trebuie sa ii consume cu moderatie, de preferat numai la recomandarea medicului diabetolog. Mai exact, strugurii ajung si la 32 g zahar per 100 g. Ciresele . Sunt destul de dulci, o ceasca continand 18 grame de zaharuri. De aceea, daca doriti sa slabiti, nu este indicat sa mancati foarte multe [continuare]
6 pericole la care te expui daca adormi tarziu
Autor: SfatulMedicului
Te culci dupa ora 23.00 aproape zilnic? Acest obicei poate sa aiba consecinte grave asupra sanatatii tale, pe termen lung, sustin specialistii. In primul rand, te vei simti obosit a doua zi, insa asta nu este tot. Afla care sunt pericolele la care te expui daca te culci, in mod constant, tarziu: 1. Favorizeaza depunerea de kilograme in plus Studiile au aratat ca fiecare ora de somn pierduta contribuie la cresterea indicelui de masa corporala (IMC). Astfel, pe termen lung, IMC poate sa aiba o crestere de pana la 2 puncte, in cazul in care te culci tarziu, in mod regulat, timp de cinci ani de zile. Aceasta crestere se produce chiar si la persoanele care au activitate fizica in mod regulat sau care dorm mai mult de opt ore pe noapte (se culca tarziu si se trezesc tarziu). Acest lucru se intampla deoarece este afectat ritmul circadian al organimsului, ceea ce duce si la dereglarea altor functii importante. 2. Scade puterea de concentrare Daca mergi la culcare dupa ora 23.00, ai... [continuare]
Veganism si vegetarianism: diferente, beneficii si riscuri asociate
Autor: SfatulMedicului
Veganismul, mai strict decat vegetarianismul Veganii si vegetarienii aleg sa renunte complet la consumul de carne. Cu toate acestea, exista diferente intre aceste stiluri de viata, deoarece veganismul este mai strict, interzicand chiar si consumul de lapte, oua, miere de albine sau orice alte alimente de origine animala. In plus, veganii interzic utilizarea oricaror elemente derivate din produse de origine animala, de exemplu pielea si matasea. Atat veganismul, cat si vegetarianismul se bucura de o popularitate din ce in ce mai crescuta, dar, cu toate acestea, unii oameni le diferentiaza cu dificultate, mai ales ca exista mai multe variante de vegetarianism. Ce este vegetarianismul? Potrivit Societatii Vegetarienilor, vegetarienii sunt persoane care nu mananca produsele sau subprodusele ce implica sacrificarea animalelor. Astfel, vegetarienii nu consuma: - carne, precum carnea de vita, carnea de porc si de vanat; - carne de pasare, precum puiul, curcanul si rata; - peste si... [continuare]
Gasirea motivatiei pentru efectuarea exercitiilor - Prevenirea bolilor Cercetarile au demonstrat ca miscarea este benefica la orice varsta si de orice intensitate. Oamenii de stiinta recomanda zilnic o ora de activitate fizica. Pare mult, dar miscarea poate fi efectuata in mai multe reprize mai scurte de-a lungul zilei: mers pe jos, gradinarit, activitati casnice intense. Exercitiul fizic este un element esential al oricarui program de scadere in greutate prin maximizarea pierderii de tesut adipos si mentinerea masei musculare. Miscarea are efecte benefice asupra sanatatii si longevitatii, in prevenirea sau ameliorarea unor afectiuni precum: 1. Bolile cardiace Activitatea fizica practicata in mod regulat intareste muschiul inimii, imbunatateste circulatia sangelui, creste colesterolul "bun" (HDL – lipoproteine cu densitate mare), scade tensiunea arteriala si colesterolul "rau" (LDL – lipoproteine cu densitate scazuta), contribuind la functionarea cat mai eficienta a... [continuare]
Lantus, solutie injectabila
Ce este Lantus si pentru ce se utilizeaza Indicatii Tratamentul diabetului zaharat la adulti, adolescenti si copii cu varsta de 2 ani si peste. Mod de administrare Doze Lantus contine insulina glargin, un analog al insulinei, si are durata de actiune prelungita. Lantus trebuie administrat o data pe zi, oricand in timpul zilei, insa la aceeasi ora in fiecare zi. Schema de administrare a dozei (doza si momentul administrarii) trebuie ajustata in mod individual. La pacientii cu diabet zaharat de tip 2, Lantus poate fi administrat si in asociere cu medicamente antidiabetice orale. Potenta acestui medicament este exprimata in unitati. Aceste unitati sunt valabile exclusiv pentru Lantus si nu sunt identice cu UI sau unitatile utilizate pentru a exprima potenta altor analogi de insulina. Grupe speciale de pacienti Pacienti varstnici (≥65 ani) La varstnici, deteriorarea progresiva a functiei renale poate duce la o scadere constanta a necesarului de insulina. Insuficienta... [continuare]
Glustin
Ce este Glustin si pentru ce se utilizeaza Indicatii Pioglitazona este indicata ca tratament de a doua sau a treia intentie in diabetul zaharat tip 2, dupa cum este descris mai jos: In monoterapie - la pacienti adulti (in special pacientii supraponderali) controlati inadecvat prin dieta si exercitiu fizic, la care metforminul este inadecvat datorita contraindicatiilor sau intolerantei ca terapie orala dubla in asociere cu - metformin, la pacienti adulti (in special pacientii supraponderali) cu control glicemic insuficient in pofida dozei maxime tolerate a monoterapiei cu metformin - o sulfoniluree, numai la pacientii adulti care manifesta intoleranta la metformin sau la care metforminul este contraindicat, cu control glicemic insuficient in pofida dozei maxime tolerate a monoterapiei cu o sulfoniluree ca terapie orala tripla in asociere cu - metformin si o sulfoniluree, la pacienti adulti (in special pacientii supraponderali) cu control glicemic insuficient in pofida... [continuare]
Actos
Ce este Actos si pentru ce se utilizeaza Indicatii Actos se utilizeaza pentru tratarea diabetului de tip 2 (cunoscut si sub denumirea de diabet noninsulino- dependent). - Poate fi utilizat singur (monoterapie) la pacientii (in special la cei supraponderali) care nu pot utiliza metformin (un medicament antidiabetic). - Poate fi utilizat impreuna cu un alt medicament antidiabetic (tratament dual). Poate fi asociat cu metforminul la pacientii (in special la cei supraponderali) al caror diabet nu este controlat in mod satisfacator cu metformin utilizat singur, la doza maxima tolerata. Alternativ, poate fi asociat cu o sulfoniluree (un alt medicament antidiabetic) la pacientii la care nu se poate utiliza metformin si al caror diabet nu este controlat in mod satisfacator cu sulfonilureea utilizata singura, la doza maxima tolerata. - Poate fi utilizat impreuna cu alte doua medicamente anti-diabetice, metformin si o sulfoniluree, ca tratament triplu la pacientii (in special la cei... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter