Lactat dehidrogenaza
Descriere
Lactatul dehidrogenaza (LDH) este o enzima necesara in timpul procesului de transformare a zaharului in energie pentru celulele corpului.
LDH este prezent in multe tipuri de organe si tesuturi in tot corpul, incluzand ficatul, inima, pancreasul, rinichii, muschii scheletici, tesutul limfatic si celulele sanguine.
In prezenta unei afectiuni, LDH poate fi eliberat in sange, determinand cresterea nivelului acestuia.
Un test LDH masoara cantitatea de LDH din sange. Nivelurile ridicate de LDH din sange indica afectarea celulara acuta sau cronica, dar sunt necesare teste suplimentare pentru a descoperi cauza ei.
Numai o cantitate mica de LDH este de obicei detectabila ser. LDH este eliberat atunci cand celulele sunt deteriorate sau distruse.
In cazurile in care exista leziuni, inflamatii sau infectii intr-o anumita zona a corpului, cum ar fi creierul, inima sau plamanii, se va acumula lichid sau se vor schimba constituentii lichidului prezent.
Nivelul LDH prezent in lichid poate fi util in determinarea cauzei. De exemplu, LDH este de obicei ridicat in lichidul cefalorahidian cand un individ are meningita bacteriana.
Recomandari
Masurarea LDH poate fi un instrument util pentru medici in evaluarea si tratarea anumitor afectiuni medicale.
Testul lactat dehidrogenaza (LDH) indica suspiciunea de deteriorare a tesuturilor organismului si masoara cantitatea de LDH din sange sau din alte lichide corporale.
Medicul poate recomanda acest test pentru: a afla daca exista leziuni ale unor tesuturi si daca da, cat de mult sunt lezate, pentru a monitoriza infectii severe sau afectiuni cum ar fi anemiile hemolitice sau megaloblastice, afectiunile renale si afectiunile hepatice.
Testul ajuta si la evaluarea anumitor tipuri de cancer sau tratamentul cancerului, si ajuta si la stabilirea diagnosticului de meningita bacteriana sau virala.
Pregatire pacient
Se va recolta a jeun (pe nemancate).
Metoda
Se va folosi metoda fotometrica.
Limite si interferente
Concentratiile lactat dehidrogenazei pot fi crescute la pacientii care efectueaza exercitii fizice intense.
Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.
- Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
- Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
- Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
- Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza
Informare cu privire la protectia datelor personale
Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter