Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Patologii oculare cauzate de razele UV

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2024

Ce sunt razele UV

Sus
Patologii oculare cauzate de razele UV

Desi soarele si razele UV transmise de catre acesta pot avea unele beneficii, expunerea excesiva la soare va poate afecta ochii si pot aparea cateva patologii.

De cele mai multe ori nu puteti simti razele soarelui la nivelul ochilor, astfel ca expunerea este rareori limitata.

Cuprins articol

  1. Ce sunt razele UV
  2. Tipologie
  3. Patologii oculare
  4. Optiuni de tratament si preventie
  5. Concluzie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Tipologie

Sus

Razele UV sunt de mai multe tipuri, fiecare reprezentand riscuri diferite:

Raze de tip UVA: acestea sunt raze cu energie mai mica capabile sa traverseze corneea si retina; expunerea la acest tip de raze creste riscul de cataracta si degenerescenta maculara.

Razele de tip UVB: toate razele UVB sunt absorbite la nivelul corneei si pot produce fotokeratita, pinguecula si pterigion.

Razele de tip UVC: desi acestea sunt considerate cele mai periculoase raze UV, trec foarte rar de stratul de ozon atmosferic si astfel nu ajung sa ne produca daune.

Buletinele meteo moderne ne pot informa in legatura cu cantitatea de raze UV si tipul lor preponderent in timpul unei zile, sub forma unui parametru numit indice UV.

Cu cat este mai ridicat acest indice, cu atat este mai periculos sa ne expunem ochii si pielea la soare in ziua respectiva.

Gravitatea leziunilor depinde de durata expunerii directe la soare.

Cu cat mai mult va uitati direct la soare/reflexia acestuia, cu atat mai repede vor aparea leziunile oculare.

De exemplu, doar 100 de secunde de privit direct catre soare, fara protectie, vor induce leziuni ale retinei.

Patologii oculare

Sus

Desi razele UV pot creste riscul multor afectiuni ale globului ocular, cele mai frecvente patologii cauzate in mod direct de expunerea solara sunt:

Arsura corneeana

Daca va petreceti mult timp afara in special in zilele calduroase cu un indice UV ridicat, riscul de arsuri tegumentare este mare.

Acelasi lucru se petrece si pentru cornee: primul strat extern al globului ocular, cu rol protectiv.

Corneea se poate arde ca urmare a expunerii la raze UV, in lipsa protectiei.

Arsura corneeana se numeste in termeni medicali "fotokeratita" si poate produce durere oculara, vedere neclara, senzatia de corp strain in ochi, durere de cap.

In cazuri rare poate aparea si o pierdere temporara a vederii.

Cataracta

Cataracta este de asemenea o patologie a corneei si produce vedere neclara, reducerea vederii nocturne si opacifierea corneei.

Cataracta apare frecvent in randul persoanelor varstnice, insa adultii tineri ce se expun frecvent la soare pot de asemenea dezvolta cataracta la varste mult mai mici.

Singurul tratament este cel chirurgical, de inlocuire a corneei afectate cu o cornee artificiala.

Cancer

Razele UV cresc riscul de cancer de piele, fiind inclusa si pielea de la nivelul pleoapelor.

Desi este o localizare mai rara, expunerea ochilor la razele UV poate creste semnificativ riscul de cancer palpebral.

Pacientii pot avea mici tumori la acest nivel, modificari de culoare, pierderea genelor, semne de inflamatie.

Formatiuni oculare

Razele UV pot induce formarea unor formatiuni sau "pete" la nivelul globului ocular.

Una dintre cele mai frecvente este pinguecula sau "pata galbena", regasita pe pleoapa externa sau interna sau chiar la nivelul conjunctivei.

Pinguecula contine molecule de grasime, proteine si calciu.

Pterigionul este o alta formatiune ce creste de la nivelul conjunctivei si poate avansa pe suprafata corneei, afectand vederea.

Degenerescenta maculara

Desi studiile privind corelatia intre razele UV si degenerescenta maculara sunt inca in desfasurare, exista deja dovezi pentru aceasta.

Degenerescenta maculara induce pierderea vederii in mijlocul ochiului, vederea periferica fiind pastrata insa insuficienta pentru a asigura functia normala.

In ceea ce priveste riscul de orbire in urma expunerii la raze UV, aceasta apare rar.

Totusi, orbirea ramane posibila si este periculoasa, fiind de regula ireversibila.

Optiuni de tratament si preventie

Sus

Atunci cand se dezvolta si sunt diagnosticate patologiile amintite, tratamentul devine specific pentru fiecare dintre acestea si este recomandat de catre medicul oftalmolog.

Majoritatea patologiilor au nevoie de interventii chirurgicale de specialitate, insa sunt reversibile si simptomele se amelioreaza pana la 100% dupa tratament.

Evitarea expunerii directe la soare reprezinta insa cheia preventiei acestor patologii si este importanta inclusiv dupa tratamentul eventualelor patologii aparute.

Pentru a va proteja ochii de razele UV si efectele lor nocive, incercati sa luati urmatoarele masuri:

Purtati ochelari de soare cu protectie maxima.

Alegerea ochelarilor de soare este importanta nu doar din punct de vedere estetic, ci si din punct de vedere al calitatii acestora.

Nu toti ochelarii de soare disponibili pe piata ofera o protectie semnificativa (considerata a fi de 400).

Astfel fiti atent atunci cand cumparati ochelari de soare si incercati sa ii aveti la indemana de fiecare data cand iesiti afara sau cand lucrati in fata unui geam prin care patrunde soarele.

Inclusiv copiii trebuie obisnuiti cu astfel de ochelari atunci cand petrec timp afara. Daca sunteti purtator de ochelari de vedere, alegeti functia de protectie UV pentru lentile.
Purtati palarii cu bor larg: multe palarii va pot proteja de expunerea directa la soare, atat timp cat va acopera in intregime ochii si fata.

Limitati timpul petrecut in soare: desigur, cel mai bun mod de a evita afectarea oculara este de a evita privitul direct la soare.

Chiar si daca nu va uitati spre soare, lumina sa puternica reflectata in lucrurile din jur este suficienta pentru a produce leziuni. Astfel, in special in sezonul cald, petreceti cat mai putin timp in soare, mai ales la orele periculoase.

Aplicati crema cu factor de protectie solara. Desi aceasta nu poate fi aplicata direct pe globul ocular, atunci cand aplicati crema de protectie solara pe pielea fetei asigurati-va ca implicati si pleoapele si pielea din jurul ochilor.

Purtati echipament de protectie in zapada. Desi poate parea contraintuitiv, soarele din timpul iernii poate produce multe daune.

Acesta se reflecta in zapada si devine mult mai puternic. Astfel, atunci cand sunteti la ski sau faceti alte activitati in zapada, purtati ochelarii speciali conceputi pentru protectie sau o pereche simpla de ochelari de soare.

Mergeti la un control ofatlmologic regulat. Sanatatea ochilor este la fel de importanta precum alte tipuri, iar controlul oftalmologic anual ar trebui efectuat indiferent de prezenta sau absenta simptomelor.

Concluzie

Sus

Razele UV de tip A si B pot produce leziuni ale globului ocular chiar si dupa expuneri de scurta durata.

Pentru a evita patologiile amintite, dar si alte probleme, luati masuri de protectie a ochilor impotriva soarelui, in sezonul cald si nu numai si cereti sfatul medicului oftalmolog daca apar orice fel de simptome.

Bibliografie
https://www.allaboutvision.com/sunglasses/sun-damage/
https://www.stevekmd.com/blog/5-eye-conditions-caused-by-sun-damage


Medici specialisti Oftalmologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate