Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Remedii naturiste pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2011

Generalitati

Sus
Remedii naturiste pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos

Toate activitatile mentale si fizice sunt controlate sau mediate de creier si sistemul nervos. Actiunile voluntare sunt initiate de creier iar nervii sunt cei care transporta informatiile catre alte parti ale corpului uman. Pentru ca sistemul nervos sa functioneze normal, trebuie sa existe un echilibru chimic optim in organism. Balanta dintre substantele chimice din organism are o influenta majora asupra starii de sanatate mentala si emotionala a unei persoane.

Plantele medicinale care sunt cel mai frecvent utilizate pentru sistemul nervos sunt cele cu rol calmant care contribuie la inlaturarea stresului si a tensiunii. Printre acestea se enumera: musetelul, hameiul, isopul, teiul, vascul, talpa gastei, rozmarinul, sunatoarea, valeriana etc. Multe dintre acestea au proprietati relaxante si pot fi utilizate in ameliorarea problemelor asociate cu stresul, in mod special.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Anxietatea
  3. Depresia
  4. Dureri de cap
  5. Hiperactivitatea
  6. Scleroza multipla
  7. Citeste pe aceeasi tema

Anxietatea

Sus

Majoritatea oamenilor au experimentat sentimente de anxientate, la un moment dat in viata lor, dar uneori aceste sentimente pot scapa de sub control. Astfel se pot declansa o serie de manifestari fizice si emotionale care ar putea include:
- hipertensiune arteriala
- insomnie
- iritabilitate
- atacuri de panica.

Unele dintre cele mai comune dintre cauzele care declanseaza anxietatea sunt:
- deficientele nutritive (inclusiv cele din complexul vitaminic B, seleniu, magneziu)
- sensibilitatea la zahar si cofeina.
Masuri pentru ameliorarea si tratarea anxietatii

- Administrarea a 400 mg de calciu pe zi poate oferi relaxarea necesara Acesta are rol important in transmiterea de mesaje nervoase.
- Se va mari doza de vitamine din grupul B la 50 mg
- Se vor lua 200 mg de magneziu in fiecare zi pentru normalizarea activitatii hormonale si echilibrul substantelor chimice necesare sistemului nervos
- Se vor consuma multe fructe si legume proaspete, dar se va evita aportul ridicat de zahar si de bauturi cofeinizate
- Se va incerca sa se depisteze problemele sau grijile care ar putea cauza anxietatea.

Remedii naturiste pentru anxietate

Plantele cu rol relaxant nervin pot avea actiune diferita, in functie de individ. Totusi cele mai eficiente, ar fi:
- papucul doamnei
- teiul
- vascul
- gura lupului
- valeriana.

In plus, alaturi de aceste plante ar mai putea fi utile cele cu efect antispasmodic care ajuta ameliorarea starii de tensiune. Urmatorul amestec poate fi de ajutor in cazul persoanelor care sufera de anxietate:
- 1 parte gura lupului
- 1 parte valeriana.

Se vor combina ingrediente. Se turna apa fierbinte peste o lingurita din amestecul de plante medicinale. Se va lasa la infuzat aproximativ 10-15 minute. Apa se va strecura si se va bea o ceasca de de trei ori pe zi atunci cand este necar. Doza se poate mari daca starile de axietate sunt intense sau prelungite, pana cand isi face efectul. Acesta este o cale eficienta de inlaturare a anxietatii, dezavantajul este ca gustul nu este prea placut.

O alta alternativa de ceai pentru reducerea starii de tensiune si stres ar putea fi urmatoarea:
- 1 lingurita de musetel
- 1 lingurita de lavanda
- 1 lingurita de frunze de kava
- 1 lingurita de frunze de roinita
- 1 lingurita de maghiran
- 1 litru de apa

Toate se vor amesteca si se vor aduce la punctul de fierbere. Apoi se va opri focul si se va lasa ceaiul sa infuzeze timp de 5 minute. Se va strecura. Ceaiul se va bea fierbinte sau rece de trei ori pe zi sau ori de cate ori este necesar. Ceaiul care nu se va consuma imediat se va introduce la frigider pana la utilizarea ulterioara.

Oricand o persoana se simte tensionata sau incordata poate incerca sa bea urmatorul ceai:
- 2 lingurite de pudra de kava
- 1 litru de apa
- un varf de cutit de busuioc
- un varf de cutit de valeriana
- un varf de cutit de cuisoare
- cateva flori de sunatoare
- suc si coaja de lamaie

Se pun intr-un ibric frunzele de kava si se adauga apa proaspat fiarta. Se adauga lamaia, cuisoarele, busuiocul, valeriana si sunatoarea. Se lasa la infuzat timp de 15-20 minute si apoi se adauga sucul de la lamaie si coaja acesteia si se indulceste, daca se doreste. Amestecul se bea de trei ori pe zi. Daca nu se consuma imediat se va introduce la frigider.

Depresia

Sus

Depresia poate fi rezultatul unui eveniment traumatic sau al grijilor de zi cu zi. Simptomele pot include apatie, insomnie, sentimente accentuate de deznadejde si lipsa de incredere in sine.

In timp ce depresia usoara dispare rapid fara sa fie nevoie de vreun tratament, este important sa se apeleze la un ajutor profesionist in cazul in care depresia este de durata, profunda sau frecventa. De asemenea, este important sa se solicite ajutor atunci cand depresia este identificata la copii sau adolescenti.
Modalitati de ameliorare a depresiei

- Depresia care apare inainte de ciclul menstrual poate fi cauzata de un deficit de vitamina B6, depresia post natala poate fi provocata de o deficienta de vitamina B12 sau acid folic. De aceea, majoritatea femeilor ar trebui sa se asigura ca vitaminele din grupul B se regasesc in alimentele pe care le consuma sau sa utilizeze suplimente vitaminice care sa contina vitamine din complexul B.

- Inclusiv vitamina C poate fi utila pentru diminuarea simptomelor depresiei. In acest scop se recomanda utilizarea a unui gram pe zi.

- O alta alternativa utila este aminoacidul triptofan care se regaseste in urmatoarele produse alimentare:

  • oua
  • curcan
  • avocado
  • banane
  • unt de arahide.

Depresia cronica a fost asociata cu deficientele de:
- vitamine din complexul B
- calciu
- magneziu
- cupru
- fier
- potasiu
- acid folic
- acizi grasi esentiali.

Studiile au aratat ca pacientii cu depresie sufera intotdeauna de una sau mai multe deficiente ale acestor substante nutritive. Suplimentele cu multivitamine si minerale pot ajuta la restabilirea echilibrului.

Plante care pot remedia depresia

Plantele cu rolul cel mai eficient in tratarea depresiei sunt:
- damiana
- ginsengul
- kola
- papucul doamnei
- lavanda
- teiul
- ovazul
- rozmarinul
- gura lupului
- valeriana
- verbina.

Cand o persoana sufera de depresie care debiliteaza intregul corp si care afecteaza sistemul nervos este indicat urmatorul amestec:
- 2 parti kola
- 1 parte damiana
- 1 parte lavanda
- 1 parte ovaz
- 1 parte rozmarin.

Se vor combina ingredientele. Peste o lingurita din acest amestec de plante se va turna o cana de apa clocotita. Se va lasa amestecul la infuzat timp de 10-15 minute. Se va strecura si se va bea o ceasca de ceai de trei ori pe zi.

Dureri de cap

Sus

Durerile de cap pot fi cauzate de mai multi factori de natura fizica si psihica. Trei dintre cei mai intalniti sunt: stresul si tensiunea, tulburarile digestive si problemele posturale. Plantele medicinale care ar putea fi utilizate sunt cele care au proprietati analgezice.

Cercetatorii au descoperit ca tombocitele pacientilor care sufera de migrene se lipesc intre ele mai mult decat in mod normal in timpul crizelor de migrene. Durerile de cap sunt destul de des intalnite si variaza in intensitate de la o persoana la alta. Acestea pot avea mai multe cauze, inclusiv:
- stres
- oboseala
- sinuzita
- alergii alimentare
- oboseala ochilor
- traumatisme fizice
- consumul excesiv de alcool.

Durerile de cap si migrenele sunt adesea insotite de greata si tulburari de vedere. Acestea sunt adesea declansate de consumul de alimente care contin tiramina cum ar fi:
- banane
- ciocolata
- branza
- vin
- citrice.

Remedii naturiste pentru durerile de cap

Urmatoarele plante au cele mai rapide efecte benefice impotriva durerilor de cap, mai ales daca sunt insotite de o baie relaxanta:
- roinita
- adei rosu
- musetel
- floare de soc
- lavanda
- maghiran
- menta
- valeriana
- rozmarin
- gura lupului
- verbina
- cimbru

De asemenea este recomandata aromoterapia sau masajul cu uleiuri esentiale de lavanda, rozmarin, maghiran sau menta in locurile dureroase. Urmatoarele plante pot fi folosite sub forma de tinctura sau ceai:
- musetel
- menta
- rozmarin
- tei
- hamei
- gura lupului
- verbina.

1. Durerile de cap asociate cu tulburarile digestive pot fi ameliorate prin asocierea unui calmant cu bitter. In acest scop poate fi folosita urmatoarea compozitie:
- 1 parte roinita
- 1 parte lavanda
- 1 parte cretusca.

Se vor combina toate ingredientele. Se va pune o lingurinta din acest amestec intr-o cana cu apa clocotita. Se va lasa la infuzat timp de 10-15 minute si se va strecura. Se va bea cate o cana ori de cate ori este nevoie. In cazul in care crizele dureroase apar de mai multe ori, trebuie consultati medicul pentru tratarea problemelor digestive.

2. Durerile de cap ca urmare a tensiunii prezente la nivelul umerilor sau gatului. Tensiunea din zona umerilor sau a gatului cauzate fie de stresul psihic fie de problemele posturale (de obicei de ambele) pot duce la dureri de cap. Utilizarea unui nevrin cum ar fi valeriana este eficient, de cele mai multe ori.

3. Durerile de cap in timpul menstruatiei. Problemele menstruale pot provoca dureri de cap care sunt tratate cel mai bine prin corectarea dezechilibrului hormonal. Cu toate acestea, pe termen scurt poate avea efect urmatorul remediu:
- 1 parte gura lupului
- 1 parte valeriana.
Se vor combina ingredientele. Se va turna o lingurita din acest amestec peste o cana cu apa clocotita. Se va lasa sa infuzeze timp de 10-15 minute. Se va strecura si se va bea o ceasca din acest ceai ori de cate ori este nevoie.

4. Dureri de cap - migrene. Migrenele sunt o forma intensa de suferitna si adesea sunt insotite de greata, varsaturi, tulburari de vedere si fotofobie. Ca si alte dureri de ca acestea pot fi declansate de diferiti factori. Tratamentul este individual si va necesita ajutorul unui expert pentru a se stabili corect diagnosticul problemei de baza, care declanseaza simptomul. Tanacetum parthenium sau spilcuta este o planta care daca este consumata proaspata sau sub forma de ceai, timp de o luna ar putea duce la disparitia migrenelor.

Destul de multe plante ar putea alina durerea in cazul unei crize de dureri de cap atunci cand sunt folosite de la primele simptome:
- salcia neagra
- passiflora incarnata
- valeriana
- vindecea.

Daca exista simptome cum ar fi greata, varsaturi si indigestie atunci ar ptuea fi utile:
- musetelul
- cretusca
- gentiana.

Hiperactivitatea

Sus

Hiperactivitatea este mai frecvent intalnita la copii decat la adulti. Un copil este hiperactiv daca:
- este excesiv de energic
- doarme foarte putin
- ii este dificil sa se concentreze pentru un timp mai indelungat
- este usor de distrat
- are elemente specifice comprtamentului impulsiv si agresiv
- are frecvent accese de furie.

Printre cauzele comune de hiperactivitate sunt:
- candidoza
- deficientele de zinc, vitamine din complexul B, magneziu, crom, acizi grasi esentiali
- intoleranta alimentara
- alergii
- sensibilitate la zahar.
Masuri pentru ameliorarea hiperactivitatii

Deoarece in general, hiperactivitatea este asociata cu sensibilitatea alimentara si deficitul nutritional este necesar sa se monitorizeze cu atentie, dieta copilului. Se vor folosi suplimente de multivitamine si minerale pentru tratarea dezechilibrelor. Suplimentele alimentare pot fi necesare in functie de deficientele care sunt prezente.

In special, copilul ar putea avea nevoie de suplimente cu zinc. In acest scop, se va incuraja copilul sa manance multe fructe si legume proaspete si sa consume apa plata. Se vor evita alimentele si bauturile dulci dar si acelea care contin coloranti si arome artificiale. Regimul alimentar ar trebui sa contina alimente integrale, care nu au fost prelucrate.
Remedii naturiste pentru hiperactivitate

In scopul eliminarii substantelor chimice care ar putea cauza dezechilibre, se va utiliza trifoiul rosu. Aceasta planta are inclusiv rol calmant. La fel de important este sa se trateze problemele care declanseaza stresul. Ovazul si verbina ar putea fi utile in acest sens. Iar pentru ca nivelul de energie sa nu fie prea scazut este utila folosirea a doua tonice: papadia si gentiana.

Scleroza multipla

Sus

In cazul sclerozei multiple, sistemul imunitar afecteaza mielina (demielinizare) care protejeaza si acopera terminatiile nervoase din creier si ai maduvei spinarii care fac parte din sistemul nervos central. Cele mai multe tratamente pentru scleroza multipla implica incercarea de a echilibra si de a opri deteriorarea sistemului imunitar.

Majoritatea tratamentelor pentru scleroza multipla au rolul de a incetini deteriorarea sistemului imunitar. De aceea trebuie sa se ia in considerare, in cazul acestei afectiuni, suplimentele care au rol stimulant si benefic asupra sistemului imunitar. Scopul oricaror suplimente vitaminice, minerale si al plantelor medicinale este de a echilibra si reglementa sistemul imunitar.

Din punctul de vedere al medicinei holostice, scleroza multipla este o boala care apare atunci cand armonia interioara este dezechilibrata, iar rezultatul consta in modificari degenerative. Ca atare, scopul va fi restabilirea echilibrului organismului. Este posibl ca starea persoanelor care sufera de scleroza multipla sa se imbunatateasca intr-un mod evident cu ajutorul plantelor si substantelor nutritive care vor intari sistemul imunitar, dar si printr-o dieta adecvata.
Masuri care pot ameliora scleroza multipla

Persoanele care sufera de scleroza multipla trebuie sa urmeze o dieta stricta care va presupune excluderea totala a produselor lactate si eventual, eliminarea glutenului. Grasimile saturate trebuie pastrate la un nivel minim. Se vor consuma cat mai multe fructe si legume proaspete.

Vitaminele importante pentru cei care sufera de aceasta boala sunt: vitamina D, antioxidantii si vitamina B12. Doza recomandata de vitamina D este de 200-600 unitati pe zi. Dozele mai mari de 2000 unitati pot provoca efecte toxice si nu ar trebui utilizate cu exceptia cazului in care sunt prescrise de medic.

Totusi, nu s-a demonstrat ca administrarea de antioxidanti este sigura pentru persoanele diagnosticate cu scleroza multipla. S-a dovedit ca antioxidantii stimuleaza sistemul imunitar, in urma testelor de laborator si in cazul anumitor grupuri de bolnavi. In situatia persoanelor care sufera de scleroza multipla care au un sistem imunitar hiperactiv (parte a evolutiei bolii), stimularea acestuia ar putea fi periculoasa.

Se recomanda ca utilizarea urmatoarelor vitamine sa se faca cu moderatie:
- vitamina A - nu trebuie ca femeile sa se depaseasca 2300 UI, iar barbatii 3000 UI
- vitamina C - doza zilnica recomandata nu trebuie sa depaseasca 90 mg in cazul barbatilor si 75 mg in cazul femeilor
- vitamina E - doza zilnica recomandata este de maxim 22.5 UI atat pentru barbati cat si pentru femei
- vitamina B12 - doza zilnica recomandata este de 2.4 micrograme/zi atat pentru barbati cat si pentru femei. Este indicat ca aceasta vitamina sa se administreze mai multe vitamine din complexul B.

La fel de importanta este si utilizarea de seleniu, calciu, zinc si magneziu. Seleniul pare sa existe in cantitati mai mici la persoanele care sufera de scleroza multipla. Acesta este considerat un antioxidant si se considera ca ar creste raspunsul imun care poate fi nedorit la persoanele cu scleroza multipla. Pentru adultii peste varsta de 19 ani, doza zilnica de seleniu este de 55 micrograme. Efectele toxice pot sa apara in cazul dozelor zilnice mai mari de 200 micrograme.

Combinatia de calciu, magneziu, zinc si vitamina D este importanta pentru mentinerea sanatii oaselor. Oamenii cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani ar trebui sa consume zilnic 100 de grame de calciu. Trebuie evitate dozele zilnice mai mari de 2500 mg pe zi. Doza zilnica recomandata de zinc este de 11 mg pentru barbati si de 8 miligrame pentru femei. Este indicat sa se consume 11 mg de magneziu in fiecare zi de catre barbati si 10-15 mg pe zi de catre femei.


Medici specialisti Medicina alternativa

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate