Jocurile de noroc
Iulia Florea
Psiholog
Ce sunt jocurile de noroc
SusTineri, batrani, multe persoane din ziua de azi cad in patima jocurilor de noroc. Tot mai des aud in jurul meu intrebarea disperata: Jocurile de noroc creeaza dependenta?
Jocurile de noroc creeaza dependenta in situatia in care persoanele respective nu reusesc in mod repetat sa-si controleze comportamentul si persista dincolo de efectele devastatoare in plan material, familial, social, profesional.
Fie ca esti dependent de jocurile de noroc, de heroina, de cocaina, experienta folosirii lor este ca o plimbare in montaigne russe, cu satisfactie pe termen scurt intr-un orizont cu astepari mai mari si cu multe frustrari pana la implinirea asteptarilor.
Cuprins articol
Cum se manifesta
SusJocul de noroc dezvolta fenomenul de toleranta, in sensul ca apare nevoia de a creste "doza" pentru a obtine aceeasi stare de bine, iar incercarea de a stopa jocul atrage efecte fizice si psihice asemanatoare sevrajului la o substanta psihoactiva: dificultati de concentrare, iritabilitate, neliniste, anxietate sau dispozitie depresiva.
Jucatorul de jocuri de noroc poate avea un tip de personalitate obsesiv-compulsiva sau activa, situatie care seamana cel mai mult cu dependenta de diferite substante. In populatia generala, prevalenta este de 1%-3%.
Aproximativ 1/3 din persoanele care sufera de aceasta tulburare sunt femei, insa doar o mica parte dintre acestea sunt cuprinse in programele de terapie din cauza reactiilor sociale mai negative in cazul lor, comparativ cu barbatii.
Aproximativ 20% dintre persoanele cuprinse in tratament pentru joc patologic de noroc au avut cel putin o tentativa de suicid.
Cand debuteaza acest tip de tulburare?
SusTulburarea debuteaza, de regula, in adolescenta timpurie in cazul barbatilor si putin mai tarziu in cazul femeilor.
Existenta unor preocupari persistente in ceea ce priveste jocul: planificari, reguli, liste, modalitati de a gasi bani etc.
Jucatorul este rigid si incapatanat.
Pierderea unei sume de bani este urmata de un nou joc. Jocul aduce cu sine o stare de excitatie, euforie, iar imposibilitatea de a juca atrage dupa sine fenomene de sevraj.
Nevoia de a juca sume din ce in ce mai mari pentru a atinge aceeasi stare de excitabilitate. Persoana ii minte pe cei din jurul sau in legatura cu pierderile, apar comportamente de genul furt sau delapidare, sau alte comportamente ilegale pentru a face rost de bani pentru jocurile de noroc.
In timp apar dificultati interpersonale, eventual pierderea de oportunitati profesionale sau a jobului.
Jocul este considerat o "fuga", de a de a scapa de probleme sau de a diminua sentimente precum vinovatia, anxietatea, depresia etc. Apar esecuri repetate in dorinta de a controla jocul. Iluzia controrului care da nastere dependentei de joc, provine cel mai adesea din sentimentul ca celelalte parti ale vietii sunt imposibil de controlat.
Simptomele de abstinenta, inculd sentimente de agresivitate, anxietate, depresie si mari probleme in a-si ocupa timpul devenit liber.
Pot aparea distorsiuni in gandire, negare, superstitii, incredere exagerata, ori un puternic sentiment de putere si control.
Indivizii care recurg la jocurile de noroc sunt extrem de competitivi, energici, nelinistiti si usor de plictisit. Cand nu joaca ei pot fi muncitori constiinciosi sau excesivi.
Desi cativa indivizi sunt agatati de la primul lor pariu, pentru cei mai multi evolutia este insidioasa. Pot exista ani de joc, urmati de un debut brusc, care poate fi precipitat de o expunere mai mare la jocul de noroc.
In general exista o progresie in frecventa jocului de noroc, suma pariata si preocuparea pentru sansa si obtinere de bani cu care sa se joace. Dorinta de a juca si activitatea de joc de noroc creste in general in cursul perioadelor de stres sau de depresie.
Pariurile sportive
SusPariurile sportive sunt populare din cele mai vechi timpuri din antichitate. Romanii pariaza lunar isi incearca "norocul", dand iluzia de control. Aceste pariuri sunt generatoare de stare de bine si euforie.
Pariorul sportiv tipic este: barbat, are 20-40 de ani si e pasionat de sport. Pariorul sportiv este un copil mare care si-a gasit o noua jucarie. Pariurile sportive nu sunt la fel de periculoase ca ruleta sau aparatele electronice. Se castiga usor, dar sume mici.
Daca ne gandim la rezolvarea globala, problema jocurilor de noroc este de neinvins. Face parte din natura umana, iar resursele materiale si umane care actioneaza pentru sunt de multe ori mai mari decat cele care actioneaza contra.
"Consumatorul" de astazi din Romania are acces liber la informatie, fiind bombardat zilnic cu zeci de jurnale de stiri din care afla ce grozavii s-au mai petrecut in Romania si cu sute de reclame. In acest razboi fara sanse, societatea poate limita amploarea fenomenului si are obligatia de a recupera ranitii (dependentii).
Dat fiind specificul actiunilor de terapie si recuperare, este necesara construirea unei retele separate de asistenta cu profesionisti proprii, special educati. In tara noastra s-a facut prea putin in acest sens, daca nu mai nimic.
Atunci cand se pariaza, intevin alte stari, jocul aduce cu sine o stare de excitatie, euforie. Motivatia principala atunci cand se pariaza este: dorinta de a castiga bani. Pariurile pe care le fac atrag multe riscuri pe care si le asuma. Jucatorii sunt in cautare de senzatii tari.
Ludomania
SusTermenul de ludomanie inseamna impatimirea patologica de jocuri. Ca si in cazul drogurilor sau alcoolului, dependenta de jocuri se dezvolta treptat.
In prima etapa omul joaca ocazional. In a doua etapa se adauga pierderea autocontrolului.
In cea de-a treia etapa, cand perioadele in care omul joaca fara sa se mai poata controla alterneaza cu perioade de panica, iritabilitate, neliniste, dificultati de concentrare, depresie sau agresiune si in care omul poate pierde tot (familie, cariera, poate chiar recurge la sinucidere), asemanator cu ce se intampla in cazul dependentelor de droguri.
Ludomania face parte dintre fenomenele grave ale dependentelor. Cateodata este char numita "narcomanie in forma sociala".
Din pacate, in Romania nu sunt organizatii sau asociatii de genul acesta - ”jucatorii anonimi”. In schimb, psihologii recomanda psihoterapia pentru dependenta de jocuri de noroc daca persoana respectiva nu reuseste in mod repetat sa-si controleze comportamentul.
In timp pot aparea dificultati in viata de familie si cuplu, in relatiile sociale sau profesionale pot aparea comportamente ilegale, in legatura cu incercarea de a face rost de bani pentru a juca.
Se pare ca cei mai afectati de jocurile de noroc sunt barbatii. Ei sunt dispusi sa riste mai mult in viata. Aceasta dependenta incepe in mod obisnuit in adolescenta timpurie in cazul barbatilor si doar mai tarziu la femei.
Cazinoul
SusJucatorul din cazino este de obicei un barbat tanar si bogat. Acestia au neimpliniri in viata personala. Pe langa jocurile din cazino, au si alte vicii - fumatul si alcoolul. Incep ca si simple distractii si sfarsesc prin a fi dependenti de jocurile din cazino.
Jucatorii de pariuri sportive sunt de regula barbati, au intre 20-40 de ani si sunt pasionati de sport. Pariurile sportive nu sunt la fel de periculoase ca ruleta sau aparatele electronice se castiga usor, dar sume mici. Multe persoane se destind la astfel de jocuri.
Autor: Psiholog Iulia Florea
Sursa: Psiholife
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Rares Ignat -
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Medic Primar Psihiatru Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Medic Psihiatru Mihaela Anca Dragan -
Articole recomandate
- Cum alimenteaza mediile in care traim dependentele noastre?
- Dependenta de cumparaturi
- Medicina sportiva
- Adevarul despre suplimentele nutritive pentru sportivi
- Medicina sportiva si riscurile sportivilor
- Hernia sportivului
- Magneziul in alimentatia sportivului
- Sindromul de banda iliotibiala: cauza de durere la sportivi
- Teama de sex