Cum ajuti copilul cand are nasul infundat?
Generalitati
SusNasul infundat la copii sau congestia nazala apare odata cu instalarea racelii si gripei sau ca simptom al unei alergii.
In mod normal, mucusul hidrateaza si curata membranele nazale, insa odata expus agentilor iritanti, productia de secretii nazale creste ca raspuns la factorii agresivi si atrage dupa sine obstructia cailor respiratorii.
In cazul copiilor mai mici de 4 ani, incapabili sa isi elimine singuri mucusul in exces din nas, sunt necesare masuri suplimentare de eliberare a pasajelor aeriene.
Cuprins articol
Congestia nazala la bebelusi si copii
SusCongestia nazala la bebelusi si copii nu apare doar pe fondul productiei excesive de mucus, ci in foarte multe cazuri ca urmare a inflamarii membranei nazale (mai exact, a inflamatiilor vaselor de sange de la acest nivel) in contact cu factorii iritanti din mediul inconjurator.
Nasul infundat ii impiedica pe cei mici sa respire liber si ii determina sa inhaleze aer prin cavitatea bucala, ceea ce poate rezulta in iritatii ale gatului, uscarea gurii si odihna de proasta calitate in timpul noptii.
In cazul nou-nascutilor, congestia nazala poate interfera cu alaptatul si in situatii rare, poate cauza chiar tulburari grave de respiratie. La copiii mai mari, nasul infundat poate influenta auzul si capacitatea de vorbire.
Cat despre cauzele congestiei nazale, ele pot fi puse pe seama virusurilor si bacteriilor (raceala comuna, gripa sau infectiile sinusale). Alte cauze posibile sunt:
- rinita alergica sau alte tipuri de alergii;
- utilizarea excesiva a decongestionantelor nazale (peste 3 zile);
- rinita vasomotorie.
Tratarea congestiei nazale in cazul copiilor
SusMedicii pediatri sunt rezervati in a prescrie tratamente medicamentoase copiilor pentru combaterea congestiei nazale (sub forma spray-urilor nazale sau a picaturilor vasoconstrictoare), cata vreme eficacitatea lor este discutabila si pot avea efecte secundare nedorite. Prin urmare, sunt de preferat metode de tratament alternative, la indemana oricarui parinte.
- Reglati umiditatea aerului. Vaporizatorul de aer cald sau umidificatorul de aer poate fi util in desfundarea nasului copiilor, atunci cand congestia apare din pricina aerului prea uscat in mediul interior.
- Utilizati un aspirator nazal. Intrucat copiii mici nu stiu cum sa isi sufle nasul, este recomandat ca parintii sa utilizeze dispozitive speciale pentru indepartarea mucusului excesiv din pasajele aeriene.
Aspiratorul nazal foloseste suctiunea pentru a elimina secretiile nazale, exact ca o pompa, fara sa produca un disconfort major copilului.
- Fluidificati mucusul nazal. In cazul in care copilul intampina dificultati de respiratie din pricina mucusului vascos, atunci este nevoie sa umeziti mucozitatile, astfel incat sa poata fi aspirate mai usor.
Utilizati o seringa umpluta cu ser fiziologic si picurati direct in nari cate 1-2 picaturi din cand in cand, pana observati ca secretiile s-au fluidificat. Mucusul poate fi aspirat ulterior cu un aspirator nazal obisnuit.
- Curatati pasajele aeriene in profunzime. O alta metoda utila de curatare a pasajelor nazale este sa achizitionati solutie salina de la farmacie si sa o picurati cu ajutorul unei seringi in fiecare nara a copilului (cate 2-3 picaturi).
Asteptati intre 30 si 60 de secunde, apoi asezati copilul pe burta, astfel incat sa facilitati drenajul mucusului. Din acest punct, puteti folosi pompa nazala sau aspiratorul nazal pentru a elimina complet secretiile.
- Apelati la baile de abur. Congestia nazala la copii mai poate fi tratata si prin bai de aburi. Lasati apa fierbinte sa curga in cada, pana cand incaperea devine invaluita in aburi.
Aduceti copilul in baie si incurajati-l sa inhaleze vaporii timp de cateva minute, intrucat acestia vor determina o eliberare rapida a pasajelor aeriene, prin dezinflamarea membranei nazale si fluidificarea mucusului.
- Incurajati copilul sa doarma cu capul ridicat. Dupa varsta de doi ani, copilul poate utiliza in siguranta o perna pentru dormit, care devine foarte utila in ameliorarea simptomelor nasului infundat. Astfel, explicati copilului ca va respira mai bine daca va dormi cu capul mentinut mai sus decat restul corpului, sprijinit pe perna de somn.
Alte solutii sunt sa introduceti o perna sau un prosop sub saltea, in dreptul capului copilului sau sa ridicati cadrul patului cu ajutorul unor reviste vechi, carti sau cartoane. Aceasta postura a corpului in timpul somnului faciliteaza scurgerea mucusului spre exterior.
- Asigurati copilului un nivel optim de hidratare. La fel de important in tratarea congestiei nazale la copii este ca acestia sa consume suficiente lichide, astfel incat mucusul sa fie drenat mai eficient, mucoasa nazala sa fie hidratata, iar toxinele sa fie eliminate mai bine din organism.
Alaptati sau hraniti cu biberonul bebelusul mai des si indemnati copilul de varsta mai mare sa bea mai multe lichide (apa sau ceai), exceptand bauturile pe baza de zahar (care amana vindecarea).
- Folositi uleiul de eucalipt. Un remediu natural excelent pentru congestia nazala, uleiul de eucalipt poate fi adaugat in apa in care copilul face baie sau folosit ca ulei de masaj pe portiuni corporale care emana vapori in directia cailor respiratorii.
Eucaliptul are excelente proprietati decongestionante si antimicrobiene. Aveti grija sa nu aplicati uleiul esential de eucalipt in zone corporale pe care copilul le-ar putea atinge cu gura.
In cazul copiilor mai mari, se pot utiliza in siguranta medicamente destinate combaterii congestiei nazale, care ajuta la usurarea respiratiei, insa trebuie sa fie folosite conform indicatiilor de pe prospect (in general, nu mai mult de 3 ori pe zi, 3 zile consecutiv).
- Decongestionantele nazale. Micsoreaza vasele de sange din membrana nazala, ajutand doar la desfundarea cailor respiratorii, nu si la oprirea productiei excesive de mucus. Utilizate in mod excesiv, decongestionantele nazale pot avea efectul contrar, de agravare a congestiei.
- Medicamentele antihistaminice. Sunt utile in reducerea cantitatii de mucus aparuta pe fondul rinitei alergice sau a altei alergii si trebuie sa fie administrate sub supraveghere medicala.
De ce este importanta eliminarea secretiilor din nas?
Sus• Bebelusii care nu pot respira prin nas, vor respira prin gura, rezultand un risc mai mare de a contracta boli ale cailor respiratorii superioare.
• Daca nasul este blocat, copii trebuie sa intrerupa procesul de hranire pentru a putea respira pe gura. Acest lucru ar putea prelungi timpul de alimentare si prin urmare copilul poate deveni obosit, frustrat si nerabdator.
• Daca secretiile din nas nu se elimina, acestea ar putea provoca sinuzita si apoi otita.
• Secretia nazala continand patogeni, poate ajunge in faringe si poate duce la afectiuni ale tubului digestiv, dureri de stomac, varsaturi sau diaree.
• In cazuri severe, inflamatia mucoasei nazale poate duce la blocarea trompei lui Eustachio. Aceasta poate favoriza aparitia surditatii, ca si complicatie a unei banale infectii de tract respirator superior.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu?
- Ghid pentru utilizarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala
- Tratarea congestiei nazale si a presiunii sinusurilor
- Ghid rapid pentru ameliorarea alergiilor
- Febra de fan sau rinita alergica
- Congestia nazala
- Gripa
- Sanatatea copilului vs inceperea scolii
- Tratamentul gripei la copil