Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Menopauza

Actualizat la data de: 21 Decembrie 2018

Generalitati

Sus
Menopauza Vezi galerie foto

Menopauza este "piatra de hotar" in viata fiecarei femei ce marcheaza sfarsitul perioadei reproductive. La un an dupa ultima menstra se considera ca femeia a ajuns la menopauza. Media de varsta pentru instalarea menopauzei este de aproximativ 50 de ani, dar corpul fiecarei femei are propriul ritm si timp limita. Unele femei ajung la menopauza in mijlocul decadei a patra, iar altele au menstruatii chiar si in decada a cincea.

Perimenopauza cuprinde perioada de instalare a menopauzei si cea care urmeaza menopauzei. Se refera la cei 2-8 ani de modificare a nivelului hormonal, incluzand si simptomatologia asociata, pana la instalarea menopauzei. Cel mai frecvent semn de premenopauza este menstruatia abundenta, adesea neregulata, cauzata de dereglarile hormonale.

Majoritatea femeilor au perimenopauza intre 39-51 de ani. Unele femei prezinta modificari ale menstruatiei si sindrom premenstrual la sfarsitul decadei a treia, cand nivelul hormonal se modifica si fertilitatea e in declin in mod fiziologic. Alte femei nu au astfel de simptome pana la sfarsitul decadei a patra.

Postmenopauza incepe la un an dupa ultima menstra. Nivelul hormonal continua sa scada si simptomele menopauzei sunt prezente, posibil accentuate de-a lungul primului an sau in anii urmatori.

Estrogenul si progesteronul se stabilizeaza la niveluri joase si simptomele se atenueaza. Aceasta este perioada in care femeile se pot bucura de lipsa ciclurilor menstruale si a problemelor de contraceptie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Mecanism fiziopatogenetic
  5. Consultul de specialitate
  6. Expectativa vigilenta
  7. Medici specialisti recomandati
  8. Investigatii
  9. Tratament - Generalitati
  10. Alte tratamente
  11. Tratament ambulatoriu
  12. Tratament medicamentos
  13. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Modificarile naturale si asteptate ale hormonilor duc la premenopauza, menopauza si postmenopauza.

Perimenopauza

Pe masura ce inaintam in varsta corpul incepe un proces natural de modificare ce culmineaza cu sfarsitul ciclului menstrual (menopauza). Numarul si calitatea ovulelor scade, nivelul hormonal este variabil si ciclul menstrual devine mai putin predictibil. Aceasta perioada de fenomene neprevazute se numeste perimenopauza.

Menopauza si postmenopauza

Dupa cativa ani de variatii hormonale, estrogenul si progesteronul incep sa scada. Cand estrogenul scade sub un anumit nivel, ciclul menstrual si activitatea foliculara, respectiv perioada fertila iau sfarsit. Dupa un an fara menstruatie, femeia atinge menopauza si trece in postmenopauza.

Dupa un an sau doi de postmenopauza nivelul de estrogen se echilibreaza la un nivel scazut. Deoarece estrogenul joaca un rol important si in alte functii ale organismului, nivelul scazut are efecte ce includ pierderea mineralelor din tesutul osos si subtierea si uscarea pielii, atrofierea vaginului si a tractului urinar.

Menopauza se poate instala artificial si prematur prin scoaterea chirurgicala a ovarelor (ovarectomie) sau prin chemoterapie sau radioterapie in zona abdominala si pelvina.

Cauzele menopauzei precoce

Corpul fiecarei femei are propriul ritm biologic astfel incat momentul instalarii menopauzei si durata ei difera. Exista o probabilitate mare ca momentul aparitiei menopauzei sa fie identic cu cel al mamei. Totusi, unele stiluri de viata si tratamente farmaceutice pot provoca sau sunt corelate cu o menopauza precoce:

- fumatul. Femeile de varsta medie, fumatoare ajung la menopauza mai repede, in medie cu un an si jumatate mai repede decat cele care nu fumeaza. Cu cat perioada consumului de tigarete este mai lunga si cu cat cantitatea este mai mare cu atat mai puternic va fi efectul;
- radioterapia sau ablatia glandei pituitare;
- chemoterapia;
- radioterapia sau alt tratament in zona abdominala sau a pelvisului ce afecteaza ovarele;
- bolile genetice si autoimune;
- ablatia bilaterala a ovarelor (ovarectomie) ce duce la menopauza brusca instalata artificial;
- traiul la altitudini mari;
- dieta vegetariana.

Simptome

Sus

Desi unele femei au putine simptome ce anunta menopauza sau nici un simptom, majoritatea prezinta o multitudine de simptome. In mod asemanator, in timp ce unele femei au simptomatologie usoara altele au somnul, viata de zi cu zi si starea generala sever alterata. Simptomatologia se diminueaza cand hormonii se echilibreaza.

Modificarile din perioada de postmenopauza sunt normale si se pastreaza in timp, caracteristic perioadei.

Semne si simptome ale perimenopauzei

Semne de perimenopauza:
- cicluri menstruale neregulate;
- cicluri usoare si rare;
- cicluri abundente neobisnuite.

Simptome ale menopauzei

Simptomatologia caracteristica menopauzei este cauzata de modificarile sau scaderea nivelului estrogenului si progesteronului si persista inca 1-2 ani dupa menopauza. Unele femei prezinta simptomatologie pentru inca 5 ani sau mai multi ani - postmenopauza.

Simptomele sunt:

- bufeuri de caldura (senzatie de caldura subita si trecatoare resimtita pe fata, gat, torace, insotita de transpiratii si frisoane);
- tulburari de somn (insomnie);
- tulburari emotionale, schimbari ale dispozitiei sau iritabilitate;
- modificari ale vietii sexuale, a interesului sau a raspunsului sexual;
- probleme de concentrare sau de memorie legate de tulburarile de somn si de modificarile hormonale;
- migrene (dureri de cap);
- tahicardie (palpitatii);
- prurit generalizat (mancarimi).

Menopauza instalata artificial post-chirurgical, prin chemoterapie sau radioterapie se poate asocia cu simptome mai severe decat de obicei. Conditiile prodromale (ce anunta menopauza) ca depresia, anxietatea, tulburarile de somn sau iritabilitatea se accentueaza in timpul tranzitiei perimenopauzei.

Semne de postmenopauza

Semnele care anunta menopauza respectiv postmenopauza sunt:

- lipsa perioadelor menstruale (femeia nu are nevoie de metode contraceptive);
- uscarea si subtierea tegumentelor, fanerelor (par si unghii) datorita scaderii productiei de colagen;
- modificari vaginale si urinare precum:
- senzatia de uscaciune a vaginului, iritatie si prurit;
- risc crescut de infectii vaginale si de tract urinar;
- durere in timpul actului sexual (dispareunie);
- scaderea densitatii osoase (osteopenie).

Alte afectiuni pot duce la modificari ale ciclului menstrual sau simptome asemanatoare celor din perimenopauza sau menopauza. Exemple: sarcina, variatii semnificative a greutatii, depresie, anxietate, boli, afectiuni ale uterului, ale tiroidei sau ale glandei pituitare.

Mecanism fiziopatogenetic

Sus

La sfarsitul celei de-a treia decade incepe sa scada numarul de ovulatii si calitatea ovulatiilor. Ca rezultat, scade productia hormonala si se poate observa un ciclu menstrual scurtat si unele simptome specifice sindromului premenstrual.

Perimenopauza

In timp ce ovulatia scade aceasta devine neregulata in paralel cu menstruatia. Aceasta perioada se poate instala cel mai devreme la sfarsitul decadei a treia sau cel mai tarziu la inceputul decadei a cincea si continua inca 2 pana la 8 ani inainte de sfarsitul ciclurilor menstruale. In aceasta perioada, ovarele produc cateodata prea mult estrogen si/sau progesteron si alta data prea putin.

Progesteronul variaza mai mult in aceasta perioada ceea ce duce la sangerari menstruale abundente. Daca femeia prezinta sangerari vaginale abundente si subite se recomanda un control de specialitate pentru a elimina alte cauze mai grave.

Menopauza

Inainte cu 6 luni pana la un an de zile de la oprirea permanenta a ciclurilor menstruale estrogenul incepe sa scada. Cand ajunge la un anumit nivel, ciclurile menstruale se opresc. Dupa un an fara menstruatii se considera ca femeia a ajuns la menopauza.

Postmenopauza

In timpul primului an dupa instalarea menopauzei nivelurile de estrogen continua sa scada. Este normal sa prezinte simptome de genul bufeurilor de caldura sau insomnie in timpul primului an dupa instalarea menopauzei.

Odata echilibrat, nivelul hormonal aceste simptome cedeaza. Totusi, la unele femei simptomatologia persista ani de zile si o explicatie ar fi nivelul foarte scazut de estrogeni. Dupa menopauza tesutul adipos continua sa produca estrogeni, iar femeile cu putin tesut adipos au un nivel de estrogeni mai mic.

Nivelul scazut de estrogen face parte din perioada post-menopauza. Nivelul de estrogeni scade risculaparitiei unor anumite tipuri de cancer (estrogenul are legatura cu unele tipuri de celule cancerigene). Totusi, deoarece estrogenul joaca un rol important pentru piele si oase, nivelul scazut determina unele probleme de sanatate la femeile in postmenopauza:

- pierderea de minerale osoase (demineralizare) - nivelul scazut de estrogen dupa menopauza accelereaza pierderile minerale, crescand riscul de osteoporoza pe viitor

- modificari ale pielii - nivelul scazut de estrogen duce la productia scazuta de estrogen care este suportul tegumentului si formeaza puntile de legatura. Pielea cu riduri, subtire si uscata este normala dupa menopauza. Mucoasa vaginala si tractul urinar inferior se subtiaza. Aceste modificari influenteaza activitatea sexuala, care devine mai dificila si creste riscul de infectii vaginale si urinare.

- modificari ale dintilor si gingiilor - productia scazuta de estrogen afecteaza tesuturile de legatura ceea ce creste riscul de pierdere a dintilor si de afectiuni gingivale.

Desi motivele nu se cunosc foarte bine, o femeie are sanse crescute sa dezvolte o afectiune cardiaca dupa instalarea menopauzei. Se recomanda luarea in calcul a bolilor cardiace cand se fac modificari ale stilului de viata si ale tratamentului, deoarece aceste boli sunt considerate pe locul intai la mortalitate.

Consultul de specialitate

Sus

In timpul perimenopauzei sau a postmenopauzei se apeleaza la examinarea de specialitate in urmatoarele cazuri:

- cicluri menstruale abundente, neregulate sau prelungite (1 pana la de 2 ori mai lungi decat in mod normal);
- sangerari vaginale intre menstruatii cand ciclurile au fost regulate;
- reinceperea sangerarilor vaginale dupa o perioada de 6 luni de pauza;
- hemoragii inexplicabile in timpul tratamentului hormonal;
- simptomatologie caracteristica perimenopauzei ca insomnia, bufeuri de caldura sau schimbari de dispozitie ce nu raspund la tratament si afecteaza somnul sau activitatea zilnica;
- dureri vaginale sau senzatia de uscaciune care nu se amelioreaza dupa tratamentul la domiciliu sau prezinta semne de infectie a tractului urinar.

Daca femeia este ingrijorata in privinta riscurilor osteoporozei poate discuta despre aceasta cu medicul curant.

Expectativa vigilenta

Sus

Menopauza este un proces fiziologic de modificare a tabloului hormonal si nu necesita tratament. Daca simptomatologia este usoara, se poate apela la un tratament la domiciliu pentru ameliorarea starii. Se recomanda a se discuta cu medicul curant.

Medici specialisti recomandati

Sus

Urmatorii medici specialisti pot ajuta la depasirea menopauzei si la evaluarea modificarilor ciclurilor menstruale:
- medicul de familie;
- endocrinologul;
- ginecologul;
- medicul internist.

Investigatii

Sus

Femeia, impreuna cu medicul curant pot stabili cauza perimenopauzei, care se va baza pe varsta, antecedentele personale fiziologice (activitatea genitala), simptome si rezultatele examenului pelvian. Daca este posibil femeia trebuie sa tina un calendar cu zilele de menstruatie si cu simptomatologia asociata.

Daca femeia prezinta simptome severe inainte sau dupa menopauza, daca medicul suspecteaza alta afectiune sau daca are o anumita patologie care face dificila diagnosticarea, medicul poate apela la una sau mai multe dintre urmatoarele investigatii:

- un test de sarcina este facut daca exista riscul ca femeia sa fie insarcinata;
- un test al stimularii hormonului foliculo-stimulant (FSH) poate ajuta la confirmarea menopauzei. Nivelul FSH creste in timpul perimenopauzei si ramane crescut dupa perimenopauza.;
- testul pentru estrogen se face pentru a evidentia scaderea estrogenului dupa menopauza;
- un test stimulant al hormonilor tiroidieni este folosit pentru a face diagnosticul diferential cu o afectiune tiroidiana care poate da cicluri menstruale neregulate sau simptomatologie asemanatoare celei din perimenopauz.

Daca femeia nu a prezentat cicluri menstruale pentru un an de zile a ajuns la menopauza si se afla in postmenopauza. Este momentul pentru o examinare completa cu o atentie deosebita acordata sistemului cardiovascular si factorilor de risc pentru osteoporoza. Se recomanda comunicarea oricaror sangerari vaginale bruste medicului curant.

Sangerari vaginale sau menstruale cu debut brusc

Daca femeia prezinta sangerari neregulate in timpul perimenopauzei sau urmeaza un tratament hormonal si prezinta sangerari vaginale dupa 6 pana la 12 luni de tratament, medicul poate apela la una sau mai multe investigatii aditionale pentru a elimina cauzele severe de hemoragie. Aceste investigatii pot fi:

- ultrasonografia transvaginala pentru a evidentia posibile formatiuni tumorale sau malformatii ale uterului

- biopsie de endometru pentru a verifica daca mucoasa interna a uterului (endometrul) functioneaza normal in timpul ciclului menstrual si pentru a verifica unele semne de cancer.

Osteodensitometria ca screening pentru osteoporoza

Toate femeile de 65 de ani si peste aceasta varsta ar trebui sa fie supuse unui test de rutina care masoara densitatea osoasa pentru screeningul osteoporozei. Daca femeia are factori de risc pentru osteoporoza testele screening trebuie facute precoce in jurul varstei de 60 de ani.

Daca persoana a intrerupt tratamentul hormonal, este foarte important sa se ia in considerare screeningul osteoporozei datorita lipsei protectiei hormonale pentru demineralizarea osoasa.

Specialistii sustin ca decizia de a supune unui test screening femeile de 60 de ani sau mai tinere se face individualizat. Aceasta decizie depinde de riscul de dezvoltare a osteoporozei si de rezultatele testelor.

Tratament - Generalitati

Sus

Menopauza este o modificare fiziologica ce nu necesita tratament. Totusi, simptomatologia asociata poate fi dificil de suportat. Daca femeia are insomnii, tulburari ale dispozitiei, bufeuri de caldura, incoerenta, perioade cu menstruatie abundenta sau alte simptome de menopauza, tratamentul poate ajuta sa depaseasca aceasta perioada mai usor. In timpul revizuirii optiunilor de tratament se recomanda a se lua in considerare urmatoarele:

- un stil de viata sanatos va ajuta la reducerea simptomatologiei menopauzei. Aceste obiceiuri includ o alimentatie echilibrata, fara stress, miscare regulata, evitarea fumatului, a cofeinei si a abuzului de alcool. Un stil de viata nesanatos poate accentua simptomatologia menopauzei.

- terapia hormonala cu doze scazute sau cu contraceptive orale in doze mici poate fi o optiune in cazul in care femeia mai prezinta cicluri si are mai multe simptome sau mai accentuate. Contraceptivele orale nu se folosesc dupa instalarea menopauzei, deoarece contin cantitati de hormoni mai mari decat necesarul femeilor.

- dupa menopauza terapia hormonala poate fi folosita ca tratament pe termen scurt pentru simptomatologia severa si in dozele cele mai mici posibile

- femeia poate avea nevoie de un tratament pentru unele simptome ca bufeurile de caldura sau uscaciunea mucoasei vaginale.

Studii recente au condus la o mare schimbare in administrarea terapiei hormonale postmenopauza. Pentru o perioada lunga terapia de inlocuire hormonala sau medicamentele cu combinatia de estrogen-progesteron s-au considerat a fi factori de protectie impotriva bolilor cardiace sau dementei. Totusi, s-a constatat ca terapia de inlocuire hormonala poate induce probleme grave in cazul unor femei.

Dupa unul sau mai multi ani de terapie de substitutie hormonala un numar mic de femei au facut infarct miocardic, accident vascular cerebral sau tromboflebita profunda.

Dupa 4 sau mai multi ani de terapie un numar mic de femei au dezvoltat cancer mamar sau dementa. In mod asemanator un numar mic de femei ce urmeaza un tratament cu estrogeni fac accidente vasculare cerebrale si tromboze venoase profunde. Terapia unica cu estrogeni poate cauza cancer mamar si ovarian la unele femei.

Media de risc corelata cu terapia hormonala este mica in raport cu populatia totala de femei. Totusi riscul individual pentru ca terapia hormonala sa stimuleze aparitia unui cancer mamar, a unor afectiuni cardiovasculare, tromboembolii sau afectiuni neurologice sunt mai mici sau mai mari in functie de factorii de risc existenti.

Optiunile de tratament pentru simptomatologia menopauzei

- bufeurile - exercitiile de respiratie mediata (paced respiration) s-a demonstrat ca amelioreaza bufeurile. Medicamentele ce pot calma bufeurile includ terapiile homonale de scurta durata, inhibitorii selectivi de serotonina, antidepresivele ca fluoxetina si aroxetina, tratamentul pentru hipertensiune (clonidina) si un medicament antiepileptic gabapentin.

- perioadele cu cicluri abundente - progesteronul poate ajuta la ameliorarea ciclurilor menstruale abundente date de nivelul scazut de progesteron (dupa o examinare amanuntita pentru a face diagnosticul diferential).

Alte optiuni ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, levonorgestrelul sau anticonceptionalele. Pentru hemoragii severe unele femei aleg metoda chirurgicala si definitiva. Aceasta metoda presupune scoaterea uterului (histerectomie) sau utilizarea de temperaturi crescute pentru lezarea si cicatrizarea peretelui uterin (ablatie endometriala).

- uscaciunea vaginala si iritatia - un lubrifiant vaginal ajuta in aceasta privinta. Cremele cu continut de estrogeni, inelele sau tabletele pot ameliora mucoasele uscate, iritate sau subtiate. Prin absorbtie vaginala se asimileaza o cantitate mai mica de hormon estrogeni si scad riscurile asociate terapiei cu estrogeni.

- simptomatologia complexa si severa - terapia hormonala poate ameliora multe simptome ale perioadei de menopauza. Pentru tratamentul din premenopauza se administreaza anticonceptionale cu doze mici de estrogen si progesteron sau terapie hormonala cu doze mici de estrogen-progestin ce reduc ciclurile abundente si amelioreaza celelalte simptome. Dozele scazute in cadrul unei terapii hormonale reprezinta o optiune de tratament. Se recomanda controlul la 6 luni daca se incepe terapia hormonala pe termen scurt.

Terapia de substitutie hormonala bioidentica este o alternativa a terapiei hormonale. Hormonii sunt sintetizati in laborator din radacini de plante salbatice sau soia.

Aceasta terapie se considera a fi similara hormonilor produsi de om in mai mare masura decat hormonii sintetici utilizati in terapia hormonala. Totusi, hormonii bioidentici au aceeasi factori de risc ca si hormonii traditionali, afectiuni cardiace, accident vascular cerebral, tromboze, cancer mamar si dementa.

Orice forma de terapie hormonala, incuzand terapia cu hormoni bioidentici, este indicat sa se urmeze pentru o perioada cat mai scurta posibil dupa instalarea menopauzei.

Alte tratamente

Sus

Alte tratamente alternative (homeopate, naturiste) de tipul Black Cohosh sau soia dietetica nu au fost demonstrate a avea mai multe benefii decat riscuri, prin urmare nu sunt recomandate.

Terapia hormonala - Modificari in tratamentul substitutiv hormonal (HRT)

In ultimele decenii HRT pastreaza sanatatea si tineretea la femei dupa postmenopauza. Totusi, studii recente au dus la schimbarea dramatica a acestui concept.

Un studiu vast facut de organizatia "Initiativa pentru sanatate a femeilor" (Women’s Health Initiative- WHI) a demonstrat ca HRT nu protejeaza impotriva afectiunilor cardiace.

In acest lot de femei, terapia hormonala pe termen scurt a fost legata de un numar mai mare de infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale si trombembolisme.

Terapia hormonala administrata mai multi ani a fost corelata cu cateva cazuri de cancer mamar sau dementa. Majoritatea femeilor din acest studiu nu au prezentat efecte adverse ingrijoratoare.

Terapia hormonala normala are riscuri foarte mici la majoritatea femeilor. Riscurile individuale insa pot fi mai mici sau mai mari decat media. Aceasta depinde de factorii de risc pentru cancerul mamar, afectiunile cardiovasculare, tromboembolism venos profund sau dementa.

Bazat pe studiul WHI, Food and Drug Administration (FDA) si-a actualizat recomandarile astfel incat terapia hormonala cu estrogen-progestin este recomandata:

- pentru perioade scurte in tratamentul simptomatologiei din menopauza. HRT calmeaza efectiv simptomele la majoritatea femeilor. Femeilor care sunt convinse ca HRT favorizeaza riscurile mai sus mentionate li se recomanda sa foloseasca doza cea mai mica pe cea mai scurta perioada de timp posibil. La majoritatea femeilor simptomatologia aferenta menopauzei se imbunatateste in cativa ani, facand terapia pe termen lung dispensabila;

- profilaxia osteoporozei si tratamentul specific. Majoritatea specialistilor recomanda doar terapia hormonala pe termen lung femeilor cu risc mare de osteoporoza. In aceste cazuri rolul protector al estrogenului pentru tesutul osos depaseste celelalte riscuri asociate HRT. Femeile sunt incurajate sa analizeze toate optiunile de tratament al osteoporozei si sa compare riscurile cu beneficiile.

Modificari in terapia de substitutie cu estrogen (ERT)

Femeile tinere care au menopauza provocata artificial post-histerectomie sunt sfatuite sa inceapa un tratament cu estrogeni pentru a se proteja impotriva demineralizarii osoase.

ERT ajuta la calmarea simptomelor asociate menopauzei. Riscurile ERT sunt cunoscute din studiile pe loturi de femei peste 50 de ani. Se poate intampla ca beneficiile sa depaseasca efectele adverse la o femeie tanara care urmeaza tratament cu estrogeni pana la varsta la care ar fi avut menopauza fiziologica. Aceasta afirmatie necesita cercetari prelungite.

"Initiativa pentru sanatate a femeilor" (WHI) a studiat terapia unica cu estrogen la femeile in varsta si a constatat ca creste riscurile trombembolismului in membrele inferioare (tromboflebita profunda) si pulmonar (embolism pulmonar) si riscul pentru AVC in timpul primului an de tratament. ERT nu ofera protectie impotriva afectiunilor cardiace, dar nici nu favorizeaza riscurile. Prin comparatie cu femeile care nu fac terapie hormonala, femeile cu ERT au mai putine fracturi de sold (efect al protectiei estrogenului pentru os).

Unele studii au gasit o legatura posibila intre ERT si cancerul mamar. In trialul WHI femeile cu ERT nu au avut risc crescut pentru cancerul mamar in timpul celor 7 ani cat a tinut studiului. Totusi, un studiu recent facut in Marea Britanie pe un milion de femei cu varste cuprinse intre 50 si 64 de ani sugereaza ca ERT creste usor riscul pentru cancerul mamar dupa 10 ani de tratament.

Daca o femeie a avut cancer mamar nu se recomanda ERT sau HRT.

Care sunt optiunile de tratament hormonal in prezent?

- HRT sau ERT pe termen scurt calmeaza bufeurile si uscaciunea vaginala la majoritatea femeilor desi efectele adverse sunt frecvente. Efectele adverse care determina femeile sa se lase de tratament sunt sangerari imprevizibile ce mimeaza menstruatia, sensibilitatea sanilor si depresia

- HRT sau ERT in doze mici sau cure scurte se spera ca va oferi un echilibru intre beneficiile si riscurile HRT. Se pot administra timp de 4 sau 5 ani cu controale periodice. Poate functiona foarte bine pentru multe femei care vor beneficia de ameliorarea simptomatologiei in aceasta perioada. Pe masura ce femeile sanatoase ajunse la postmenopauza folosesc din ce in ce mai multe terapii in doze mici, pe perioade scurte de timp, cercetatorii vor fi in stare sa evalueze realele beneficii si riscuri.

Daca se administreaza HRT sau ERT pe termen lung se recomanda controlul de specialitate si cunoasterea beneficiilor care trebuie sa depaseasca riscurile adaptat la necesitatile individuale, varsta si antecedentele personale patologice.

Riscurile pentru infarctul miocardic, accident vascular cerebral, tromboemboli sau dementa pot fi mici, in functie de persoana. Daca femeia are antecedente personale sau familiale de cancer mamar sau boala cardiaca riscurile HRT pot depasi beneficiile.

Intreruperea HRT sau ERT. Inainte de a intrerupe o terapie hormonala se recomanda avizul medicului curant. Nu se poate cunoaste daca persoana care intrerupe tartamentul va avea sau nu simptome de postmenopauza. Aproximativ 70% dintre femeile care intrerup HRT au simptome tolerabile sau nu prezinta nici un simptom.

Cele 30% care mai raman prezinta simptome mai putin tolerabile sau pe o perioada mai lunga de timp.
Scaderea treptata a dozelor pe timpul a cateva luni previne sau reduce simptomele legate de oprirea brusca a hormonului estrogen. Totusi, multe femei nu au prezentat simptome dupa intreruperea subita a HRT.

Daca simptomele apar se pot temporiza si e posibil sa se remita. Daca vor continua se iau in considerare toate optiunile de tratament cu medicul specialist.

Din cauza efectelor adverse ale tratamentului de substitutie hormonala (HRT) multe femei au apelat la medicina alternativa pentru calmarea simptomatologiei din menopauza.

Ca o treapta in abordarea simptomatologiei se recomanda a se lua in considerare una sau mai multe dintre urmatoarele optiuni pentru prevenirea sau tratarea simptomelor inainte de a trece la medicamentele prescrise sau la hormoni:

- exercitiile meditative de respiratie s-a demonstrat ca reduc semnificativ bufeurile sau tulburarile emotionale. Aceasta abordare nu are efecte adverse cunoscute, riscuri sau costuri deosebite si poate fi combinata fara nici un risc cu tratamente aditionale daca este nevoie

- fitoestrogenii din soia se gasesc in forma lor completa incluse in alimentatia zilnica. Dieta regulata cu alimente sau bauturi pe baza de soia pot ajuta si in afara simptomatologiei din menopauza si efectul acestora in bufeuri mai trebuie studiat. Proteinele de soia reduc de asemenea nivelul de colesterol.

- yoga (ce include, de obicei, respiratia meditativa) si/sau biofeedbackul sunt metode de reducere a stresului. Stresul crescut accentueaza simptomatologia.

Tratamente alternative de evitat!

Unele terapii nu se recomanda pentru simptomele de menopauza pentru ca nu sunt eficiente sau pentru ca pot duce la efecte adverse periculoase. Acestea includ:

- plante precum kava, evening primrose, dong quai, valeriana, dehidroepiandrosteronul sau angelica
- buruieni salbatice sau creme naturale cu progesteron

Cum se aplica tratamentele alternative?

Inainte de a incerca orice tratament se recomanda verificarea acestuia prin cautarea unor studii care sustin efectele benefice promovate precum si informatii despre riscuri.

Daca o persoana vrea sa cumpere ierburi sau suplimente se recomanda sa gaseasca cel putin o marca recunoscuta sau un furnizor cunoscut deoarece acestor produse nu li se cere sa aiba aceeasi puritate si nu se ridica la aceleasi standarde ca medicamentele prescrise sau altele la liber.

Cantitatea de substanta activa din aceste produse variaza in limite mari. Este posibil de asemenea sa fie contaminate cu metale sau alte substante periculoase.

Daca se foloseste un tratament alternativ sau un remediu naturist se recomanda informarea medicului curant. Trebuie comunicat tipul si cantitatea pe care si-o administreaza precum si durata de folosire si motivatia.

Tratament ambulatoriu

Sus

Anii inainte de menopauza si dupa menopauza adica perimenopauza sunt deosebit de importanti pentru a emite un tratament adecvat situatiei. Daca nu s-a luat o atitudine pana in momentul atingerii acestei perioade este momentul sa se actioneze:

- daca femeia este fumatoare trebuie sa se opreasca si astfel se reduc bufeurile si riscurile pe termen lung

- exercitiile fizice regulate pentru promovarea sanatatii fizice cat si emotionale

- se recomanda exercitiile de respiratie meditativa care reduc bufeurile in mod special si starile emotionale

- se recomanda consumul limitat de bauturi alcoolice pentru ameliorarea simptomelor si a riscurilor pe termen lung

- se recomanda alimentatia sanatoasa, reducerea alimentelor cu zahar simplu si cofeina care inrautatesc menopauza. Nu numai ca amelioreaza starea prezenta, dar contribuie la prevenirea problemelor de sanatate pe termen lung

- tulburarile emotionale din menopauza pot afecta persoana, dar se pot combate prin suportul adecvat.

Metode practice de a depasi bufeurile de caldura includ pastrarea unui mediu racoros, o imbracaminte cu mai multe straturi si controlul stresului, in special prin exercitii de respiratie usoara, ritmica sau de relaxare. Masurile pentru ameliorarea senzatiei de uscaciune vaginala si pentru tonusul muscular includ un lubrifiant vaginal si exercitiile Kegel regulate.

Pe masura ce corpul imbatraneste riscurile de a dezvolta afectiuni cardiace, osteoporoza sau alte boli cronice cresc in mod natural. Cea mai eficienta profilaxie si terapie anti-imbatranire este un stil sanatos de viata:

- se poate reduce riscul osteoporozei - mentinerea nivelelor de calciu si vitamina D prin consumul de alimente bogate in calciu si suplimente;

- imbunatatirea controlului vezical cu exercitii Kegel regulate;

- se recomanda continuarea contraceptiei pentru a preveni sarcinile neasteptate in timpul perimenopauzei.

Tratament medicamentos

Sus

Studii recente au modificat felul de administrare a terapiei hormonale dupa menopauza. Pentru o vreme s-a considerat ca terapia de inlocuire hormonala (HRT) protejeaza impotriva bolilor cardiace si a dementei.

Totusi, s-a demonstrat ca HRT poate fi cauza unor probleme de sanatate grave. Dupa unul sau mai multi ani de terapie de substitutie hormonala un numar mic de femei fac infarct miocardic, accident vascular cerebral sau tromboflebita profunda.

Dupa 4 sau mai multi ani de terapie un numar mic de femei fac cancer mamar sau dementa. In mod asemanator, un numar mic de femei ce au tratament cu estrogeni fac accidente vasculare cerebrale si tromboze venoase profunde.

Terapia unica cu estrogeni poate cauza cancer mamar si ovarian la unele femei. Specialistii nu cunosc inca daca riscurile terapiei hormonale sunt identice pentru femeile in varsta si pentru cele mai tinere la postmenopauza. HRT inca este in studiu pentru efectele ei la o doza mica si pe termen scurt in timpul menopauzei.

Riscurile HRT si ERT standard sunt rare la majoritateaa femeilor. Riscurile personale pentru ca terapia hormonala sa stimuleze cancerul mamar, problemele cardiovasculare, trombemboliile sau modificarile neurologice pot fi mai mari sau mai mici depinzand de factorii de risc.

Multi medici specialisti recomanda tratament nonhormonal pentru simptomatologia de menopauza inainte de a lua in considerare terapia hormonala (anticonceptionalele orale, estrogenul-ERT sau estrogen-progestin-HRT).

Exista mai multe tratamente nonhormonale care pot ameliora sau calma bufeurile si celelalte simptome ale menopauzei. Femeile pot incerca si planta numita black cohosh sau soia dietetica.

Tratamente farmaceutice care nu includ hormoni

- inhibitori selectivi de serotonina - sunt un tip de antidepresive care pot reduce numarul si severitatea bufeurilor. Unele femei prezinta efecte adverse. Terapiape termen lung nu a fost suficient investigata;

- clonidina este un tratament antihipertensiv care poate reduce numarul si severitata bufeurilor. Unele femei au efecte adverse legate de tensiunea arteriala scazuta;

- gabapentinul este un medicament antiepileptic si poate reduce numarul si severitatea bufeurilor. Unele efecte adverse posibile includ somnolenta, vertij si edem.

Medicamente cu hormoni

- contraceptive orale (cu estrogen si progesteron) regleaza ciclurile si calmeaza simptomatologia pana la instalarea menopauzei. Nu se utilizeaza dupa instalarea menopauzei. Femeilor care fumeaza sau au diabet, hipertensiune arteriala netratata, boli cardiovasculare sau antecedente de cancer mamar nu li se recomanda contraceptivele orale. Contraceptivele cu doze mici de hormoni sunt recomandate femeilor peste 35 de ani. Unele femei prezinta efecte adverse

- pastilele cu progestin sau levonorgestrelul care elibereaza o forma de progesteron in uter reduc ciclurile abundente si neregulate din timpul perimenopauzei. Unele femei prezinta efecte adverse

- estrogen vaginal in doze mici (sub forma de creme, tablete sau inele vaginale) reduc senzatia de uscaciune vaginala si uretrala si slabirea peretelui vaginal fara sa introduca doze mari de estrogen in organism

- terapia de substitutie hormonala (estrogeni si progestin) sub forma de comprimate, plasturi sau inele vaginale poate fi folosita in tratamentul simptomatologiei de menopauza. Deoarece unele studii recente au relevat efecte adverse ale HRT la unele femei, specialistii au schimbat modul de administrare a HRT. Pentru calmarea simptomatologiei de menopauza specialistii recomanda HRT in cele mai mici doze eficiente in cel mai scurt timp

- terapia de substitutie cu hormoni bioidentici sintetizati din plante si care se considera a fi mai asemanatori hormonilor umani decat cele sintetice din HRT. Totusi HRT cu hormoni bioidentici nu a fost investigata suficient si s-ar putea sa prezinte aceleasi efecte adverse ca HRT standard. Orice forma de terapie hormonala se recomanda pe cel mai scurt interval posibil.

Terapia de substitutie cu estrogeni (ERT) este folosita de femeile care au debut brusc de menopuza precoce. Aceasta situatie apare de obicei post ovarectomie bilaterala (ablatie bilaterala a ovarelor) sau insuficienta ovariana post terapie pentru cancer. ERT pastreaza densitatea osoasa si previne simptomatologia severa ce insoteste menopauza precoce.

Totusi, se cunoaste faptul ca ERT creste usor riscul unui accident vascular cerebral si tromboembolismului in timpul primului an de tratament. ERT pe termen lung poate creste usor riscul de a dezvolta cancer mamar sau cancer ovarian.
HRT sau ERT in doze mici si pe termen scurt se spera ca vor oferi un echilibru intre riscurile HRT si beneficiile ei. Se poate ajunge la 4, 5 ani de terapie cu controalele regulate.

Aceasta metoda va functiona pentru multe femei care vor observa ameliorarea simptomatologiei in aceasta perioada. Cu cat mai multe femei urmeaza tratament cu hormoni in doze mici si pe perioade scurte dupa intrarea in menopauza, cercetatorii vor putea afla mai multe despre beneficiile si riscurile reale

- cremele cu progesteron. Cremele cu progesteron fara prescriptie sau cele cu progestin cu prescriptie sunt facute pentru a corecta nivelurile scazute de progesteron. In timp ce unele femei relateaza ameliorarea simptomatologiei cu crema cu progesteron, exista o reactie mixta in privinta raspunsului la aceste creme. Acestea ridica probleme in privinta utilizarii progesteronului fara prescriptie

- daca se absoarbe bine - tratamentul cu progesteron presupune anumite riscuri. A fost corelat cu cazuri de cancer mamar, migrene si trombembolism la un numar mic de femei. De aceea progesteronul este un hormon care se administreaza pe baza de reteta si nu lipsesc riscurile in tratamentul femeilor care deja prezinta anumite riscuri

- daca nu se absoarbe bine. Daca o femeie are tratament cu estrogeni (uterul fiind intact) are nevoie de suficient progesteron pentru a preveni cancerul endometrial provocat de estrogeni. Folosirea unei creme care se absoarbe greu in timpul unui tratament cu estrogen nu protejeaza femeia de cancerul uterin.

Se recomanda consimtamantul medicului pentru un tratament cu progesteron fara prescriptie medicala.

- testosteronul - tratamentul cu testosteron – estrogen nu se recomanda pentru bufeuri. Nu exista studii care sa mentioneze ca ar fi mai eficiente decat estrogenul si are aceleasi efecte adverse ca tratamentul cu estrogeni (trombembolism, accidente vasculare cerebrale, cancerul mamar). Specialistii nu au studiat efectele pe termen lung ale tratamentului cu testosteron si estrogeni dar se stie ca tratamentul cu testosteron poate duce la caderea parului, acnee, ingrosarea vocii si cresterea parului pe fata (hirsutism).

Testosteronul este folosit uneori pentru a creste dorinta sexuala (libidoul) dupa menopauza. Studiile care au observat efectele testosteronului la femeile in postmenopauza nu au demonstrat beneficii in cazul tratamentelor mai lungi de 12 saptamani. Pentru tulburarile de apetit sexual diminuat testosteronul ar fi o optiune, dar trebuie cunoscute efectele adverse.

De retinut!

HRT si osteoporoza. Cercetatorii studiaza inca efectele unei doze foarte mici de estrogeni la femeile de 65 de ani sau mai mult. Un studiu recent dar mai restrans releva faptul ca o doza de 0.25 mg pe zi, ce reprezinta aproximativ o treime din doza standard din ERT poate oferi aceeasi protectie a tesutului osos ca doza mai mare.

In acelasi studiu, aproximativ o treime dintre femei inca aveau uterul si li s-a administrat estrogen in paralel cu progestinul din HRT, pentru a elimina riscul de a dezvolta cancer uterin.

Acest grup de femei a dobandit o densitate osoasa crescuta. Totusi riscurile pe termen lung ale unei doze mici de estrogeni (si progestin la o treime) nu se cunosc inca.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate