Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Imodium, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Imodium, capsule

Ce este Imodium, capsule si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Loperamidul se leaga de receptorul opiaceu din peretele intestinal. In consecinta,el inhiba eliberarea acetilcolinei si a prostaglandinelor, reducand astfel peristaltismul propulsor si marind durata tranzitului intestinal. Loperamidul accentueaza tonusul sfincterului anal rarind astfel incontinenta si necesitatea imperioasa a defecatiei. Tinand cont de afinitatea crescuta pentru peretele intestinal si metabolismul sau ridicat la primul pasaj hepatic, Imodium nu ajunge practic in circulatia sistemica.

Imodium este indicat in tratamentul simptomatic al diareei acute si cronice.
In cazul pacientilor cu ileostomie, produsul poate fi utilizat atat pentru a reduce numarul si volumul scaunelor, cat si pentru a mari consistenta acestora

Mod de administrare

Adulti si copii peste 5 ani
Diaree acuta: doza initiala este de 2 capsule pentru adulti si o capsula pentru copii, urmate de o capsula dupa fiecare emisie consecutiva de scaune lichide.

Diaree cronica: doza initiala este de 2 capsule pentru adulti si o capsula pentru copii; aceasta doza initiala va fi ajustata pana la obtinerea a 1-2 scaune solide/zi, ceea ce de regula se realizeaza de obicei cu o doza de intretinere de 1-6 capsule/zi.

Doza maxima pentru diaree acuta si cronica este de 8 capsule/zi pentru adulti; la copii ea se va corela cu greutatea corporala: 3 capsule/20 kg.

Atentionari si precautii

Imodium nu se utilizeaza:

- ca tratament de fond in dizenteria acuta caracterizata prin scaune cu sange si stari febrile grave.

- la pacienti cu colita ulceroasa acuta sau colita pseudomembranoasa asociata tratamentului cu antibiotice cu spectru larg.

- in situatii in care trebuie evitata inhibarea peristaltismului. tratamentul trebuie intrerupt prompt daca se instaleaza constipatie, distensie abdominala sau subileus.

Tratamentul diareei cu Imodium fiind exclusiv simptomatic, diareea va fi tratata cauzal de cate ori tratamentul cauzal este posibil.

Atentionari speciale:

- La pacienti cu diaree, indeosebi la copii, poate aparea o depletie hidroelectrolitica. in aceste situatii, cea mai recomandata masura este administrarea de lichide cu aport de electroliti.

- Copiilor sub 6 ani nu li se va administra Imodium fara prescriptie sau supraveghere medicala.

- Daca in diareea acuta nu se observa ameliorari dupa 48 de ore de la instituirea tratamentului, acesta va fi intrerupt imediat, iar pacientii vor trebui consultati de catre medic.

- Pacientii cu disfunctii hepatice trebuie supravegheati indeaproape pentru a fi depistate eventualele semne ale toxicitatii la nivelul SNC, datorate metabolismului ridicat la primul pasaj.

Sarcina si alaptarea

Cu toate ca nu exista indicii ca Imodium ar avea proprietati teratogene sau embriotoxice, trebuie evaluata rata beneficiu/risc inainte de a se institui tratamentul cu Imodium in timpul sarcinii, indeosebi in primul trimestru.
Exista putine informatii despre excretia Imodium in laptele matern, dar atata timp cat mici cantitati de medicament au fost detectate in laptele unei mame ce alapta, tratamentul cu Imodium nu se recomanda mamelor ce alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Imodium nu afecteaza vigilenta, dar datorita aparitiei oboselii, somnolentei sau ametelii, este preferabil sa se evite conducerea automobilelor sau operarea masinilor.

Reactii adverse posibile

Nu s-au observat efecte adverse majore in cazurile in care doza recomandata si contraindicatiile au fost respectate, chiar si la administrare indelungata. Au fost semnalate urmatoarele reactii adverse: reactii de hipersensibilitate (eruptii cutanate); constipatie si/sau distensie abdominala in rare cazuri asociate cu ileus, indeosebi in cazuri in care prescriptiile nu au fost respectate (vezi dozaj, durata tratamentului, contraindicatii); anumite simptome sunt greu de diferentiat de simptomele asociate sindromului diareic: durere sau disconfort abdominal, greata, voma, oboseala, ameteala, somnolenta sau uscaciunea gurii.

Daca observati reactii adverse de orice fel care nu sunt mentionate in acest prospect, va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistului.

Supradozaj

Daca ati luat prea mult Imodium, adresati-va medicului dumneavoastra, in special daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome: rigiditate musculara, miscari necoordonate, somnolenta, mictiuni dificile sau respiratie superficiala.

Copiii reactioneaza mai puternic decat adultii la doze mari de Imodium. Daca un copil a luat o cantitate prea mare de medicament sau daca apar oricare dintre simptomele de mai sus, adresati-va imediat medicului.

Cum se pastreaza Imodium, capsule

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 30 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa a medicamentului Imodium este clorhidratul de loperamida.

Ambalaj

Capsulele de Imodium sunt de culoare gri si verde.
O capsula contine 2 mg de clorhidrat de loperamida.
Capsula contine, de asemenea, lactoza monohidrat, amidon din porumb, talc si stearat de magneziu. Capsula insasi este compusa din oxid galben de fer (E 172), oxid negru de fer (E 172) indigotina (E 132), eritrozina (E 127), dioxid de titan (E 171) si gelatina.

Cutie cu un blister din PVC/Al a 6 capsule.
Cutie cu un blister din PVC/Al a 20 capsule

Fabricant

Janssen-Cilag
Domaine de Maigremont
27100 Val-de-Reuil, Franta

Acest prospect a fost aprobat in Aprilie, 2016.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Constipatie cu diaree

    Buna ziua, Dupa un tratament cu antibiotic pt o infectie urinara am avut unele probleme cu stomacul. Au trecut durerile de stomac,iar acum am senzatie de scaun aproape permanent. Problema este ca fac f.putin si moale diareic desi ma duc des la toaleta. Singurul remediu este o pastila de...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter