Gluten
Generalitati
SusGlutenul este o substanta care contine mai multe componente proteice. Acesta este cel mai adesea intalnit in boabele de grau, dar si in alte cereale, cum ar fi orzul si secara.
Glutenul este utilizat intr-o varietate de produse de patiserie si alte alimente, pentru textura pe care o ofera acestora. Glutenul mai este folosit ca agent de ingrosare si liant, potentiator de aroma si supliment de proteine.
Unele persoane pot dezvolta intoleranta la gluten. Intoleranta la gluten este un termen folosit pentru a descrie trei conditii: alergie la grau, sensibilitate non-celiaca la gluten si boala celiaca. Potrivit cercetarilor, intre 5 si 10 procente din populatia globului sufera de anumite forme de sensibilitate la gluten. Toate cele 3 conditii sunt dificil de diagnosticat si multe persoane nu constientizeaza ca intoleranta la gluten este cauza conditiilor medicale de care sufera.
Cele mai multe forme de intoleranta la gluten determina organismul sa produca o reactie imuna anormala la grau. Alergia la grau poate produce simptome, cum ar fi urticariile, dificultatile de respiratie si problemele digestive. In cazurile grave, persoana afectata poate experimenta anafilaxie - o reactie brusca si severa cu posibile urmari fatale. Persoanele cu boala celiaca pot suferi de balonare, scadere in greutate, oboseala, dureri de cap, pe masura ce organismul are dificultati in a obtine din alimentatie toate substantele nutritive de care are nevoie.
Cuprins articol
Cum actioneaza glutenul?
SusIn cazul in care aveti intoleranta la gluten, acesta ataca intestinul subtire, distruge vilozitatile si deterioreaza mucoasa intestinala. Consecinta este scurgerea particulelor alimentare in fluxul sanguin. Sistemul imunitar percepe aceste particule ca fiind invadatori straini ai organismului. Acest lucru creeaza doua probleme majore:
- organismul nu poate absorbi nutrienti importanti
- organismul produce un raspuns imun anormal cand detecteaza glutenul.
Bolnavii cu boala celiaca trebuie sa elimine din dieta lor produsele precum ovaz, grau, secara, orz, alimente sau bauturi care contin urme de malt, sos de soia si carnea de pui prajita. Atunci cand persoanele diagnosticate cu boala celiaca urmeaza o astfel de dieta, unele simptome precum disconfortul intestinal, diareea, oboseala severa si crampele musculare se pot ameliora. Este importanta prudenta in timpul pregatirii meselor, iar iesirile la restaurant ar trebui evitate.
Acasa si la restaurant, tacamurile, vesela si suprafetele utilizate pentru prepararea alimentelor fara gluten trebuie sa fie curatate, dezinfectate si separate de zona principala de pregatire a principalelor feluri de mancare.
Complicatiile asociate cu boala celiaca
SusIn afara de simptomele grave manifestate in cadrul bolii celiace, conditia poate duce la complicatii medicale dificil de gestionat. Problemele de sanatate au fost observate mai ales la bolnavii care nu urmeaza o dieta fara gluten, chiar dupa ce au fost diagnosticati cu aceasta afectiune si sunt indrumati de medic sa renunte la orice aliment care contine gluten.
Este foarte important ca pacientii cu boala celiaca confirmata sa urmeze o dieta fara gluten, deoarece unele dintre consecintele acestei conditii sunt mult mai grave decat boala in sine. Complicatiile nu numai ca pot pune viata pacientului in pericol, dar agraveaza manifestarile acestei afectiuni care va deveni dificil de gestionat.
Unele dintre complicatiile bolii celiace includ:
- Subnutritie. Cilii din intestinul subtire sunt responsbili pentru absorbtia tututor elementelor nutritive continute in alimentele consumate. Prin distrugerea acestora organismul nu mai poate primi substantele nutritive vitale, care sunt utilizate de catre enzime si unele celule din corp. Acest lucru duce la colapsul proceselor vitale ale organismului. Subnutritia este insotita de pierdere in greutate, anemie, densitate osoasa scazuta si problemele neurologice.
- Cancer. Desi boala celiaca nu determina aparitia cancerului, pacientii cu aceasta boala prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta cancer gastro-intestinal. Riscurile sunt si mai ridicate in cazul pacientilor care nu urmeaza o dieta fara gluten.
- Probleme neurologice. Persoanele cu boala celiaca sunt mai susceptibile de a suferi de depresie, anxietate, convulsii si dureri severe de cap. In cazuri extreme, bolnavii pot dezvolta neuropatie si schizofrenie (sunt afectiuni grave care pot duce la deteriorarea rapida a sanatatii si pot fi fatale).
- Complicatii in perioada sarcinii. Femeile insarcinate care sufera de boala celiaca ar putea experimenta o sarcina cu probleme serioase. Din cauza acestora, poate fi dificil sa duca sarcina la termen si, in cele mai multe cazuri apare avortul spontan. Acest lucru se intampla pentru ca fetusii nu primesc substantele nutritive vitale necesare pentru dezvoltarea lor.
- Intoleranta la lactoza. Cilii care sunt aliniati de-a lungul intestinului subtire nu sunt responsabili doar pentru absorbtia nutrientilor din alimentele consumate. Celulele care sunt imediat in vecinatatea cililor produc enzime de lactaza care ajuta la digestia lactozei, ce este continuta de produsele lactate. Atunci cand cilii sunt deteriorati, celulele devin incapabile sa produca lactaza. Acest lucru declanseaza intoleranta la lactoza.
Toate aceste probleme de sanatate pot crea disconfort pacientilor cu boala celiaca. Daca nu sunt observate in timp util, aceste complicatii pot fi fatale. Deoarece nu exista inca un leac pentru boala celiaca, dieta fara gluten este singura optiune de tratament, disponibila momentan.
Beneficiile dietei fara gluten pentru orice persoana
SusAdoptarea unei diete fara gluten va aduce beneficii colesterolului crescut, digestiei si nivelului de energie. Aceste efecte pozitive sunt mai ales rezultatul evitarii alimentelor prajite si a uleiurilor folosite in procesul de prajire.
In cadrul dietei, cele mai multe deserturi sunt interzise, ceea ce determina scaderea aportului de calorii si zaharuri. Alimentele excluse din diete pot fi inlocuite cu fructe, legume, carne slaba si produse lactate degresate (in cazul in care nu suferiti de intoleranta la lactoza). Chiar si lipsita de gluten, dieta poate fi echilibrata si poate oferi multiple beneficii pentru intreg organismul.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Surse alimentare ascunse de gluten
- Boala celiaca si dieta fara gluten
- Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bi ...
- Intoleranta la gluten
- Adevarul despre intoleranta la gluten
- Cum afli ca ai intoleranta la gluten? 10 indicii clare care arata ca suferi ...
- Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta?
- Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale
- Boala celiaca sau intoleranta la gluten
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top