5 masuri uzuale pentru prevenirea imbolnavirii
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusMicrobii, bacteriile si virusurile se transmit foarte usor de la o persoana infestata la alta, astfel ca o igiena inadecvata poate conduce la declansarea imbolnavirii si chiar la adevarate epidemii.
De aceea, este importanta respectarea unor norme minime de igiena, dar si verificarea periodica a starii de sanatate printr-un set de analize de baza.Imbolnavirile pot avea cauze genetice sau cauze externe, care pornesc de la suprasolicitare si merg pana la contaminarea cu paraziti. Daca pe cele ereditare exista putine sanse sa le controlam, cauzele externe sunt mult mai usor de eliminat.
Cuprins articol
Factori
SusPentru prevenirea imbolnavirilor trebuie acordata o mare atentie unei serii de factori:
Igiena
Hepatita A, cunoscuta si drept boala mainilor murdare, este afectiunea cel mai des raspandita care are drept cauza o igiena deficitara. Boala evolueaza de obicei sub forma unor focare epidemice in familii, gradinite, scoli, tabere. Hepatita A este insa doar una dintre bolile care pot fi dobandite ca urmare a lipsei de igiena. Spalatul frecvent al mainilor atunci cand intri in casa, inainte de a manca, spalarea fructelor si a legumelor sunt masuri esentiale menite sa previna contaminarea organismului cu microbi sau virusuri.
De asemenea, o igiena bucala corespunzatoare poate preveni o serie de boli de inima, diabetul, parodontoza, infectiile respiratorii sau disfunctiile erectile.
Apa testata microbiologic
Apa de la robinet este considerata potabila. Ea trece printr-un proces de filtrare inainte sa ajunga la robinete. De multe ori insa, din cauza retelelor vechi, ea poate fi infestata cu microorganisme periculoase; de aceea, este indicat ca periodic, in cazul in care consumi apa de la robinet, sa duci la laborator mostre pentru a fi testate. Apa de fantana, in schimb, poate contine cantitati mari de nitriti si nitrati, din aceasta cauza este bine sa se evite folosirea acesteia in special in cazul copiilor.
Aglomeratia
Mijloacele de transport in comun, marile magazine ori salile de cinema, mai exact zonele aglomerate pot fi o sursa puternica de imbolnavire. Viroze, raceli, infestarea cu paduchi, hepatita sunt doar cateva dintre afectiunile care pot fi dobandite ca urmare a expunerii unor asemenea medii.
Evitarea pe cat posibil a acestor aglomerari reprezinta o metoda de profilaxie. Intrarea in colectivitate a prescolarilor este, de asemenea, momentul in care se produc cele mai multe imbolnaviri la aceasta categorie de varsta. Prevenirea raspandirii imbolnavirilor se face doar printr-o atentie sporita a parintilor si prin evitarea contactului dintre copiii sanatosi si cei bolnavi.
Poluarea
Poluarea din atmosfera este asociata cu numeroase probleme de sanatate, cele mai importante fiind afectiunile pulmonare. Aerul poluat poate fi un factor major de risc inclusiv pentru autism, ADHD sau obezitate. Ca masuri preventive, e importanta urmarirea raportului emis de meteorologi, care cuprinde si date privind nivelul poluarii din aer. In zilele in care concentratia de ozon din aer este foarte ridicata trebuie evitata petrecerea indelungata a timpului in mediul exterior.
Analize regulate
Una dintre masurile majore de evitare a imbolnavirilor o reprezinta efectuarea regulata a unui set de analize uzuale, care sa evidentieze eventuale predispozitii pentru imbolnaviri. Analizele de sange, sumarul de urina, o electrocardiograma si o spirometrie sunt teste care arata cat de sanatosi suntem si care sunt factorii de risc la care suntem expusi.
Masuri preventive
SusAlte masuri preventive pe care le poti lua:
- Fa alegeri alimentare sanatoase- Pentru o sanatate buna si prevenirea bolilor, evita alimentele ultraprocesate si consuma mese de casa preparate cu ingrediente de baza. Acestea constau din fructe si legume, fasole, linte, cereale integrale precum quinoa, orez brun si ovaz taiat din otel, nuci si seminte si uleiuri sanatoase precum uleiul de masline extravirgin.
- Urmareste tensiunea arteriala- Ai hipertensiune arteriala? Tensiunea arteriala normala este definita ca tensiune arteriala <120/80 mmHg. Daca ai hipertensiune arteriala, te expui riscului de boli de inima si accident vascular cerebral, care sunt principalele cauze de deces in lume. Chiar si o mica pierdere in greutate poate ajuta la gestionarea sau prevenirea hipertensiunii arteriale la multe persoane supraponderale.
- Ridica-te si fa miscare- Arunca orice conceptie gresita obisnuita despre exercitiile fizice, asa ca trebuie sa fie intr-o sala de sport sau intr-un mediu structurat. Frecventa (cat de des), intensitatea (cat de greu) si timpul (cat de lung) sunt cele mai importante. A face 10.000 de pasi pe zi este un obiectiv popular, deoarece cercetarile au aratat ca atunci cand sunt combinate cu alte comportamente sanatoase, poate duce la o scadere a bolilor cronice precum diabetul, sindroamele metabolice si bolile de inima. Exercitiile nu trebuie facute in minute consecutive. Poti merge timp de 30 pana la 60 de minute o data pe zi sau poti face activitati de doua pana la trei ori pe zi, in trepte de 10 pana la 20 de minute.Urmareste-ti masa corporala
Pentru a vedea daca ai o greutate buna pentru inaltimea ta, calculeaza-ti indicele de masa corporala (IMC).
Scala IMC:
•Sub 18,5: Subponderala
•18-24,9: Normal
25-29,9: Ai supraponderali
30: Ai obezitate
Daca ai supraponderalitate sau obezitate, ai un risc mai mare de a dezvolta probleme grave de sanatate, inclusiv boli de inima, hipertensiune arteriala, diabet de tip 2, calculi biliari, probleme de respiratie si anumite tipuri de cancer. Medicul sau nutritionistul te va putea ajuta sa mergi pe calea cea buna catre masa corporala ideala. - Gestioneaza nivelul zaharului din sange- Pentru o buna sanatate preventiva, scade consumul de sifon, bomboane si deserturi dulci, care pot determina cresterea glicemiei. Daca ai diabet, acest lucru iti poate afecta inima, rinichii, ochii si nervii in timp. Pe langa faptul ca intelegi ceea ce face ca nivelul de zahar din sange sa creasca, Asociatia a Inimii recomanda sa mananci inteligent, sa-ti gestionezi greutatea, sa renunti la fumat si sa te misti mai mult ca masuri de gestionare a zaharului din sange.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Hepatitele
- Insuficienta hepatica
- Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurg ...
- Chemoembolizare hepatica - solutia nechirurgicala a tumorilor hepatice!
- Hepatita B - Sa cunoastem realitatea!
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Encefalopatia hepatica sau coma hepatica
- Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome
- Hepatita cronica cu virus B - cum se pune diagnosticul?
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate
- Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari?