Cum combati raceala si gripa
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusRaceala si gripa sunt frecvente in sezonul rece, insa cele mai expuse sunt persoanele cu o imunitate slabita. Agentii infectiosi patrund in organism si se inmultesc rapid, localizandu-se mai ales in mucoasa nazala, in gat si in caile respiratorii.
Tratamentul vizeaza administrarea de antipiretice, analgezice si decongestionante nazale. Raceala si gripa au caracteristici comune. Ambele sunt produse de virusuri si sunt foarte asemanatoare ca mod de manifestare: tuse, durere in gat, nas infundat, rinoree.
Gripa, insa, se deosebeste de raceala prin severitatea sa, dar si prin faptul ca in acest caz febra dureaza 3-5 zile, iar starea generala este mult alterata. Diagnosticul, si intr-un caz si in celalalt, este indicat sa il puna medicul. In general, acesta va prescrie un anumit tip de medicatie si va face o serie de recomandari.
Cuprins articol
Remedii
Sus•Stai hidratat. Apa, sucul, ceaiul sau apa calda cu lamaie si miere ajuta la slabirea congestiei ™i previne deshidratarea. Evitati alcoolul, cafeaua ™i sucurile cu cofeina, care pot agrava deshidratarea.
•Odihneste-te. Corpul tau are nevoie de odihna pentru a se vindeca.
•Calmeaza durerea in gat. O gargara cu apa sarata - 1/4 pana la 1/2 lingurita de sare dizolvata intr-un pahar de apa calda - poate ameliora temporar durerea sau zgarietura in gat. Puteti incerca, de asemenea, spray-uri pentru dureri in gat, pastile sau bomboane tari. Nu dati pastile sau bomboane tari copiilor mai mici de 6 ani.
•Combate infundarea nasului. Picaturile si spray-urile nazale cu solutie salina fara prescriptie medicala pot ajuta la ameliorarea congestiei si infundarea nasului. La sugari, expertii recomanda introducerea mai multor picaturi de ser fiziologic intr-o nara, apoi aspirarea usoara a narii respective cu o seringa cu bulb. Spray-urile nazale saline pot fi utilizate la copiii mai mari.
•Calmeaza durerea. Pentru copiii cu varsta de 6 luni sau mai mici, administrati numai acetaminofen. Pentru copiii mai mari de 6 luni, administrati fie acetaminofen, fie ibuprofen. Adresati-va medicului copilului dumneavoastra pentru doza corecta pentru varsta si greutatea copilului dumneavoastra.
•Consumati lichide calde. Un remediu impotriva racelii folosit in multe culturi, care consuma lichide calde, cum ar fi supa de pui, ceaiul sau sucul de mere cald, ar putea fi linistitor si ar putea usura congestia prin cresterea fluxului de mucus.
•Incearca miere. Mierea poate ajuta la tuse la adulti si la copiii cu varsta mai mare de 1. Incerca-o in ceai fierbinte.
•Adauga umiditate in aer. Un vaporizator sau un umidificator poate adauga umiditate in casa, ceea ce ar putea ajuta la ameliorarea congestiei. Schimba apa zilnic si curata unitatea conform instructiunilor producatorului.
•Incearca medicamente fara prescriptie medicala (OTC) pentru raceala si tuse. Pentru adulti si copii cu varsta de peste 5 ani, decongestionantele OTC, antihistaminicele si analgezicele pot oferi o anumita ameliorare a simptomelor. Cu toate acestea, ele nu vor preveni o raceala sau nu vor scurta durata acesteia si majoritatea au unele efecte secundare.
Alte remedii:
•Antibiotice. Acestea ataca bacteriile, dar nu sunt de ajutor impotriva virusilor racelii. Evitati sa cereti medicului dumneavoastra antibiotice pentru o raceala sau sa folositi antibiotice vechi pe care le aveti la indemana. Nu te vei face bine mai repede, iar utilizarea necorespunzatoare a antibioticelor contribuie la problema grava si in crestere a bacteriilor rezistente la antibiotice.
•Medicamente fara prescriptie medicala pentru raceala si tuse la copiii mici. Medicamentele OTC pentru raceala si tuse pot provoca reactii adverse grave si chiar punand viata in pericol la copii. Discutati cu medicul copilului dumneavoastra inainte de a administra orice medicamente.
•Vitamina C. Se pare ca administrarea de vitamina C nu va ajuta, de obicei, o persoana obisnuita sa previna raceala. Cu toate acestea, unele studii au descoperit ca administrarea de vitamina C inainte de aparitia simptomelor racelii poate scurta perioada de timp in care aveti simptome. Vitamina C poate aduce beneficii persoanelor cu risc crescut de raceala din cauza expunerii frecvente.
•Echinacea. Rezultatele studiului daca echinacea previne sau scurteaza raceala sunt amestecate. Unele studii nu arata niciun beneficiu. Altii arata o oarecare reducere a severitatii si a duratei simptomelor racelii atunci cand sunt administrate in stadiile incipiente ale unei raceli. Diferite tipuri de echinaceea utilizate in diferite studii pot fi contribuit la rezultatele mixte. Echinacea pare sa fie cea mai eficienta daca o iei atunci cand obseri simptome de raceala si o continui timp de sapte pana la 10 zile. Pare a fi sigura pentru adultii sanatosi, dar poate interactiona cu multe medicamente.
•Zinc. Mai multe studii au sugerat ca suplimentele de zinc pot reduce durata unei raceli. Dar cercetarile au scos rezultate mixte despre zinc si raceli. Unele studii arata ca pastilele sau siropul de zinc reduc durata unei raceli cu aproximativ o zi, mai ales atunci cand sunt luate in decurs de 24 pana la 48 de ore de la primele semne si simptome ale unei raceli. Zincul are, de asemenea, efecte secundare potential daunatoare. Discutati cu medicul inainte de a lua in considerare utilizarea zincului pentru a preveni sau a reduce durata racelilor.
Concluzie
SusDesi de obicei minore, racelile te pot face sa te simti nefericit. Este tentant sa incerci cel mai recent remediu, dar cel mai bun lucru pe care il poti face este sa ai grija de tine. Odihneste-te, bea lichide si mentine aerul din jurul tau umed. Aminteste-ti sa te speli frecvent pe maini.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Virusurile: cum actioneaza?
- Gripa
- Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei
- Gripa - cum separam mitul de adevar
- Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Raceala necomplicata: administram sau nu antibiotice?
- 6 motive pentru care raceala persista
- Raceala la copii