Durerea ce apare in timpul contactului sexual (dispareunia)
Generalitati
SusDispareunia poate produce probleme in cadrul relatiei sexuale a cuplului.
In plus fata de contactul sexual dureros, exista si posibilitatea unui impact emotional negativ, de aceea problema ar trebui abordata imediat ce devine evidenta.
Cuprins articol
Etiologie
SusIn foarte multe cazuri, femeia poate avea durere la penetrare in cazul unei lubrifieri insuficiente.
Acest lucru se poate rezolva daca femeia se relaxeaza mai mult, daca preludiul este prelungit sau daca cuplul foloseste un lubrifiant.
In anumite cazuri, o femeie poate prezenta dispareunie daca este prezenta una dintre urmatoarele afectiuni:
- Vaginismul - este o tulburare frecventa in care exista un spasm al musculaturii vaginale, in principal cauzat de teama de a fi ranit
- Infectii vaginale - acestea sunt frecvente si sunt reprezentate deseori de infectiile fungice (candidoze, alte micoze)
- Afectari la nivelul cervixului (orificiul inferior al uterului) - in acest caz, penisul poate atinge cervixul la penetrare maxima, desi afectiunile cervixului (ca de exemplu infectiile), vor produce durere la penetrarea profunda
- Probleme ale uterului - includ prezenta fibromastozei uterine ce produce durere la penetrarea profunda
- Endometrioza - este o afectiune in care endometrul (tesutul care captuseste uterul in interior) se dezvolta in afara peretelui uterin
- Afectiuni ale ovarelor - includ chistele ovariene si afectiunile inflamatorii
- Boala inflamatorie pelvina - tesuturile pelvine profunde care prezinta inflamatie severa, la presiunea produsa de contactul sexual pot produce durere profunda
- Sarcina ectopica - este sarcina in care ovulul fertilizat se dezvolta in afara uterului
- Menopauza - peretele vaginal isi poate pierde hidratarea normala si sa devina uscat
- Contactul sexual precoce dupa nastere sau interventie chirurgicala
- Bolile cu transmitere sexuala - pot include condiloma acuminata (vegetatii veneriene), inflamatia produsa de virusul herpetic sau alte boli cu transmitere sexuala
- Traumatisme ale vulvei sau vaginului - acestea pot fi cauzate in timpul nasterii sau in urma unei incizii (epiziotomie) la nivelul perineului (regiunea cuprinsa intre vagin si anus), care se efectueaza in timpul nasterii.
Tratament
SusUnele etiologii nu necesita interventie medicala. De exemplu, in cazul dispareuniei aparuta dupa nastere, se recomanda reluarea contactelor sexuale abia la cel putin 6 saptamani de la nastere.
De asemenea se recomanda rabdare si blandete. In cazul in care exista lubrifiere insuficienta sau scaderea secretiilor vaginale normale, se recomanda folosirea unor lubrifianti pe baza de apa.
Unele tratamente pentru dispareunie necesita interventia medicului specialist. In cazul in care lipsa lubrifierii se datoreaza menopauzei, se recomanda aplicarea de creme cu estrogeni sau alte terapii asemanatoare, la recomandarea medicului ginecolog.
Alte cauze de dispareunie pot de asemenea sa necesite diferite prescriptii medicale.
In cazul dispareuniei care nu prezinta o afectiune medicala evidenta, se recomanda psihoterapie sexuala.
Unele persoane au nevoie sa-si rezolve probleme precum sentimental de vinovatie, conflicte interioare in legatura cu actul sexual sau sentimental, legate de un abuz din antecedente.
Se recomanda consultul medicului specialist in cazul aparitiei unor simptome de tipul sangerare, leziuni genitale, tulburari de ciclu menstrual, secretii vaginale anormale sau contractii musculare vaginale involuntare sau consultul unui consilier sexolog in cazul in care exista alte aspecte care necesita terapie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
Articole recomandate
- Informatii de baza legate de problemele sexuale
- Durerea cronica pelvina la femei
- Fertilitate, disfunctii sexuale
- Sarcina si bolile cu transmitere sexuala
- Boli cu transmitere sexuala
- Infertilitatea
- Sancrul moale (sancroidul)
- Cancerul cervical - stadializare si tratament
- Lubrefierea insuficienta a vaginului
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?
- Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm