Aliment
Substanta consumata in stare naturala sau dupa gatire, susceptibila sa furnizeze materiale de crestere, sa repare uzura tesuturilor, sa sustina necesitatile energetice si sa formeze substantele de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele.
Constituentii alimentelor - Alimentele au ca si constituenti principali:
- proteinele, care sunt elementele celulei vii. Alimentatia este cea care furnizeaza organismelor proteine. Proteinele de origine animala rezulta din carne, peste, oua, lapte si derivatele lui (iaurt, branzeturi). Valoarea lor nutritiva este mare deoarece coeficientul lor de absorbtie digestiva este ridicat si pentru ca sunt bogate in aminoacizi esentiali; proteinele de origine vegetala (cereale, legume uscate) au un coeficient de absorbtie mai mic si sunt lipsite de unii aminoacizi esentiali.
- glucidele sunt substante energetice rapid utilizabile de catre organism. Dupa trecerea prin traiectul digestiv, ele pot fi utilizate direct, pot fi depozitate in ficat sub forma de glicogen sau transformate in lipide in !esutul adipos.
- lipidele, sau grasimile, utilizabile imediat sau depozitate in tesutul adipos, sunt cea mai buna sursa de energie. Ele reprezinta aproximativ 13% din greutatea corporala la barbati, 20% la femei.
- apa permite transportul elementelor nutritive spre celula; ea reprezinta intre 60 si 70% din greutatea corpului uman.
- sarurile minerale (potasiu, calciu, magneziu etc.) se gasesc suspendate in apa. Calciul este necesar unei stari bune a oaselor si dintilor. Pentru metabolismul celular sunt necesare doze infime de zinc si magneziu. Clorura de sodiu (sarea de masa) mentine echilibrul fluidelor corporale. Excesul de clorura de sodiu poate favoriza o hipertensiune arteriala.
- fibrele sunt formate in mare parte din glucide nedigerabile.
Alimentatia trebuie sa acopere necesitatile nutritionale. Pentru a fi echilibrata, ea trebuie sa faca apel la mai multe tipuri de alimente care se completeaza.
Clasificarea alimentelor - In mod obisnuit alimentele se claseaza in sase grupe, tinand cont de caracteristicile lor nutritionale: grupa I (lapte si produse lactate); grupa II(carne, peste, oua); grupa III (alimente grase: unt, margarina, smantana, uleiuri); grupa V (cereale si derivatele lor, cartofi, legume uscate); grupa V (fructe si legume); grupa VI (zahar si produse zaharoase).
- alimentele din grupa I aduc proteine animale. Aportul lor in lipide si in glucide este variabil. Ele sunt foarte bogate in calciu, in vitamine (A, B2, B12), dar contin putin fier si practic deloc vitamina C.
- alimentele grupei II au un continut ridicat in proteine. Ele aduc fier si vitamine B, chiar vitamina A in unele cazuri.
- alimentele grupei III nu reprezinta decat fractiunea vizibila a aportului de lipide. In fapt, exista grasimi "invizibile" continute in alimentele animale. Ele sunt bogate in lipide, vitamina A (unt, smantana) si E (margarina, anumite uleiuri).
- alimentele grupei IV sunt alimente energetice bogate in glucide, continand de la 10% (cereale) la mai mult de 20% (legume uscate) proteine. Doar cartoful contine numai 2% proteine. Aceste alimente contin fibre si vitamine ale grupelor B si D.
- alimentele grupei V sunt bogate in apa, in saruri minerale, in vitamine, cu un continut in glucide variind de la 5 la 20%. Prin celuloza pe care o contin, ele formeaza un element de balast, facilitand functionarea intestinului. Ele sunt aproape intotdeauna lipsite de lipide. Gatirea lor permite cresterea digestibilitatii fructelor si legumelor, dar, prelungita, gatirea alimentelor poate avea efecte nefaste provocand distrugerea vitaminelor C si B9 si disparitia unei parti a sarurilor minerale.
- alimentele grupei VI (zahar, miere, dulceata, ciocolata, produse de cofetarie, siropuri, sucuri de fructe zaharate etc.) furnizeaza glucidele rapid utilizabile de catre organism.
Sinonim: nutriment.
Citeste si
Arhiva-
9 alimente recomandate cand aveti gripa
Generalitati Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa. Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este...citeste mai mult
-
10 pericole alimentare
Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este...citeste mai mult
-
Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio
Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai...citeste mai mult
-
Aditivii periculosi din alimente
Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter