Terapia adjuvanta in cancer
Generalitati
SusChimioterapia adjuvanta in tratamentul cancerelor este reprezentata de o serie de substante ce sunt administrate asociat cu alte tipuri de tratamente cu rolul de a distruge si/sau a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Aceste chimioterapice pot avea rezultate foarte bune in anumite boli canceroase cum ar fi cancerul mamar, testicular, ovarian etc.
Pentru a intelege care este mecanismul acestor substante in cancer si prin ce proprietati ale acestora ele reusesc sa contribuie la vindecare, merita de facut inca de la inceput anumite precizari. Inainte de toate, unul dintre cele mai importante aspecte este legat de dimensiunea celulelor organismului uman si in special a celulelor canceroase. Este greu de inteles problema cancerului fara a percepe corect dimensiunea celulelor si implicatiile ce deriva de aici. De asemenea, de maxima importanta este intelegerea organizarii tesuturilor normale si canceroase, structuri vizibile doar la microscop pe preparate speciale.
Se poate estima ca intr-un volum de un centimetru cub (cm3) pot exista aproximativ un miliard de celule canceroase si deci intr-un milimetru cub (mm3) vor putea exista aproximativ un milion de celule. Si daca ne referim de pilda la celulele normale din sangele circulant, cum ar fi hematiile, acestea se gasesc in mod fiziologic intr-un numar de cca. 4-5 milioane/mm 3 de sange.
Aceste aspecte au importanta deosebita in intelegerea chirurgiei cancerului si explica totodata si imposibilitatea in multe situatii de a extirpa toate celulele canceroase, acestea putand exista pe o arie mai mare decat cea vizibil modificata patologic sub forma unui infiltrat neoplazic. Astfel se explica deci, de ce chiar printr-o interventie chirurgicala cu intentie de radicalitate, nu se reuseste excizia completa a tesuturilor impregnate neoplazic si pot aparea ulterior recidive tumorale locale.
Cuprins articol
Scopul terapiei adjuvante
SusDe asemenea, chiar daca postoperator apare o negativare a testelor specifice pentru cancer, teste ce preoperator erau pozitive, nu inseamna neaparat ca celulele canceroase au fost eliminate in totalitate, ci mai cu seama ca nu este detectabila la momentul respectiv vreo forma de cancer si implicit se vor repeta testele specifice ulterior. Deci trebuie inteles ca in urma unei operatii radicale corect efectuate si care respecta in totalitate normele oncologice, pot ramane restante celule neoplazice datorita infiltratului cu astfel de celule chiar la o distanta mai mare de tumora primara.
Aceasta nu inseamna insa ca nu exista posibilitatea ca prin intermediul interventiei chirurgicale sa fie extirpate impreuna cu tumora toate celulele neoplazice. Dar tocmai pentru a reduce riscul ca celule neoplazice sa ramana viabile postoperator si sa poata dezvolta recidive tumorale locale, se recurge la tratamente adjuvante asociate interventiei chirurgicale – chimioterapie, radioterapie.
Prognostic
SusOrice forma de cancer este cu atat mai curabila cu cat este mai devreme diagnosticata. Actual exista modalitati de testare aproape pentru orice forma de cancer. In situatia in care exista teste pozitive, fara a se putea depista vreo formatiune tumorala prin nici o investigatie paraclinica, se va institui acest tratament adjuvant chiar in lipsa unei interventii chirurgicale. In cele mai dramatice situatii avem de a face cu formatiuni tumorale constituite din celule neoplazice extrem de agresive si boala este diagnosticata cand deja exista metastaze in alte organe. In aceste situatii celulele canceroase au un caracter de migrare chiar mai pronuntat decat cel de invazie, posibilitatile terapeutice fiind limitate iar prognosticul extrem de rezervat.
Tipuri de tratamente
SusIn cancerele agresive cu recidive tumorale locale si metastaze la distanta tratamentul se poate desfasura pe mai multe etape:
- de extirpare chirurgicala
- tratamente adjuvante (chimio si radioterapie) organizate in mai multe cicluri
- ulterior reinterventii chirurgicale pentru eventualele recidive si metastaze
- urmate de alte cicluri de tratamente adjuvante.
Sensibilitatea si rezistenta la aceste tratamente adjuvante este diferita de la un caz la altul, pe de o parte datorita afinitatii diferite a pacientului si pe de alta parte datorita diferitelor tipuri de celule canceroase cu comportament diferit. In majoritatea cazurilor tratamentele adjuvante chimioterapice – citostaticele – au si efecte adverse deloc de neglijat. Sunt situatii in care toxicitatea acestor substante este considerabila pentru celulele normale ale organismului. Din pacate multe sunt si situatiile in care celulele canceroase prezinta un inalt grad de rezistenta la aceste tratamente. De aceea in majoritatea cazurilor sunt utilizate asocieri de citostatice cu scopul de a reduce in parte efectele adverse si de a suprima pe cat este posibil rezistenta celulelor canceroase.
De retinut!
In concluzie tratamentul complex al cancerului va trebui adaptat fiecarui caz in parte, un cuvant important avand de spus bolnavul prin toleranta pe care o are fata de chimioterapie. Trebuie evitate acele substante a caror efecte adverse sunt mai mari decat beneficiul adus pacientului.
Strategia de abordare a bolii canceroase este diferita in functie de conceptia si convingerile medicului curant si apartenentei sale la diferite scoli si curente de opinie. Sunt abordari mai agresive si altele mai conservatoare. Un concept modern se prefigureaza insa in ultimii ani si anume ca este la fel de importanta atat calitatea vietii cat si perioada sa.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Cancerul gastric
- Sforaitul, simptome si tratament
- Informatii generale despre cancerul endometrial
- Cancerul cervical
- Cancerul de piele sau melanomul
- Cancerul de vezica urinara - Stadializare
- Cancerul ovarian
- Optiuni terapeutice in cancerul pulmonar
- Terapia cu vacuum, un mod rapid de a scapa de celulita