Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Bolile cardiace si sarcina

Actualizat la data de: 17 Iunie 2024

Ce sunt bolile cardiace

Sus
Bolile cardiace si sarcina

Bolile cardiace reprezinta afectiuni cardio-vasculare morfo-functionale pe care le intalnim la din ce in ce mai multi pacienti la nivel mondial. Unele dintre aceste patologii pot aparea si in sarcina.

Cuprins articol

  1. Ce sunt bolile cardiace
  2. Cum se manifesta bolile cardiace in sarcina
  3. Consecinte asupra organismului
  4. Boli cardiace preexistente
  5. Boli cardiace dobandite
  6. Patologii ce contraindica sarcina
  7. Semne si simptome
  8. Concluzie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta bolile cardiace in sarcina

Sus

Atunci cand o femeie insarcinata este diagnosticata cu o boala cardiaca, exista 2 tipuri principale de probleme pe care le poate experimenta:

• Patologii cardiace preexistente: acestea sunt patologii pe care pacienta le avea si inainte sa ramana insarcinata, simptomatice sau nu. Acestea pot cauza diverse complicatii ale sarcinii

• Patologii cardiace ce apar in sarcina: acestea sunt patologii pe care pacienta le dezvolta dupa ce ramane insarcinata si pot persista pentru restul vietii si dupa nastere

In ceea ce priveste prima categorie de afectiuni, majoritatea pacientelor pot ramane insarcinate si sa duca la capat sarcina, copilul nefiind afectat de boala cardiaca preexistenta.

Exista insa intotdeauna riscul unor complicatii pentru mama, dar si pentru fat. Astfel este important sa va anuntati medicul ca doriti sa ramaneti insarcinata pentru o gestionare cat mai buna a celor doua situatii in paralel.

Consecinte asupra organismului

Sus

In timpul sarcinii, procesele metabolice si schimbarile hormonale ce se produc in organismul mamei vor induce diverse schimbari asupra organelor, inclusiv asupra inimii si vaselor de sange.

Aceste schimbari sunt normale si necesare pentru buna dezvoltare si oxigenare a fatului.

Iata ce se intampla in organismul mamei:
• Creste volumul sanguin. In primele saptamani de sarcina, cantitatea totala de sange din corpul mamei va creste cu pana la 45%
• Creste frecventa cardiaca. Aceasta creste cu valori de 10-20 batai pe minut fata de frecventa anterioara sarcinii. Maximul este in al 3-lea trimestru.
• Creste debitul cardiac. Pana in jurul saptamanii 30 de sarcina, debitul cardiac poate creste cu pana la 50%, datorita primelor doua modificari. Astfel inima mamei va pompa mai mult sange in fiecare minut, pentru a sustine si organismul fatului.

Aceste schimbari pot uneori produce modificari reversibile sau ireversibile asupra inimii, prin mecanism de suprasolicitare.

Boli cardiace preexistente

Sus

Unele dintre bolile cardiace pe care mama le poate avea inainte de sarcina pot creste riscul de complicatii ale sarcinii.

Aceste boli includ:
• Bolile cardiace congenitale. Acestea sunt afectiuni cu care pacienta se naste si au severitati diverse, necesitand sau nu tratament. Un specialist in astfel de afectiuni va poate sfatui cu privire la planificarea unei sarcini. Complicatiile ce apar in acest caz sunt aritmiile si insuficienta cardiaca, dar si nasterea prematura.

Cardiomiopatiile reprezinta prima cauza de complicatii serioase si deces legat de sarcina. Cardiomiopatia dilatativa este mai periculoasa decat cea hipertrofica.

Valvulopatiile. Riscul este relativ mic daca valvulopatia este singura problema cardiaca preexistenta. Daca ati fost operata si aveti proteze valvulare, este esential sa discutati cu medicul despre o viitoare sarcina.

Hipertensiunea arteriala. De regula aceasta nu contraindica sarcina si nu induce probleme suplimentare, daca este bine controlata. Este important insa sa colaborati cu medicul dumneavoastra pentru a tine valorile tensionale in intervale normale pe toata perioada sarcinii.

Boli cardiace dobandite

Sus

A doua categorie de probleme cardiace este reprezentata de bolile ce se dezvolta in timpul sarcinii, independent de starea cardio-vasculara preexistenta. Cele mai frecvente includ:

  • Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala apare in timpul sarcinii la aproximativ 1 din 10 femei insarcinate, prevalenta fiind in crestere. Aceasta are mai multe variante:
• Hipertensiune gestationala: valorile tensionale cresc dupa primele 20 de saptamani de sarcina
• Preeclampsia : hipertensiunea arteriala este insotita de proteinurie si leziuni de organ. Aceasta se poate complica cu eclampsie, caracterizata prin crize convulsive
• Hipertensiune cronica cu sau fara preeclamspie

  • Diabetul gestational

Diabetul zaharat gestational reprezinta cresterea glicemiei dupa saptamana 20 de sarcina. Desi nu este o boala cardiaca propriu-zisa, diabetul zaharat creste riscul de patologie cardio-vasculara.

  • Aritmii

Sarcina creste riscul de aritmii, aceste ritmuri cardiace neregulate. Tahicardia supraventriculara este cea mai comuna aritmie ce poate aparea in sarcina. Unele aritmii se dezvolta in sarcina si devin permanente, necesitand tratament de specialitate.

  • Disectie coronariana spontana

Aceasta este o patologie acuta, amenintatoare de viata. Arterele coronare sunt arterele care asigura fluxul sanguin al inimii. Disectia coronariana spontana este o urgenta cardiaca preponderent intalnita la femei, o tremie din cazuri fiind asociate cu sarcina. Disectia coronariana apare de regula in ultima parte a sarcinii sau imediat dupa nastere.

  • Ischemie miocardica

Tot prin afectarea arterelor coronare poate aparea scaderea fluxului sanguin miocardic, ischemie miocardica sau infarct miocardic secundar. Diabetul gestational, hipertensiunea arteriala si obezitatea sunt factori ce cresc mult acest risc.

  • Cardiomiopatia peripartum

Aceasta este o forma de insuficienta cardiaca ce apare in ultima parte a sarcinii sau curand dupa nastere si afecteaza pacientele ce nu au avut probleme cardiace preexistente sarcinii. In special formele usoare pot fi reversibile dupa nastere, cu tratamentul potrivit.

  • Tromboza venoasa profunda si tromb-embolismul pulmonar

Sarcina creste vascozitatea sangelui si implicit creste riscul de tromboza. Tromboza venoasa profunda apare frecvent la femeile insarcinate, fiind o tromboza a venelor membrului inferior, iar embolia pulmonara este principala complicatie a acesteia. Perioada de risc maxim este cea postpartum, in primele 6 luni dupa nastere.

Patologii ce contraindica sarcina

Sus

Din pacate exista si afectiuni cardio-vasculare ce impun riscuri prea mari pentru sustinerea unei sarcini.

Desi nu sunt contraindicatii absolute, medicii recomanda evitarea unei sarcini daca sunteti diagnosticata cu oricare dintre urmatoarele:
• Stenoza de valva aortica stransa, simptomatica
• Coarctatie de aorta netratata
• Sindrom Eisenmenger
• Sindrom Marfan
• Stenoza de valva mitrala severa
Cardiomiopatie peripartum la o sarcina anterioara
• Hipertensiune pulmonara
• Dilatatie severa de aorta
• Disfunctie ventriculara semnificativa

Discutati cu medicul dumneavoastra daca sunteti diagnosticata cu oricare dintre aceste patologii dar va doriti o sarcina. Acesta va evalua severitatea afectiunii si va va expune riscurile posibile.

Semne si simptome

Sus

Pentru patologiile cardiace ce incep in timpul sarcinii, acestea trebuie raportate la medic din momentul in care apar simptome.

Multe dintre acestea sunt insa similare cu starile normale din timpul sarcinii:
• Fatigabilitate
• Nevoia de a urina frecvent
• Dificultati de respiratie
Edeme gambiere

Aparitia acestor simptome trebuie insa sa va ingrijoreze daca:
• Incep doar dupa 20 de saptamani de sarcina
• Va impiedica din a realiza sarcinile zilnice
• Simtiti dificultati de respiratie si in repaus sau in timpul nopti

Alte semne si simptome ce pot aparea si nu sunt normale in sarcina sunt:
• Durere toracica (angina pectorala)
• Tulburari de vedere
• Palpitatii
• Sincopa sau lesinul

Concluzie

Sus

Bolile cardiace pot debuta in timpul sarcinii si sunt diverse, unele dintre ele devenind cronice chiar si dupa nastere. Simptomele si semnele date de acestea se pot insa suprapune cu starile considerate normale in sarcina. Astfel este esential sa raportati medicului orice modificare si sa mergeti la consultul medical regulat pe toata perioada sarcinii si in perioada postpartum. Daca aveti deja un diagnostic de boala cardiovasculara, discutati cu medicul despre riscurile unei viitoare sarcini.

Bibliografie

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9241116/
https://www.escardio.org/Guidelines/Clinical-Practice-Guidelines/Cardiovascular-Diseases-during-Pregnancy-Management-of
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17068-heart-disease--pregnancy


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate