Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alunite rupte – ce trebuie sa faci

Actualizat la data de: 19 Iunie 2024

Ce este o alunita

Sus
Alunite rupte – ce trebuie sa faci

Alunita reprezinta o aglomerare de celule pigmentare la nivelul pielii, denumirea medicala fiind de nev melanic (melanina este principalul pigment). Nevii melanici comuni sau alunitele pot aparea oriunde pe suprafata pielii, dar preponderenta lor este pe zonele frecvent expuse la soare.

Majoritatea adultilor au intre 10 si 40 de alunite pe piele, alunite noi formandu-se odata cu inaintarea in varsta. Alunitele pot fi rupte prin zgarieturi, lovituri directe sau sfasieri.

Ruptura alunitelor va cauza de regula o sangerare de grade diverse si ar fi esential un consult dermatologic in toate cazurile.

Cuprins articol

  1. Ce este o alunita
  2. Cauze
  3. Masuri de prim ajutor
  4. De ce sa nu va indepartati singur alunita acasa?
  5. Riscul melanomului malign
  6. Prognostic
  7. Concluzie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Ruptura alunitelor poate surveni in diverse situatii, de cele mai multe ori accidentale. Unele persoane incearca insa sa isi elimine alunita de unii singuri acasa, ceea ce va cauza probleme, aceasta solutie nefiind recomandata.

Mai predispuse rupturii si a altor probleme sunt alunitele sau nevii cu relief, ce depasesc planul pielii.

Acestea vor sangera atunci cand sunt trase, smulse, lovite sau taiate.

Alte situatii in care alunitele se pot rupe este prinderea lor accidentala in haine sau bijuterii, aplicarea de produse de ingrijire sau de machiaj cu ingrediente iritante, muscaturile sau intepaturile de insecte, smulgerea firelor de par de la nivelul alunitelor.

Daca alunita produce mancarime, lezarea ei poate surveni in urma scarpinarii frecvente.

Sangerarea nu provine din nev in sine, intrucat acesta nu ar trebui sa aiba vase de sange proprii, ci din pielea de sub acesta care este destul de sensibila. Daca sangerarea este importanta si nu se opreste in cateva minute, aceasta poate avea originea in vasele proprii ale alunitei, lucru care se intampla daca nevul este malign: melanom malign, o forma agresiva de cancer de piele.

Alte simptome ce apar in momentul rupturii sunt durerea si o posibila senzatie de usturime. Desi poate fi cu usurinta tratata acasa, specialistii recomanda aplicarea unor masuri de prim ajutor urmate de o vizita la medicul dermatolog.

Masuri de prim ajutor

Sus

Daca va raniti accidental si observati o sangerare de la nivelul unei alunite, incercati sa respectati urmatoarele masuri:

  •  Aplicati un tampon de vata imbibat in spirt sau alta solutie dezinfectanta pe baza de alcool
  •  Puneti si mentineti o presiune usoara asupra zonei care sangereaza, cu ajutorul tamponului dezinfectant. Acest pas va ajuta la oprirea hemoragiei si la prevenirea infectiei.
  • Aplicati un bandaj curat in jurul zonei lezate, insa evitati adeziunea fata de pielea inconjuratoare.
  • Programati un consult dermatologic pentru a primi recomandari in continuare

Acest ultim pas este necesar chiar daca majoritatea cazurilor de alunita rupta nu necesita tratament ulterior.

Unele alunite sunt cu risc crescut de rupturi, iar medicul dermatolog va poate sugera indepartarea chirurgicala a acestora pentru a evita evenimentele ulterioare.

De asemenea, in special alunitele ce sangereaza tare si mai mult de cateva minute, pot fi un cancer de piele inca nediagnosticat. Astfel consultul dermatologic este important pentru a confirma tipul de nev melanic prezent, benignitatea sau malignitatea sa si optiunea optima de tratament ulterior.

Daca dermatologul recomanda si sunteti de acord cu indepartarea unor alunite, fiind vizate in special cele de dimensiuni mari, reliefate sau situate in regiuni sensibile, acesta se va ocupa de interventia chirurgicala.

Interventia este una minora, realizata in anestezie locala, indepartandu-se alunita si o portiune minima de tesut sanatos din jur.

Recuperarea este rapida si aspectul este unul bun de cele mai multe ori. Odata indepartata, alunita nu recidiveaza, insa daca acest lucru se intampla este esential sa va consultati cat mai repede medicul dermatolog.

De ce sa nu va indepartati singur alunita acasa?

Sus

Desi unele alunite pot fi deranjante, pot provoca mancarime sau aspect inestetic care va deranjeaza, specialistii dermatologi ne avertizeaza sa nu incercam sa le indepartam singuri, acasa.

Principalele 3 motive sunt:

  • Taierea sau smulgerea unei alunite de unul singur va poate desfigura pielea si va lasa o cicatrice inestetica in locul acesteia. In plus, procesul poate fi foarte dureros
  • Indepartarea unei alunite in lipsa echipamentului steril va provoca infectii ce pot deveni severe
  • Daca alunita este de fapt un cancer de tip melanom, situatia se va inrautati si celulele canceroase se vor raspandi in organism in urma indepartarii de catre personal necalificat, in conditii nechirurgicale

Riscul melanomului malign

Sus

Melanomul malign reprezinta cancerul de piele cu mortalitate foarte mare, ce isi are originea intr-un nev obisnuit. Scarpinarea sau lezarea, chiar ruptura unui nev, nu vor cauza insa melanom daca acesta nu este prezent deja.

Mai mult decat atat, mai mult de 70% dintre cazurile de melanom malign nu isi au originea intr-o alunita deja prezenta, ci este vorba despre o leziune nou-formata, maligna din primul moment.

Desi este cel mai rar tip de cancer de piele, melanomul malign este unul dintre cele mai agresive, cu risc mare de metastaze la distanta si diagnostic dificil din cauza absentei semnelor si simptomelor. Singura si cea mai buna modalitate de a suspecta un melanom malign al pielii este prin analiza alunitelor de pe intreaga suprafata a pielii.

Analiza alunitelor se poate face atat de catre fiecare pacient acasa, cat si de catre medicul dermatolog care le priveste ceva mai de aproape cu ajutorul dermatoscopului.

Evaluarea periodica a alunitelor este recomandata tuturor pacientilor, insa in special celor ce au trecut deja printr-o ruptura de nev.

Criteriile pe care le puteti cauta fiecare dintre dumneavoastra, analizandu-va alunitele, sunt:
A. Asimetria: daca alunita este asimetrica, cu o forma neobisnuita, este un prim semn
B. Conturul: un contur neregulat este un alt semn posibil de cancer
C. Culoarea: un nev ce contine mai multe nuante de maro-negru, in loc sa fie o culoare uniforma
D. Diametru: un nev benign este de regula de dimensiuni mici, in timp ce un nev malign are dimensiuni mari
E. Evolueaza. Nevul obisnuit nu isi modifica aspectul in timp, in timp ce un nev malign evolueaza diferit

Prognostic

Sus

Desi melanomul malign poate avea un prognostic negativ, alunitele comune rupte nu reprezinta de regula un pericol semnificativ. Este important insa sa verificati acest lucru cu ajutorul medicului dermatolog.

Concluzie

Sus

Ruptura unei alunite apare de regula accidental si se manifesta prin durere si hemoragie. Dupa aplicarea catorva masuri de prim ajutor in momentul rupturii, este bine sa mergeti la un medic dermatolog pentru ca acesta sa examineze alunita rupta si restul alunitelor din corp. Nevii cu risc mare de ruptura pot fi indepartati electiv, iar nevii cu aspect suspicios vor fi investigati in continuare.

Bibliografie
https://www.healthcentral.com/slideshow/how-to-tell-cancerous-mole
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322703
https://www.healthline.com/health/bleeding-mole


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate