Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina B
Generalitati
SusTofu are in compozitie boabe de soia si este o sursa importanta de proteine, cu putine calorii, dar bogata in fier.
Tofu are o aroma pe care putini oameni simt nevoia sa o imbunatateasca pentru a o transforma intr-un aliment si mai gustos.
Pentru copii, tofu este un aliment agreat, intrucat este suficient de moale pentru a fi consumat chiar si de cei care nu au dentitia completa, dar suficient de consistent pentru a fi mancat cu degetele.
Cuprins articol
Informatii nutritionale
SusTofu este bogat in proteine de inalta calitate, fiind o sursa de vitamina B si fier. In cazul in care agentul de coagulare folosit pentru preparat este sare de calciu, tofu este o sursa excelenta de calciu.
Peste 50% din calorii provin din grasimi, iar o portie de 120 de grame de tofu contine aproximativ 6 grame grasime. Tofu are un continut redus de grasimi saturate si nu contine coelsterol.
In general, cu cat este mai moale, cu atat tofu are mai putine grasimi. Tofu are de asemenea, un continut scazut de sodiu, ceea ce-l transforma intr-un aliment perfect pentru cei care urmeaza diete cu putine cantitati de sodiu.
Nutrienti continuti de 120 gr de tofu: | Tofu, solid, preparat cu sulfat de calciu si clorura de magneziu | Tofu, moale preparat cu sulfat de calciu si clorura de magneziu |
Calorii | 79 | 69 |
Proteine | 9.25 | 7.4 |
Carbohidrati (gr) | 1.91 | 2.03 |
Grasimi (gr) | 4.71 | 4.17 |
Grasimi saturate (gr) | .975 | .602 |
Colesterol | 0 | 0 |
Sare (mg) | 14 | 9 |
Fibre (gr) | 1 | 0.2 |
Calciu (mg) | 227 | 125 |
Fier (mg) | 1.82 | 1.25 |
Tofu in alimentatia copiilor
SusAcest aliment poate fi consumat de catre copii dupa varsta de 8 luni. Tofu este cel mai adesea vandut sub forma de produs alimentar vidat care daca nu se intentioneaza sa fie consumat imediat dupa ce este achizitionat, poate fi congelat.
Exista mai multe feluri de tofu:
- tofu de consistenta tare este dens si solid, fiind bogat in proteine, grasimi si calciu, comparativ cu alte forme de tofu
- tofu moale este o alegere buna pentru primele alimente oferite copilului, deoarece isi mentine forma dar este suficient de moale pentru a putea fi mestecat de catre micut
- pasta-crema de tofu se face printr-un proces usor diferit, rezultatul fiind un produs asemanator cu o crema. Aceasta este mai moale si poate fi amestecat cu alte fructe si legume.
Retete preparate in casa
Sus- Pentru bebelusi se vor taia bucati mici din tofu vidat. Odata ce pachetul de tofu este deschis resturile ar trebui sa fie acoperite cu apa proaspata inainte de depozitare. Apa va fi schimbata de la o zi la alta, iar tofu poate fi pastrat in frigider maxim o saptamana. Pentru a fi congelat, tofu va fi invelit intr-o folie de plastic ori poate fi depozitat intr-un recipent cu capac.
- Pentru adulti pot fi preparate oricare din urmatoarele retete:
Spuma de tofu
Ingrediente
- 1/2 pachet de tofu moale
- 1 banana medie
- 1 ceasca de suc neindulcit
- 1 cana de fructe de padure congelate
Toate ingredientele se adauga in blender si se amesteca pana capata consistenta unei spume.
Salata de tofu
- 1/2 pachet de tofu moale
- 2 cepe verzi
- sos de soia
Se maruntesc tofu si ceapa verde si se adauga sosul de soia. Se va servi alaturi de o portie de orez.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Detoxifiere naturala de primavara
- Carnea si leguminoasele. Piramida nutritionala
- Piramida alimentatiei
- Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!
- Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. Leguminoasele
- Dieta vegetariana in timpul sarcinii
- Necesitatile nutritionale ale femeii de-a lungul vietii
- Dieta Bernstein
- Dieta bogata in proteine