Pepenele rosu, aliatul de incredere al verii
Generalitati
SusPepenele rosu este unul dintre fructele cu cel mai mare continut de apa, 93%, de aceea este recomandat in majoritatea dietelor de slabire. Este satios, are un gust racoritor si dulce, dar detine si numeroase beneficii pentru sanatate.
Pepenele rosu imbunatateste sanatatea cardiovasculara, este antiinflamator, ajuta la mentinerea sanatatii pielii, previne formarea calculilor renali, imbunatateste digestia si contine numeroase vitamine si minerale.
In fiecare 100 de grame din acest fruct se gasesc 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahar, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacina, tiamina, vitamina B6, B12, acid pantotenic si numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul sau seleniul.
Cuprins articol
Beneficiile pepenelui rosu
SusBenefic pentru sanatatea ochilor
Nivelurile ridicate de vitamina A pe care le are pepenele rosu ajuta la imbunatatirea vederii, contribuind la dezvoltarea pigmentilor retinei. In plus, vitamina A protejeaza impotriva degenerarii maculare si a orbirii.
Sustine sistemul muscular si nervos
Datorita compozitiei sale, bazata pe L-citrulina, pepenele rosu ajuta la relaxarea capilarelor. De asemenea, metabolizeaza arginina, care are efecte benefice pentru inima si pentru hipertensiunea arteriala.
Cand facem un efort fizic, muschii stocheaza acid lactic si amoniac. Compozitia pepenului rosu, bogata in L-citrulina, este perfecta pentru relaxarea muschilor si obtinerea de energie noua.
In plus, continutul sau de potasiu intareste sistemul muscular si nervos.
Protejeaza inima si previne bolile cardiovasculare
Culoarea rosie intensa este oferita de un pigment antioxidant, numit licopen.
Potrivit numeroaselor studii realizate de-a lungul anilor, licopenul are beneficii foarte mari pentru inima. Acesta scade riscul de accident vascular cerebral si protejeaza impotriva diferitelor tipuri de cancer.
Bun detoxifiant
Continutul ridicat de fibre ajuta la eliminarea elementelor toxice din corp si la curatarea intestinelor.
De asemenea, pepenele rosu imbunatateste activitatea sexuala. Poate parea surprinzator, dar pepenele rosu, datorita compusului sau de L-citrulina, stimuleaza circulatia sangelui in toate partile corpului. Relaxeaza vasele de sange si este ideal pentru barbatii care sufera de disfunctie erectila.
Are efect antireumatic
Acest fruct are in compozitie mai multe minerale alcaline, ceea ce il face foarte potrivit pentru pacientii cu probleme reumatice.
Puternic antiinflamator
Licopenul actioneaza direct asupra daunelor celulare si, fiind un antioxidant puternic, lupta impotriva radicalilor liberi. In plus, o alta componenta importanta este cucurbitacina E, un compus chimic care reduce activitatea enzimelor ce provoaca inflamatie in corpul nostru.
De asemenea, pepenele rosu are un continut mare de mangan, un mineral care actioneaza si ca un puternic antiinflamator.
Ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi
Bogat in potasiu, pepenele rosu mentine sanatatea rinichilor. Pentru ca imbunatateste digestia si duce la eliminarea reziduurilor din organism, pepenele rosu regleaza nivelul de acid uric, care ajunge direct la rinichi.
De asemenea, datorita continutului mare de apa, pepenele rosu produce eliminarea pietrelor de la rinichi.
Intareste sistemul imunitar
Pepenele rosu are si un continut mare de vitamina C, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si creste viteza de vindecare a organismului, dar il apara si in fata bolilor. De asemenea, vitamina C mentine nivelul de colagen ridicat.
In plus, aceasta vitamina protejeaza de razele UVA si lumineaza petele intunecate de pe piele. Pe de alta parte, datorita continutului ridicat de apa, pepenele rosu ajuta la hidratarea pielii intr-un mod natural.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor
- Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate
- Minune intr-un bol: salata de fructe
- Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii
- Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta
- Cata apa trebuie sa bei zilnic?
- Dieta pe timp de vara
- Alimente usoare de vara
- Fructele - surse excelente de antioxidanti