Muraturile, un aliment minune. Beneficii si contraindicatii
Pe langa faptul ca au gust minunat, muraturile sunt un adevarat medicament.
Acestea au numeroase beneficii pentru sanatate si pot ajuta la buna functionare a organismului.
Mare atentie insa la modul de preparare. Muraturile sanatoase nu trebuie sa contina prea multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apa si sare. Sunt contraindicate otetul sau zaharul.
Prin fermentare, legumele dau nastere la bacterii sanatoase, care ajuta la reglarea microflorei si la intarirea imunitatii.
Astfel, muraturile atenueaza alergiile si sunt anticangerigene, deoarece reduc inflamatiile din organism.
Varza murata, ideala pentru detoxifiere
Varza murata este ideala pentru curele de slabire. Aceasta ajuta la buna detoxifiere a organismului, iar datorita continutului mare de vitamina C, intareste sistemul imunitar.
De asemenea, datorita continutului mare de fibre si minerale, varza murata ajuta digestia si la buna functionare a tractului digestiv, prevenind astfel constipatia.
Atentie insa la alimentele pe care le consumi alaturi de muraturi. Se recomanda ca acestea sa fie servite langa cartofi sau carne, pentru a usura digestia.
Mararul si usturoiul, ideale in muraturi
Pentru a creste beneficiile muraturilor pentru sanatate, este recomandat ca langa acestea sa fie adaugate marar si usturoi.
Mararul are flavonoide, cu rol de regenerare a tesuturilor, in timp ce usturoiul ajuta la echilibrarea bacteriilor in organism. De asemenea, boabele de mustar ajuta la prevenirea balonarii.
Muraturile amelioreaza ulcerele si gastritele
Datorita continutului mare de acid lactic, asa-numitele bacterii "prietenoase", muraturile sunt ideale pentru ameliorarea problemelor digestive, precum ulcerele sau gastritele.
Muraturile, ideale in afectiunile hepatice
Pentru ca au un continut mare de antioxidanti, fibre si substante hepatoprotectoare, muraturile ajuta si la o buna detoxifiere a ficatului.
Muraturile previn afectiunile respiratorii
Muraturile se consuma in special in sezonul rece, deoarece ajuta foarte bine la prevenirea racelii sau a gripei.
Enzimele si antioxidantii pe care acestea le contin au proprietati imunostimulante, ajutand pe timp de iarna, atat la combaterea, cat si la prevenirea afectiunilor respiratorii.
Muraturile te intineresc
Muraturile sunt ideale si pentru mentinerea sanatatii pielii. Datorita rolului lor de detoxifiere, muraturile previn imbatranirea pielii si intarzie aparitia ridurilor.
Muraturile previn carceii
Zeama de varza este indicata persoanelor care au activitati fizice intense. Numeroase studii au demonstrat ca zeama de muraturi este eficienta in combaterea si prevenirea carceilor.
Contraindicatii
Atentie insa, muraturile nu sunt indicate tuturor persoanelor. Cei care sufera de afectiuni precum boli renale, hipertensiune, insuficienta cardiaca, diabet de tip I si II, retentie de apa sau au frecvent dureri de cap sau migrene trebuie sa evite muraturile.
De asemenea, persoanele care sufera de steatoza hepatica ar trebui sa consume cu moderatie muraturi dulci, dar si gravidele cu preeclampsie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Stimularea metabolismului
- Dieta si riscul de cancer
- Ce ar trebui sa stim despre guta
- Identificarea si evitarea factorilor declansatori ai migrenei
- E-urile pot fi bune pentru organism
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Sfaturi pentru controlul aciditatii gastrice
- Secrete ale pierderii in greutate din intreaga lume
- Strugurii si beneficiile lor: cea mai buna protectie anticancer din lume