Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

9 sfaturi pentru a reduce caloriile de sarbatori!

Actualizat la data de: 21 Decembrie 2018

Generalitati

Sus
9 sfaturi pentru a reduce caloriile de sarbatori!

Asteptam sarbatorile de iarna cu mult fast si nerabdare datorita vacantei, a petrecerilor si a meselor festive, insa unii dintre noi se bucura prea mult de aceasta perioada si fac excese de alimentatie, de alcool sau de stat pe partie cu schiurile, sania sau snowboard-ul.

Potrivit studiilor realizate de cercetatorii americani, conationalii lor se ingrasa anual, in timpul sarbatorilor de iarna cu 1-2 kg, iar aceste kilograme tind sa devina "bagaje permanente". Acumularea acestor kilograme determina, in timp, supraponderabilitate si, mai tarziu, a obezitate.

Cu toate ca nimeni nu isi doreste sa creasca in greutate in aceasta perioada a anului, aceiasi cercetatori sustin ca acest fapt este o traditie, deoarece avem tendinta de a consuma mai multe alimente si alcool si ne preocupam mai putin de practicarea execitiilor fizice.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum am putea sa petrecem in aceasta perioada a anului fara sa crestem in greutate?
  3. 9 trucuri pentru ca mesele de sarbatori sa fie mai sanatoase dar cu un continut caloric scazut!
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cum am putea sa petrecem in aceasta perioada a anului fara sa crestem in greutate?

Sus

Potrivit specialistilor acest lucru nu este nici dificil si nici imposibil, tot ceea ce trebuie sa facem este un mic plan organizatoric.

In primul rand, este bine de stiut ca daca inainte de sarbatori ati incercat sa pierdeti in greutate, de sarbatori trebuie sa va concentrati asupra mentinerii greutatii dobandite prin dieta.

Sezonul de iarna este destul de dur cu organismul, iar in aceste conditii mentinerea greutatii nu ar trebuie sa constituie o problema, trebuie numai sa va stabiliti cateva obiective asftel incat sa va puteti bucura de retetele culinare de Craciun si Anul Nou. Important este ca, dupa sarbatorile de iarna, sa va intoarceti repede la dieta restrictiva pentru ca dereglarea metabolismului sa nu fie majora.

In al doilea, daca sunteti gazda petrecerilor, taiati din calorii ori de cate ori aveti posiblitatea, dar fara insa compromiteti savoarea mancarurilor sau sa renuntati la mancarurile traditionale. Astfel, toata lumea sa va bucura de mancaruri sanatoase, apetisante si cu un continut mai mic de calorii.

Tineti minte ca este mult mai greu sa scapati de kilogramele in plus, decat sa le asimilati!

9 trucuri pentru ca mesele de sarbatori sa fie mai sanatoase dar cu un continut caloric scazut!

Sus

1. Meniul de sarbatori

Este recomandat ca meniul sa includa: fructe, legume, carne slaba, fructe de mare, cereale integrale si produse lactate semidegresate. De fiecare data cand cumparati un produs cititi cu atentie eticheta pentru a alege alimente bogate in substante nutritive, dar cu un continut scazut in grasimi, calorii si zahar.

Pentru a consuma un numar mai mic de calorii renuntati la alune, cascaval, smantana, unt sau frisca sau puteti inlocui aceste alimente cu: nuci, branza proaspata, iaurt sau frisca dietetica.

2. Petrecerea de sarbatori

De regula, aperitivele contin un numar ridicat de calorii, dar, cu toate acestea, ne este imposibil sa renuntam la ele, mai ales cand este vorba despre o masa festiva. Tocmai pentru ca nu avem cum sa renuntam la aperitive, specialistii ne sfatuiesc sa optam pentru aperitive dietetice si sanatoase, ca de exemplu: apetisanta salata de creveti, cascaval dietetic, fructe si legume proaspete etc.

3. Produsele confiate sau la conserva

Cu totii stim ca cele mai bun fructe si legume sunt cele proaspete, insa din cauza pretului ridicat, de cele mai multe ori optam pentru cele confiate. Potrivit specialistilor produsele confiate sunt mai putin costisitoare, dar mai hranitoare, deoarece acestea sunt culese la maturitate, dupa care sunt congelate imediat. Deci, aceste produse pot fi consumate in egala masura cu fructele si legumele proaspete.

De asemenea, conservele sunt o alta optiune sanatoasa, insa in cazul acestora va trebui sa citim cu atentie etichetele pentru a evita conservele cu un continut ridicat de zahar sau sodiu. Totodata, pentru a reduce cantitatea de zahar si sodiu este indicat sa spalam fructele si legumele conservate inainte de a fi preparate.

4. Respect pentru preferintele culinare

La intocmirea meniului de sarbatori este frumos sa ii intrebari pe invitati daca au vreo preferinta culinara, deoarece trebuie sa tineti cont de faptul ca sunt persoane care sufera de intoleranta la lactoza, fructoza, gluten sau de oricare alta intoleranta alimentara, sunt vegetariani sau urmeaza o dieta speciala.

Cu siguranta nu veti reusi sa multumiti pe toata lumea, dar cu cat detineti mai multe informatii, cu atat aveti mai multe sanse ca invitatii dvs. sa se simta bine, oferindu-le o larga varietate de mancaruri.

5. Gustari sanatoase

Pentru ca gustarile sa fie delicioase si cu un continut scazut de calorii trebuie sa alegeti ingredientele corespunzatoare. De exemplu, puteti folosi: piept de pui la gratar, iaurt in loc de smantana, lapte semidegresat, iar daca uleiul este obligatoriu indicat este sa optati pentru ulei de masline.

6. Modul de preparare

Fie ca este vorba despre carne, fructe de mare sau legume, cel mai simplu si mai sanatos mod de pregatire este cu ajutorul grill-ului. Acesta pastreaza aroma naturala a produselor, dar un numar mare de calorii vor fi eliminate. De exemplu, cotletul de porc poate fi pregatit pe grill alaturi de ciuperci, asortate la servire cu salata de legume.

7. Deserturi sanatoase

Pentru un final delicios si colorat, la desert puteti servi ciocolata cu diferite fructe - capsunile ar fi cele mai indicate. Daca doriti ca la desert sa serviti placinta, optati pentru traditionala placinta cu dovleac sau cu branza, bineinteles, cu aluat preparat din lapte semidegresat.

8. Bauturile

Cel mai sanatos sfat este sa renuntati definitiv la alcool, insa cum acest lucru nu este posibil, puteti opta pentru bauturi cat mai simple: tuica, vin, coniac. Bauturile cremoase sunt strict interzise deoarece au un continut ridicat de zahar, aditivi si calorii.

De asemenea, va recomandam ca bauturile alcoolice sa fie consumate dupa servirea mesei si nu inainte. Servite inainte de masa, bauturile alcoolice cresc pofta de mancare, in schimb, daca sunt consumate dupa servirea mesei, acestea ajuta la digerarea alimentelor.

9. Plimbare, plimbare

Stiind faptul ca in perioada sarbatorilor de iarna veti manca si veti bea mai mult decat de obicei, incercati sa ardeti caloriile cu ajutorul catorva exercitii fizice, plimbari zilnice, dar si prin consumarea alimentelor care ard grasimile.

Amintiti-va ca sarbatorile sunt marcate de multe traditii, iar sensul real al acestora presupune sarbatorirea in sanul familiei!

Alte sfaturi!

1. Consumul de apa este esential si in aceasta perioada chiar daca petrecerile presupun consumarea de alcool.
Atentie! Alcoolul contribuie la eliminarea apei din organism, determinand deshidratarea.

2. Daca sunteti la o petrecere cu autoservire, optati pentru portii mici, astfel incat sa nu faceti exces de mancare. Ghidati-va dupa regula: "putin din toate" si sigur silueta dvs. nu va avea de suferit.

3. De asemenea, incercati sa echilibrati consumul de carbohidrati cu cel de proteine si grasimi. Astfel, consumati multe legume si verdeturi, preparate simple din carne si putin desert.

4. In aceasta perioada a anului se recomanda administrarea suplimentelor nutritionale pentru a trece mai usor peste stresul de sarbatori, dar si pentru a evita orice disconfort al sistemului digestiv.

Bucurati-va se sarbatorile de iarna si de vacanta si nu uitati sa va pastrati sanatoase obiceiurile alimentare!


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate